Tirsdag 21. januar 2020
MORNA, ERNA: Frp-leder Siv Jensen på pressekonferansen der hun kunngjorde at partiet går ut av Solberg-regjeringen. Her sammen med nestleder Sylvi Listhaug og Terje Søviknes fra Frp.
• Frp går ut av regjeringen • Carl I. Hagen vil ha partiet i fri dressur i Stortinget:
Ber Siv kutte bånd til Erna
Carl I. Hagen
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.

Frp-krisa

Selv om det tok noen minutter før Siv Jensen sa det rett ut, var det klart allerede fra første setning under gårsdagens dramatiske pressekonferanse at Frp kom til å forlate regjeringen.

– Jeg er utrolig stolt over at Frp har gjennomført mye god politikk i regjering gjennom 6,5 år, etter 40 år i opposisjon, innledet Jensen, før hun fem minutter seinere sa det rett ut:

– Jeg tok oss inn i regjering. Nå tar jeg Fremskrittspartiet ut av regjering.

Jensen gjorde det klart at Frp ikke lenger vil forholde seg til Granavolden-plattformen mellom de fire borgerlige partiene. Hun sa likevel at Frp er innstilt på å løse situasjonen på en «ryddig måte» og at hun vil ha tett dialog med statsminister Erna Solberg framover.

Fakta

Frp ut av regjering:

• Mandag klokka 13:30 annonserte Frp-leder Siv Jensen at partiet går ut av regjering.

• Det var hjemhenting av en terrorsiktet kvinne (29) som var den utløsende årsaken til at Frp gikk ut. Jensen pekte også at begeistringen ved å sitte i regjering gradvis har forsvunnet.

• Frp og Høyre dannet regjering sammen etter stortingsvalget i 2013, med Venstre og KrF som støttepartier.

• Venstre gikk inn i regjering i januar 2018, mens KrF gikk inn i januar 2019.

Tilbake til fortida

Frp-nestor Carl I. Hagen bygget opp partiet på knallhard opposisjonspolitikk i Stortinget. Etter partiets exit fra ­regjeringen, må partiet tilbake dit, mener Hagen.

– Jeg anser at det å være støtteparti ikke kommer på tale. Fra 2009 til 2013 sa Siv Jensen på inn- og utpust at vi ikke støtter noen regjering vi ikke er del i, det tar jeg for gitt at fortsatt gjelder, sier den mangeårige Frp-lederen.

Han uttrykker «stor forståelse» for at Jensen nå valgte å gå ut av regjering.

– Det er logisk etter at Erna Solberg vendte Frp ryggen fullstendig i forrige uke og valgte Venstre og KrF framfor Frp. Det var et klart signal om at vi var uønsket, mener Hagen.

– Hvordan skal Frp opptre i opposisjon?

– Vi må ta stilling til hver enkelt sak på grunnlag av vårt program og diskusjonene i partiet, uansett hvem som kommer med forslag, om det er regjeringspartiene, Ap, SV eller andre. Det kan gjelde for eksempel spørsmålet om iskanten, NorthConnect, sløsing av penger på symbolske klimasaker eller bistand.

– Bør dette føre til at ledelsen endres?

– Det vil jeg ikke ha noen formening om, men det er ikke unaturlig om det blir en debatt.

På pressekonferansen pekte Jensen på en rekke saker som Frp vil kjempe for i Stortinget framover, og utvalget hun trakk fram levner liten tvil om at partiet nå innleder åpen jakt på Senterpartiets velgere.

Kraftkabler, iskanten, vindkraft, sykehusøkonomi og lokalsykehus er saker Frp vil markere seg på, sa Jensen. På pressekonferansen varslet hun et «tøffere og tydeligere» parti framover.

Sp er blitt storebror

Velgerovergangene fra Frp til Sp har vært en av Frp-strategens store hodepiner. På målingene nå er Sp rundt dobbelt så store som Frp. Det står i sterk kontrast til stortingsvalget i 2013 da Frp med 16,3 prosent ble tre ganger så store som Sp. Frps energi- og miljøpolitisk talsperson Terje Halleland sier rett ut til Klassekampen at Sp er Frps hovedmotstander fram mot 2021, sammen med Ap

– Det er et parti som har tråkket inn på våre områder, sier Halleland om Sp.

Nå varsler han full konfrontasjon med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– De framstår som et parti som er for bilister og distriktene, og de har vært flinke til å kritisere Frp i opposisjon. Vi må fortelle folk at med Frp i regjering har man klart å prioritere bilen og gjort det mer levelig for Distrikts-Norge, sier Halleland.

innenriks@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
STRID: Det ble stille da Trine Skei Grande tok Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som statsråder. Men på bakrommet kjemper fremdeles støttespillerne for å felle lederen.
Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.
Mandag 10. februar 2020
KLIMA: Skal Rødt få gjennomslag, må politikken være «mulig og gjennomførbar». Det sier Rødt-nest­leder Marie Sneve Martinussen.
Lørdag 8. februar 2020
NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.