Torsdag 16. januar 2020
HARDT MOT HARDT: Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim krever seire etter at Norge henter hjem en IS-kvinne og barna hennes fra Syria. Her med Frp-leder Siv Jensen. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Frp insisterer på at partiet skal ha «betaling» for hjemhentingen av IS-kvinne:
Krever nye forhandlinger
URO: Frp vil kun være fornøyd med politiske gjenytelser som kommer i tillegg til regjeringsplattformen, etter at en norsk IS-kvinne ble hentet fra Syria, sier Jon Helgheim (Frp).

Frp

Venstre, Høyre og KrF må tilbake til forhandlingsbordet og servere Fremskrittspartiet en blank seier. Det krever Frp etter at Norge henter hjem en terrorsiktet IS-kvinne og hennes barn fra Syria.

– Hvis vi skal få gjennomslag, så må det i det minste være noe nytt, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

Han mener en eventuell seier må komme utenfor Granavolden-plattformen, den politiske avtalen regjeringspartiene forhandlet fram før de dannet regjering i fjor.

Etter at det ble kjent at regjeringen henter hjem familien fra Syria, har det vært full fyr i Frp-grasrota.

Flere av partiets fylkesledere vil at partiet trekker seg fra regjeringssamarbeidet, melder TV 2 og NRK.

Før Klassekampen gikk i trykken i går, varslet Frp-leder Siv Jensen at Frp kommer til å formulere noen klare krav til regjeringspartnerne.

Dersom kravene ikke innfris, sier hun at Frp kan komme til å takke for seg i regjering.

Fakta

Har hentet IS-kvinne:

• En terrorsiktet kvinne (29) og hennes to barn er hentet av Norge fra Al-Hol-leiren i Syria, meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tirsdag.

• Søreide uttalte at operasjonen gjøres på humanitært grunnlag av hensyn til sykdom hos den fem år gamle sønnen.

• Frp meldte at de er sterkt uenige i beslutningen om å hente kvinnen ut og tar dissens i regjeringen.

• Onsdag uttalte flere stortingstopper og fylkesledere i Frp at partiet bør gå ut av regjering etter nederlaget.

Slikker sine sår

For at Frp skal være tilfreds, er partiet nødt til å få nye gjennomslag utenfor Granavolden-plattformen sier Helgheim til Klassekampen,.

– Dersom det skulle bli aktuelt med nye gjennomslag, så er ikke det innenfor Granavolden-plattformen, sier han.

Det er mindre enn ett år siden Frps landsmøte vedtok en uttalelse hvor det het «Norske myndigheter skal ikke under noen omstendigheter hjelpe eller medvirke til at IS-krigere eller IS-kvinner kommer tilbake til Norge».

Slik gikk det altså ikke.

Bompenge-reprise

Også i fjor krevde Frp gjennomslag utenfor regjeringsplattformen. Det var under bompengestriden og endte med Frp-gjennomslag for kutt i bompengeutgifter som fra før ikke lå inne i avtalen.

Helgheim vil per nå ikke komme med konkrete krav til regjeringspartnerne, men det er velkjent at Frp ønsker ytterligere innstramminger på reglene for familiegjenforening.

– Der er det et stort potensial, uten at jeg skal trekke det inn her. Men det er kjent hva vi mener om familiegjenforening, sier Helgheim.

Han sier det er flere innvandringssaker som kan være aktuelle å reforhandle.

– Selv om vi i dag har lave asylankomster, kan de nesten aldri bli lave nok, fordi asylinnvandring er urettferdig og lite bærekraftig.

Helgheim sier at det kan være aktuelt med nye Frp-gjennomslag innen «sikkerhetspolitiske spørsmål», uten å konkretisere hva han mener.

KrF avviser kravet

Parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan avviser kravet om nye forhandlinger.

– Å bruke dette nærmest som et pressmiddel fordi en skal ha noe mer igjen enn det regjeringsplattformen gir uttrykk for, fordi Frp nå har tapt en sak, synes jeg blir en helt feil måte å gå inn i dette samarbeidet på, sier Grøvan.

– Jeg tror at verken KrF eller de andre samarbeidspartiene kan drive politikk­utvikling på den måten, sier han.

Han sier at beslutningen om å hente hjem IS-kvinnen og barna ikke kan veksles inn i politiske seire for Frp.

– Det er lite politikk i dette. Saken er en reint humanitær situasjon, der norske barn med norsk statsborgerskap ikke skal bli skadelidende ved at de oppholder seg på et sted der ingen ønsker at de skal vokse opp. I tillegg er spesielt den ene svært syk, sier Grøvan.

Solberg (H): Forstår Frp

Statsminister Erna Solberg (H) sier til Klassekampen at hun vet hjemhentingen av IS-kvinnen er en vanskelig sak for Frp, men at det også har vært vanskelig for de andre partiene i regjeringen.

– Det er faktisk i utgangspunktet sånn at vi ikke har hatt et ønske om å hente mora tilbake. Men på bakgrunn av den situasjonen barna sannsynligvis har vært i, med bakgrunn i informasjon om at barnet er sykt, har det vært nødvendig å gjøre en humanitær innsats knyttet til dette.

– Men jeg forstår at det er vanskelig og at det er vanskelig at det kommer sånn plutselig, sier hun.

– Flere sentrale Frp-medlemmer krever nå blanke gjennom­­­­­slag i andre saker etter dette nederlaget. Hva er ditt svar på det?

– At vi tar regjerings­forhandlinger og -diskusjoner internt hos oss, sier Solberg.

politikk@klassekampen.no

Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.
Mandag 10. februar 2020
KLIMA: Skal Rødt få gjennomslag, må politikken være «mulig og gjennomførbar». Det sier Rødt-nest­leder Marie Sneve Martinussen.
Lørdag 8. februar 2020
NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.