Fredag 24. januar 2020
MAKTKAMP: Riksrettsaken mot USAs president Donald Trump skjer nå i Capitol-bygningen i Washington, DC. Men hvem vinner på Demokratenes forsøk på å felle ham? FOTO: SCOTT APPLEWHITE, AP/SCANPIX
• Trump vil dekke over egne ugjerninger • Ekspert: Blir ikke svekket av riksrett
Spiller skyggespill i USA
Donald Trump
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.

USA

Mens Donald Trump er på rikingfest i Davos, kjemper Demokratene og Republikanere i senatet i Washington, D.C. om sannheten i riksrettssaken mot presidenten.

Trump, som har hentet inn omstridte juridiske Washington-sluggere som Ken Starr og Alan Dershowitz, nekter å frigi relevant informasjon. Han vil heller ikke innfri Demokratenes ønsker om å innkalle vitner som kan kaste lys over hvordan han presset Ukraina til å etterforske sin politiske rival, demokraten Joe Biden.

En rekke kritikere ser Republikanernes krumspring som et forsøk på å skjule presidentens ugjerninger.

Vince Warren ved Center for Constitutional Rights sier til Democracy Now at Republikanerne «fikser systemet for å sikre at det ikke er noen sjanse for at folk skjønner detaljene i hva som faktisk skjedde og hva presidenten gjorde».

Fakta

Riksrettssaken mot Donald Trump:

• Et flertall i Representantenes hus vedtok i desember å stille Donald Trump for riksrett etter anklager om at presidenten forsøkte å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert en av Demokratenes presidentkandidater, Joe Biden.

• Saken behandles nå i Senatet, der Republikanerne har flertall. Skal Trump bli avsatt, kreves det to tredels flertall. Det regnes som svært usannsynlig.

• Republikanerne håper riksrettssaken vil være overstått før Trump skal holde sin tale om rikets tilstand 4. februar.

Mikroskopisk mulighet

Hva gjorde Trump? På riksrettssakens andre dag i Senatet la Demokratenes Adam Schiff onsdag fram anklagene og bevisene for dem.

Hovedanklagen handler om at Trump – i et forsøk på å presse fram en etterforskningen av Biden – holdt tilbake militær finansiering til Ukraina som allerede var godkjent av Kongressen.

I tillegg til Trumps telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, viser Demokratene blant annet til at forretningsmannen Lev Parnas har sagt at han på vegne av Trump-advokat Rudy Giuliani ga Ukrainas president et ultimatum:

Om Zelensky ikke kunngjorde etterforskning av Biden, ville Trump holde tilbake militærstøtte til Ukraina, og ingen høytstående amerikanske tjenestepersoner ville komme til Zelenskys innsettelse.

Republikansk spinnmaskin

Men uansett hvor sterke bevisene til slutt skulle bli, anser de fleste analytikere at sjansen for at riksrett-prosessen feller Trump er mikroskopisk.

En fellende dom i senatet krevet to tredels flertall, og det er usannsynlig når republikanerne slutter svært lojalt opp om Trump.

Ifølge USA-ekspert ved Universitet i Bergen Hilmar Mjelde satser Trump på «å delegitimere» riksrett ved å videreføre populistisk retorikk om at «systemet er rigget».

– Republikanernes strategi har vært å forvirre, forstyrre og helst avspore prosessen. De har lyktes rimelig godt, sier han til Klassekampen.

Han tror ikke Trump med «sine magiske 46 prosent av velgerne», svekkes av dette.

– Du tror han ligger best an til å vinne valget?

Ja, mest fordi han kun har sittet fire år, og fordi økonomien går så godt – det er den velgerne er mest opptatt av, sier Mjelde.

Bidens problem

Samtidig spinner Republikanerne en historie om at Biden hindret etterforskning av et ukrainsk selskap der sønnen, Hunter, satt i styret. Konspirasjonsteorien har blitt motbevist av både The Intercept og The New York Times.

Men rollen til Biden – en av favorittene til å vinne Demokratenes primærvalg som begynner i Iowa 3. februar – er likevel problematisk.

Også Trump-kritikere peker på at Ukraina-saken kaster lys over noe mange velgere liker dårlig: Hvordan politikeres nettverk, i dette tilfellet Biden junior med sin Burisma-styreplass, nyter godt av foreldrenes posisjon.

Tidligere rådgiver for Bernie Sanders, Matt Stoller, nå i den monopolkritiske tenketanken Open Markets Institute, mener «Demokratene bør finne en grunn til å stille Trump for riksrett som ikke involverer å beskytte en mektig Demokrats families rett til å ta imot myke bestikkelser».

Han refser også mediene og tv-fjes som nyhetskanalen MSNBCs Rachel Maddow, for å overdrive viktigheten av en sak som «ikke rører ekte makt eller penger».

«Det handler ikke å felle Trump. Det handler om å disiplinere Demokrater som ikke deler den kollektive vrangforestillingen om at alt var fint inntil Trump dukket opp», skriver Stoller.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.