Mandag 13. januar 2020
KNYTTER NEVER MOT MAKTA: I Iran protesterer folk etter at iranske myndigheter ved en feil skjøt ned et passasjerfly. 176 mennesker, 82 av dem iranere, døde i flystyrten. FOTO: EBRAHIM NOROOZI, AP/NTB SCANPIX
• Minnesamling ble til protester etter flystyrt • Raseri mot både regimet og USA
Sorg og sinne i Teheran
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.

Iran

Irans løgner om nedskytingen av passasjerflyet der 176 mennesker mistet livet forrige tirsdag, øker sinnet i en iransk befolkning som også lider hardt under USAs økonomiske sanksjoner.

I går var igjen folk i gatene i Teheran etter sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker natt til søndag.

Opprørspoliti skal ha blitt kommandert ut i gatene i går.

Lørdag utviklet to minnesamlinger for de døde i flystyrten seg til protester.

Demonstranter ropte at det ikke er nok at de ansvarlige for flystyrten går av, men at «straffeforfølgelse er nødvendig».

Protestene er imidlertid ikke bare rettet mot iranske myndigheter, men også USAs innblanding og sanksjoner.

Ved universitetet Amir Kabir leste demonstranter en uttalelse «som fordømmer både USAs imperialisme og regimets despotisme inne i Iran».

«De fordømmer den korrupte eliten som styrer Iran og den korrupte opposisjonen utenfor som blir promotert av mektige herrer som USA», tvitrer den iranske professoren i internasjonale studier ved Boston University, Mohammad Ali Kadivar.

Fakta

Flystyrten i Iran:

• Lørdag innrømmet Iran at landets luftvern ved en feil hadde skutt ned Ukraine International Airlines flight 752.

• Blant de 176 øde er minst 57 kanadiere og 82 iranere.

• Elleve ukrainere, blant dem ni besetningsmedlemmer, fire afghanere, tre briter, tre tyskere og ti svenske statsborgere er også døde. Sju av de øvrige nasjonalitetene var bosatt i Sverige.

• Irans president Hassan Rouhani har lovet å stille de skyldige til ansvar.

«Ikke håp for vår framtid»

Lørdag innrømmet og unnskyldte iranske myndigheter at Ukraine International Airlines flight 752 ble skutt ned av iransk luftvern etter en «menneskelig feil». Ifølge president Hassan Rouhani vil «alle personer som er involvert i tragedien, bli stilt til ansvar».

Utenriksminister Javid Zarif knyttet nedskytingen til USAs eskalering av konflikten ved attentatet på general Qasem Soleimani, og en situasjon der Iran var klar for en full krig.

Innrømmelsen kommer etter at Iran i to dager nektet for at de var involvert. Løgnen har skrudd opp sinnet hos mange allerede hardt pressede iranere.

Assal Rad, forsker ved the National Iranian American Council, deler på Twitter en melding fra en kilde i Iran:

«Jeg er sint på grunn av Soleimani, fordi det undergraver vår suverenitet. Jeg er sint for at USAs handlinger kan føre til krig. Jeg er sint på min regjering for dens inkompetanse som styrtet et sivilt fly. Jeg er mest sint for at jeg ikke har noe håp, ikke noe håp om at sanksjonene heves, ikke noe håp for vår framtid», heter det i meldingen.

Vil ikke ha Trump-støtte

USAs har gjennom harde økonomiske sanksjoner skapt en dyp økonomisk krise i Iran.

Protester kan nå være i ferd med å blusse opp igjen, etter at myndighetene slo hardt ned på massedemonstrasjoner utløst av økte drivstoffpriser i november.

Denne helga utvidet USAs utenriksminister Mike Pompeo sanksjonene ytterligere. USA prøver å bruke protestene i Iran til å legitimere Trumps såkalte «maksimalt press»-strategi. President Trump tvitret selv, på persisk, sin støtte til protestene.

«Vi følger protestene nøye. Deres mot er inspirerende».

På sosiale medier ga imidlertid også regimekritiske iranere uttrykk for at de ikke ønsket Trumps støtte.

«Vi så hvordan du støttet oss da du truet våre kultur­elle steder, sultet ut iranere med sanksjoner og ikke tillot oss innreise til USA. Hva om du setter deg ned og bryr deg om deg selv?», skriver Kadivar.

Arresterte brite

Mange iranere lar seg frustrere av at utenlandske aktører ikke ser nyanser i en befolkning på over 80 millioner.

«Hvorfor nekter noen å forstå at det iranske folket er i stand til å både fordømme amerikanske angrep på deres suverenitet OG regimets undertrykking inne i landet?» tvitrer Iran-analytiker Reza H. Akbari.

Lørdag arresterte Iran i en kort periode Storbritannias ambassadør Rob Macaire etter at han hadde besøkt minnesamlingen for ofrene.

Macaire sier han dro fra samlingen etter fem minutter da folk begynte å rope slagord.

«Den iranske regjeringen forsøkte alltid å delegitimere protester ved å si at utenlandske hender var involvert», tvitrer iransk-amerikanske analytikeren Holly Dagres.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.