Torsdag 23. januar 2020
SIKTET OG TRUET: Glenn Greenwald har fått Bolsonaro-regjeringen i Brasil på nakken etter avsløringer om hvordan etterforskningen av tidligere venstrepresident Lula da Silva var politisk motivert. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Journalist Glenn Greenwald siktes for «hacking» etter gigantavsløring om korrupt maktspill i Brasil:
Nå kan han kastes i fengsel
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.

BRASIL

– Jeg tror faren for at politiet kommer hit og arresterer meg, har passert.

Det sa den kjente amerikanske journalisten Glenn Greenwald til Klassekampen da vi besøkte ham i hans hjem i Rio de Janeiro i oktober.

Da hadde Greenwald og hans gravenettsted The Intercept Brasil akkurat avslørt hvordan en politisk motivert etterforskning bidro til å sende tidligere venstrepresident Lula da Silva i fengsel og ytre høyre-politiker Jair Bolsonaro til presidentstolen.

Nå øker faren for at Greenwald vil se innsida av en brasiliansk fengselscelle. Tirsdag tok brasilianske myndigheter ut siktelse mot Greenwald. De hevder at han som del av Intercepts avsløringer, medvirket til datatyveri.

Ytringsfrihetsforkjempere ser siktelsen som et grovt angrep på journalistikk og pressefrihet, og setter den i sammenheng med USAs sak mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

– Dette er jo helt det samme som saken mot Assange, sier advokat og tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly til Klassekampen.

Hun mener «journalister og varslere nå er blitt fritt vilt».

– Når makta tør å gå løs på Greenwald, en av verdens mest berømte journalister, da har siste skanse falt.

Fakta

Glenn Greenwald (52):

• Amerikansk journalist som i 2013 ble verdenskjent da han og avisa The Guardian, via varsler Edward Snowden, avslørte National Security Agency-overvåkingsmaskineriet til USA.

• Bor i Brasil med ektemannen David Miranda, kongressmann for det brasilianske venstrepartiet PSOL.

• Er grunnlegger av The Intercept i USA, og har dannet The Intercept Brasil med en egen redaksjon i Rio.

• The Intercept Brasil avslørte i fjor at korrupsjonssaken mot tidligere president Lula var politisk motivert.

• Greenwald blir nå siktet for å ha deltatt i kriminell hacking.

Avslørte maktas korrupsjon

Greenwald ble verdenskjent i 2013 og fikk Pulitzer-prisen etter at han som The Guardian-journalist via NSA-varsler Edward Snowden sto for avsløringer om USAs omfattende overvåkingsprogram.

Han har i flere år bodd i Rio de Janeiro med ektemannen David Miranda, Brasils eneste homofile kongressmann. Paret har to sønner, og familien lever med dødstrusler fra Bolsonaro-tilhengere.

Jair Bolsonaro vant valget i 2018 etter at Lula, som ledet på målingene, ikke fikk stille da han som del av den nasjonale «Lava Jato»-etterforskningen ble siktet for korrupsjon og arrestert.

The Intercept Brasils avsløringer viste at saken mot Lula var politisk motivert, og orkestrert av dommeren som seinere har blitt utnevnt til Bolsonaros justisminister, Sergio Moro.

Avsløringene bidro til at Lula ble sluppet ut av fengsel i november i fjor. I en video på sosiale medier sier Greenwald nå at siktelsen er «gjengjeldelse» fra Bolsonaro-regjeringen.

– Dette viser en vilje til å kriminalisere journalister som har sjenert makta, sier Joly.

«Tyv, ikke journalist»

The Intercept Brasil bygget sine saker på «private chatter, lydopptak, videoer, fotografier, rettsdokumenter og annen dokumentasjon» fra sentrale etterforskere. Nettstedet sier de fikk materialet av en anonym kilde. Føderalt politi har gransket saken og konkludert med at The Intercept Brasil ikke har gjort noe kriminelt. Den Bolsonaro-lojale påtalemyndigheten hevder likevel at Greenwald har medvirket til datatyveri.

– Det enkleste trikset for påtalemyndigheten i slike tilfeller, er å si at noen ikke er journalist eller publisist, men en medvirkende og en tyv, sier Joly.

«Greenwald har alltid sagt at han elsker Brasil og ønsker å bli kjent med landet i dybden. Hvem vet, kanskje han til og med blir kjent med fengselet», tvitret sønn av president Jair Bolsonaro, senatoren Eduardo Bolsonaro, etter at siktelsen ble kjent.

Forsvares av Snowden

NSA-varsler Edward Snowden er en av mange som mener siktelsen i Brasil må ses i sammenheng med saken mot mannen Greenwald har vært en viktig forsvarer av, Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

«De som så en annen vei fordi de person mislikte Julian Assange, (…) bør revurdere hvor den veien fører», skriver Edward Snowden på Twitter.

Det gjør også Assanges juridiske rådgiver, Jennifer Robinson. Hun mener Brasils siktelse mot Greenwald likner på USAs siktelse mot hennes egen klient.

«Dette er frastøtende. Brasil sikter Greenwald, og følger tilsynelatende USAs teori fra Assange-saken om forfølgelse for publisering av info som andre fikk tak i på ulovlig vis og for standard kommunikasjon med kilder.»

Også tidligere redaktør i The Guardian Alan Rusbridger – som ledet avisas arbeid med Snowden-saken – kopler sakene sammen.

«Siktelsen mot Assange framstilles på lignende vis som siktelsen mot Greenwald. Begge ses som opprørere. Men om disse angrepene får passere, så er mainstream-journalister absolutt de neste», tvitrer Rusbridger.

Forventer journalist-forsvar

Rune Ottosen i Norsk Pen mener myndigheter bruker hacking-beskyldninger «for å omdefinere kritisk og undersøkende journalistikk til kriminell virksomhet».

– Og dette har jo fungert i Assange-saken, sier han.

Ottosen og Norsk Pen har kritisert manglende engasjement og interesse for saken mot Assange blant norske redaktører og journalister.

– Tror du journalister vil engasjere seg for Greenwald?

– Jeg ser det som en selvfølge at journalister over hele verden slår ring om ham, sier Ottosen og understreker at Greenwald «er en dypt respektert journalist med en lang journalistisk karriere».

Ikke alle forsvarer Greenwald. En av redaktørene i Newsweek, Naveed Jamali, tvitrer, med henvisning til siktelsen av Greenwald, at «Snowden, Assange og Greenwald har brukt journalisten til å forsvare handlinger som minner lite om en journalists».

«Alle tre har gjort stor skade på vår nasjonale sikkerhet. Det er ikke journalistikk», tvitrer han.

The Washington Post-kommentator Radley Balko sier han «blir kvalm» av dem som forsvarer siktelsen av Greenwald.

«Hvis du nyter forfølgelsen av en journalist for avsløringer av misbruk og korrupsjon så tar du fascismens side», skriver Balko.

Da Klassekampen traff Greenwald i Rio sa han:

«Du går inn i journalistikk for nettopp denne typen saker. (…) Og kunne jeg gått fem måneder tilbake hadde jeg gjort akkurat det samme igjen.»

– Vi skal ikke la oss skremme, sier Greenwald i dag og forteller at han jobber med «en ny serie med saker».

eirikgs@klassekampen.no

yngvildt@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 23. januar 2020 kl. 11.07
Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.