Mandag 13. januar 2020
KNYTTER NEVER MOT MAKTA: I Iran protesterer folk etter at iranske myndigheter ved en feil skjøt ned et passasjerfly. 176 mennesker, 82 av dem iranere, døde i flystyrten. FOTO: EBRAHIM NOROOZI, AP/NTB SCANPIX
• Minnesamling ble til protester etter flystyrt • Raseri mot både regimet og USA
Sorg og sinne i Teheran
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.

Iran

Irans løgner om nedskytingen av passasjerflyet der 176 mennesker mistet livet forrige tirsdag, øker sinnet i en iransk befolkning som også lider hardt under USAs økonomiske sanksjoner.

I går var igjen folk i gatene i Teheran etter sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker natt til søndag.

Opprørspoliti skal ha blitt kommandert ut i gatene i går.

Lørdag utviklet to minnesamlinger for de døde i flystyrten seg til protester.

Demonstranter ropte at det ikke er nok at de ansvarlige for flystyrten går av, men at «straffeforfølgelse er nødvendig».

Protestene er imidlertid ikke bare rettet mot iranske myndigheter, men også USAs innblanding og sanksjoner.

Ved universitetet Amir Kabir leste demonstranter en uttalelse «som fordømmer både USAs imperialisme og regimets despotisme inne i Iran».

«De fordømmer den korrupte eliten som styrer Iran og den korrupte opposisjonen utenfor som blir promotert av mektige herrer som USA», tvitrer den iranske professoren i internasjonale studier ved Boston University, Mohammad Ali Kadivar.

Fakta

Flystyrten i Iran:

• Lørdag innrømmet Iran at landets luftvern ved en feil hadde skutt ned Ukraine International Airlines flight 752.

• Blant de 176 øde er minst 57 kanadiere og 82 iranere.

• Elleve ukrainere, blant dem ni besetningsmedlemmer, fire afghanere, tre briter, tre tyskere og ti svenske statsborgere er også døde. Sju av de øvrige nasjonalitetene var bosatt i Sverige.

• Irans president Hassan Rouhani har lovet å stille de skyldige til ansvar.

«Ikke håp for vår framtid»

Lørdag innrømmet og unnskyldte iranske myndigheter at Ukraine International Airlines flight 752 ble skutt ned av iransk luftvern etter en «menneskelig feil». Ifølge president Hassan Rouhani vil «alle personer som er involvert i tragedien, bli stilt til ansvar».

Utenriksminister Javid Zarif knyttet nedskytingen til USAs eskalering av konflikten ved attentatet på general Qasem Soleimani, og en situasjon der Iran var klar for en full krig.

Innrømmelsen kommer etter at Iran i to dager nektet for at de var involvert. Løgnen har skrudd opp sinnet hos mange allerede hardt pressede iranere.

Assal Rad, forsker ved the National Iranian American Council, deler på Twitter en melding fra en kilde i Iran:

«Jeg er sint på grunn av Soleimani, fordi det undergraver vår suverenitet. Jeg er sint for at USAs handlinger kan føre til krig. Jeg er sint på min regjering for dens inkompetanse som styrtet et sivilt fly. Jeg er mest sint for at jeg ikke har noe håp, ikke noe håp om at sanksjonene heves, ikke noe håp for vår framtid», heter det i meldingen.

Vil ikke ha Trump-støtte

USAs har gjennom harde økonomiske sanksjoner skapt en dyp økonomisk krise i Iran.

Protester kan nå være i ferd med å blusse opp igjen, etter at myndighetene slo hardt ned på massedemonstrasjoner utløst av økte drivstoffpriser i november.

Denne helga utvidet USAs utenriksminister Mike Pompeo sanksjonene ytterligere. USA prøver å bruke protestene i Iran til å legitimere Trumps såkalte «maksimalt press»-strategi. President Trump tvitret selv, på persisk, sin støtte til protestene.

«Vi følger protestene nøye. Deres mot er inspirerende».

På sosiale medier ga imidlertid også regimekritiske iranere uttrykk for at de ikke ønsket Trumps støtte.

«Vi så hvordan du støttet oss da du truet våre kultur­elle steder, sultet ut iranere med sanksjoner og ikke tillot oss innreise til USA. Hva om du setter deg ned og bryr deg om deg selv?», skriver Kadivar.

Arresterte brite

Mange iranere lar seg frustrere av at utenlandske aktører ikke ser nyanser i en befolkning på over 80 millioner.

«Hvorfor nekter noen å forstå at det iranske folket er i stand til å både fordømme amerikanske angrep på deres suverenitet OG regimets undertrykking inne i landet?» tvitrer Iran-analytiker Reza H. Akbari.

Lørdag arresterte Iran i en kort periode Storbritannias ambassadør Rob Macaire etter at han hadde besøkt minnesamlingen for ofrene.

Macaire sier han dro fra samlingen etter fem minutter da folk begynte å rope slagord.

«Den iranske regjeringen forsøkte alltid å delegitimere protester ved å si at utenlandske hender var involvert», tvitrer iransk-amerikanske analytikeren Holly Dagres.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.
Tirsdag 11. februar 2020
ANSPENT: Tyrkias opptrapping i Idlib i Syria er en farlig utvikling, sier tyrkisk opposisjonspolitiker. I går ble fem tyrkiske soldater drept av Syrias regjeringsstyrker.