Lørdag 18. januar 2020
BARE BARNEMAT? Tidligere visepresident Joe Biden utfordres hardt fra venstre i Demokratenes valgkamp. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX
Sanders’ og Warrens valgkamper hemmes av riksrettssak:
Slik blir Biden best
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.

USA

Joe Bidens valgstrategi er enkel: Kritiser Donald Trump og si at du, den tidligere visepresidenten på Barack Obamas vinnerlag, er best skikket til å slå han.

Målinger fra delstater som Iowa og New Hampshire – der Demokratenes primærvalg braker løs om tre uker – tyder på at velgerne foreløpig ikke er helt overbeviste.

Og i går plasserte en nasjonal Reuters-måling Bernie Sanders over Biden.

Flere politiske omstendigheter kan imidlertid styrke Bidens sjanser i tida framover. Her er fire av dem:

Fakta

Demokratenes valg:

• Starter i delstaten Iowa 3. februar og avsluttes på partikongressen i juli.

• Tidligere visepresident Joe Biden leder på de fleste nasjonale målinger.

• Han utfordres særlig av den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders, samt senator Elizabeth Warren og ordfører i South Bend i Indiana, Pete Buttigieg.

• Milliardærene Mike Bloomberg og Tom Steyer pumper store summer inn i valget.

1: Riksrett-saken

To av Bidens største konkurrenter, Bernie Sanders og Elizabeth Warren, blir de neste ukene opptatt med riksrett-høringer mot Trump i Senatet. Saken, som startet torsdag, hindrer Demokratenes to mest progressive kandidater i å være fysisk til stede i valgkampen.

Sanders har sagt han helst ville vært i Iowa. Der kan nå høyreorienterte Biden og Pete Buttigieg reise fra det ene valgkamparrangementet til det andre – i en periode der mange velgere først begynner å følge med på valget.

2: Warrens bakholdsangrep

Samtidig gikk alliansen mellom nettopp Sanders og Warren denne uka opp i røyk. Filmskaper Michael Moore sier på sosiale medier at Warren «stakk en kniv i ryggen» på Sanders da hun anklaget ham for å i 2018 ha sagt at en kvinne ikke kan vinne presidentvalget. Sanders har benektet anklagen. Han sier at en kvinne «selvfølgelig» kan vinne og viser blant annet til at han oppfordret nettopp Warren til å stille i 2016-valget.

Sanders lange støtte til kvinnekamp gjør at også mange kvinner forsvarer ham. Anklagens timing, én dag før valgkampens siste debatt, tre uker før første valg i Iowa, gjør at mange ser anklagen som et skittent angrep fra en kampanje i motbakke.

Etter debatten nektet Warren å ta Sanders i hånda, og mikrofonene plukket opp at begge var misfornøyde med å ha blitt kalt «løgner» av den andre. Analytikere ser splittelsen som gode nyheter for Biden, som slipper oppmerksomhet om eget rulleblad. Men også Warren kan på sikt tjene på en seier til Biden, som har henne på lista over sine visepresidentkandidater.

Noen dager etter Warrens Sanders-anklager viste det seg at Biden nylig offentlig sa at det vil være lettere for ham å vinne, fordi han er mann.

3: Lite Biden-kritikk

Blant annet på grunn av ønsker fra Demokratene om en samlet front mot Trump, har Biden sluppet unna kritikk og en grundig gransking av hvor valgbar han egentlig er.

Sanders har kritisert Biden for at han som senator stemte for den svært upopulære Irak-krigen i 2003. Men Biden har ikke blitt videre konfrontert med det Mehdi Hasan i nyhetsnettstedet The Intercept kaller «løgner» om sin krigsstøtte i forsøk på å reinvaske seg for ansvar.

Biden har også sluppet billig unna for støtten til nyliberal kuttpolitikk, som tidligere støtte til kutt i velferdsprogrammet Social Security.

Malaika Jabali i magasinet Current Affairs peker på at det gjør Biden mindre valgbar for velgere som er avgjørende i valget mot Trump i november, ikke minst afroamerikanske velgere i Wisconsin og Michigan.

Mange svarte velgere som hadde stemt på Obama holdt seg hjemme da alternativet ble Hillary Clinton i 2016. Jabali tviler på at Biden får dem ut i 2020.

4: Pengemakt

Mange tror at Bidens fremste utfordrer Bernie Sanders – som mislikes sterkt av partieliten – må nå vinnerkravet om 50 prosent av delegatene før partikongressen i juli for å bli Demokratenes kandidat.

Uten majoritet vil kongressen bli en hestehandel der såkalte superdelegater – parti-insidere – kan komme i spill. Mange tror at Biden blir kandidaten de vil samle seg rundt.

Sjansen for majoritet kan nå reduseres av Warren-feiden, men også av milliardærene Michael Bloomberg og Tom Steyer, som – uten særlig reelle vinnersjanser – pumper store summer inn i delstater som fordeler mange delegater.

Sanders-fans, som skribent i magasinet The Baffler Liz Franczak, ser dette som del av elitens forsøk på å hindre den sosialisten i å vinne.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.