Onsdag 15. januar 2020
FORTSETTER: Frykten for en ny opptrapping i Libya øker etter at opprørsgeneralen Khalifa Haftar nektet å undertegne våpenhvile. Bildet er fra kamper mellom Haftars styrker og regjeringslojale militser. FOTO: MAHMUD TURKIA, AFP/NTB SCANPIX
• General nektet å signere våpenhvile • Konferanse om Libya i det blå
Tror på russisk press
Khalifa Haftar
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.

Libya

Mandag var Libyas statsminister Fayez al-Sarraj og opprørsgeneral Khalifa Haftar, lederen for Libyan National Army (LNA), i Moskva for å undertegne en våpenhvile­avtale.

Slik ble det ikke. Sarraj, som leder den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, undertegnet avtalen på mandag, mens general Haftar ba om betenkningstid. I går meldte flere medier at han hadde forlatt Moskva uten å signere avtalen.

En skjør våpenhvile ble inngått midnatt lørdag, men allerede søndag beskyldte begge parter hverandre for å ha brutt våpenhvilen.

Samtidig med de optimistiske meldingene om framgang i forhandlinger mandag formiddag, sa forbundskansler Angela Merkel at Tyskland vil holde en Libya-konferanse i Berlin. Det var ventet at konferansen ville finne sted til helga, men dette er nå foreløpig i det blå.

– Russerne er inne med hele sin tyngde for å mekle fram fred. De vil neppe tillate at Haftar setter dem i en pinlig situasjon, sier Motasem Khalil fra Tripoli-regjeringens pressekontor til Klassekampen på telefon fra hovedstaden i Libya.

Han tror Haftar til slutt vil «tvinges til å undertegne avtalen».

Fakta

Borgerkrigen i Libya:

• 2011: Nato bomber Libya, og landets leder Muammar al-Gaddafi styrtes og lynsjes. Siden har landet sunket ned i kaos og borgerkrig.

• Libya har i dag en internasjonalt anerkjent regjering i Tripoli, et parlament i Tobruk som ikke anerkjenner regjeringen og to sentralbanker. Et mylder av militser opererer i ulike deler av landet.

• Tyrkia, Qatar og Italia støtter Tripoli-regjeringen i borgerkrigen mot opprørsgeneral Khalifa Haftars styrker.

• Haftar omfavnes av landets parlament og støttes av Russland, Egypt og De forente arabiske emirater.

Forsiktig optimisme

Khalil sier at Haftar må «rådføre seg med sine andre allierte». I tillegg til Russland, støttes Haftar av Egypt, De forente arabiske emirater og Frankrike.

– Men Haftar har rett og slett ikke råd til å gjøre Russland sure. Akkurat nå er de hans viktigste allierte, utdyper han.

Pressekontakten er «forsiktig optimistisk» og har tro på at «breiere forhandlinger i Berlin kan før en maktdeling partene kan akseptere».

Haftar vendte hjem fra eksil i USA etter at Natos bombing av Libya i 2011 førte til at Muammar al-Gaddafi, Libyas leder gjennom 40 år, ble avsatt, lynsjet og drept. Siden har landet sunket ned i kaos og anarki, med rivaliserende maktinstitusjoner i ulike deler av landet. Haftar har klart å beseire IS-grupper øst i Libya og har samlet militser der i en felles front. Han støttes av parlamentet i Tobruk, som ikke anerkjenner regjeringen i Tripoli. Forrige måned skal han, ifølge ubekreftede meldinger, ha fått hjelp av 1000 russiske soldater, og inntatt deler av Tripoli.

– Haftar har egne hensyn

Jihad Ooda, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Helwan i Egypt og ekspert på egyptisk sikkerhetspolitikk, er uenig med Khalil.

– Russland kan ikke presse Haftar. Det å undertegne en avtale behøver ikke i seg selv bety så mye. Det er situasjonen på bakken som blir avgjørende, sier han.

Ifølge Ooda må Haftar rådføre seg med parlamentet i Tobruk før han undertegner.

– Egypt og Emiratene, som støtter ham, må også rådføres. Russland og Tyrkia kan ikke alene presse fram en løsning, uttaler han.

– Ingen fred uten Egypt

Den internasjonalt anerkjente regjeringen ble meklet fram av FN i 2015 etter at det islamistkontrollerte Overgangsrådet nektet å akseptere det nyvalgte parlamentet i 2014. Parlamentet flyktet til Tobruk.

Tyrkia sendte forrige uke 35 soldater, som skal trene opp styrker og forhindre at Haftar tar hovedstaden.

– Tyrkia og Russland åpnet nylig Turkstream-gassledningene, som skal føre russisk gass til Sør-Europa via Tyrkia i Moskvas forsøk på å minske Ukrainas rolle i russisk gasseksport. De er så opptatt av samarbeidet deres at de ignorerer andre viktige aktører, sier professor Jihad Ooda.

Han mener Libya er «avgjørende for Egypts nasjonale sikkerhet».

– Kairo vil forsikre seg om at en politisk løsning hos nabo i vest ivaretar nasjonale sikkerhetshensyn, sier han.

Det libyske nettstedet Al-Araby New skriver at Egypt ikke fikk gehør for kravet om plass ved forhandlingsbordet i Moskva.

– Det blir ingen løsning i Libya før Egypt spiller en rolle i forhandlinger, mener Ooda.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.