Onsdag 22. januar 2020
SIER IFRA: – Det er kjempebra at undersøkelsen rapporterer om færre tilfeller av seksuell trakassering og overgrep. Men to prosent er mer enn det kan høres ut som, sier journalist Ragnhild Ås Harbo, som selv har varslet.
Færre blir trakassert, men metoo-varsler mener mediebransjen fortsatt har en jobb å gjøre:
Vil stoppe grisepraten
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.

Medier

For andre gang på to år har pressens egne organisasjoner gått sammen om å lage en undersøkelse om seksuell trakassering i mediebransjen. I går kom resultatene fra den siste spørreundersøkelsen, som ble gjennomført i november i fjor.

• Det er færre som oppgir at de er blitt utsatt for trakassering eller overgrep enn i 2017. 96 av 5221 respondenter, eller 2 prosent, svarte ja på dette spørsmålet. Det er en nedgang på ett prosentpoeng.

78 prosent av dem som trakasserte, var ledere eller kollegaer i samme bedrift, de aller fleste menn.

Det er også en høyere andel som varsler arbeidsgiver om at de er blitt utsatt for trakassering, 26 prosent mot 13 prosent i 2017.

– Det er med litt blanda følelser jeg leser disse resultatene fra undersøkelsen, sier journalist Ragnhild Ås Harbo, som selv vet hva hvilken personlig belastning det kan være å bli utsatt for seksuelt overgrep på jobb.

Fakta

Seksuell trakassering i mediebransjen:

• Norsk Journalistlag og andre presseorganisasjoner står bak en ny spørreundersøkelse om seksuell trakassering i mediebransjen.

• Den forrige undersøkelsen ble gjennomført i 2017, like etter at metoo-kampanjen startet.

• Undersøkelsen er gjennomført i november og desember i fjor i samarbeid med Ipsos.

Yngre kjenner ikke rutinene

I oktober 2017, da metoo-bølgen var på sitt høyeste, fortalte hun på Facebook at hun noen år tidligere var blitt utsatt for et overgrep under en jobbreise utenlands. Det var en kollega i en annen mediebedrift som forsøkte å ta av henne tøyet mens hun lå og sov på et hotellrom. Først etter hjemkomst til Norge ble Harbo overmannet av en følelse av utrygghet og angst på jobb, og hun bestemte seg for å varsle sin egen arbeidsgiver om det som hadde skjedd.

– Det er kjempebra at undersøkelsen rapporterer om færre tilfeller av seksuell trakassering og overgrep. Men to prosent er mer enn det kan høres ut som. Jeg vet hvordan det oppleves å være en av personene som inngår i denne statistikken, sier hun.

Undersøkelsen viser også at det er flere som kjenner til varslingsrutinene i egen bedrift enn for to år siden, 56 mot 26 prosent. Men kjennskapen er dårligst blant de yngste medarbeiderne, som også er mest utsatt for trakassering.

– Vi må oppdra hverandre

Mens det har vært en nedgang i tilfeller av uønsket fysisk kontakt og tilnærmelser, er omfanget av mindre grove hendelser det samme som for to år siden.

12 prosent svarer at de er blitt utsatt for uønskede verbale kommentarer med seksuelt innhold de siste seks månedene. Nesten like mange svarer at de har fått uønskede kommentarer om kropp, utseende eller livsstil.

Ragnhild Ås Harbo etter­lyser en større bevissthet i mediebransjen om denne typen nedsettende eller kjønnsrelaterte kommentarer.

– Det virker som det fortsatt er for mange som ikke vet hva som er greit eller ikke å lire av seg av slibrige eller frekke kommentarer. Selv om det kanskje er ment som humor, kan det oppleves som veldig ubehagelig, sier Harbo.

– Dette er en debatt jeg mener hele bransjen bør ta tak i. Vi må oppdra hverandre til å si fra med en gang dersom vi hører denne typen upassende kommentarer på arbeidsplassen.

Også etter at hun sto fram som offer for seksuelt overgrep, har hun opplevd å få upassende kommentarer fra kollegaer.

– Dagen etter at jeg snakket om metoo i «Debatten» på NRK, sa en mannlig journalist på spøk at dersom jeg skulle komme på julebordet deres, måtte jeg først utføre en seksuell tjeneste. Jeg ble helt satt ut og visste ikke hva jeg skulle svare, men heldigvis var det to andre kollegaer til stede som reagerte med å si «hei, hei, metoo!».

jonas.braekke@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
Den årelange krangelen om forfatternes stipendpott kan nærme seg en løsning: Partene er blitt enige om å overlate fordelingen til et nøytralt utvalg.
Torsdag 27. februar 2020
Romsås bades i sol idet Mariana begår barmhjertighetsdrap på en fugl. Filmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» viser den gylne baksida av Oslos demoniserte østkant.
Onsdag 26. februar 2020
Antall påmeldte bøker til innkjøpsordningen har økt kraftig, og ordningen er presset. Utvalgsleder Anne Oterholm i Kulturrådet mener nye kriterier må til for å bevare ordningen.
Tirsdag 25. februar 2020
Det er ikke opp til Trond Giske å definere hva seksuell trakassering er, fastslår forfatterne av boka «Giske-saken».
Mandag 24. februar 2020
Plutselig kan grava til din favoritt­forfatter være borte. Kun tilfeldigheter gjorde at gravstedet etter den modernistiske poeten Claes Gill (1910–1973) nå kan bli bevart.
Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.