Lørdag 11. januar 2020
FERDIG SOM STREIKEGENERAL: Tore Renbergs roman «Ingen tid å miste» kommer likevel ut i myke permer denne våren. FOTO: ANNE KARI HINNA
Forfatter Tore Renberg ble stående helt alene i kampen om bedre royalty på pocketbøker:
Avlyser pocketstreiken
Tore Renberg fikk ikke andre forfattere med seg på pocketstreiken. – Flere støttet meg, men ingen ble med på aksjonen, sier forfatteren. Nå gir han opp.

Bøker

– Jeg har tapt slaget mot overmakta, sier Tore Renberg.

I juni 2019 gikk han ut i Klassekampen og meddelte at han ikke kom til å signere billigbok-kontrakt for romanen «Ingen tid å miste». Renberg pekte på at royaltysatsen var altfor lav. Som forfatter får han 20 prosent royalty på innbundne bøker, men når boka kommer i pocket, synker andelen til 10 prosent.

En optimistisk Renberg var sikker på at Forfatterforeningen ville «ordne dette kjapt», men nå har pipa fått en annen lyd. Mandag denne uka gikk han inn i lokalene til forlaget Cappelen Damm og signerte billigbok-kontrakten likevel.

– Det er bittert, men situasjonen er helt fastlåst. Jeg har ikke råd til å gi fra meg et format når det uansett ikke hjelper, sier Renberg, som samtidig understreker at han har tillit til Forfatterforeningen.

Forleggerforeningen er han ikke like begeistret for.

– De behandler oss forfattere dårlig. De mener at de ikke har ett øre mer til oss, og de vil heller at vi skal få en mindre andel av bokkrona enn det vi gjør i dag. Det gjør det vanskelig for oss å leve av jobben vår, sier Renberg.

Han er også skuffet over manglende initiativ fra forfatterkolleger.

– Flere har sagt at de støtter meg, men ingen har blitt med. Det er synd, for det eneste som kan løse denne situasjonen er at så mange som mulig av de toneangivende forfatterne holder tilbake produktet. Det var det jeg håpet på da jeg startet denne aksjonen i fjor.

Gir honnør til Renberg

Nina Lykke var en av forfatterne som støttet Renbergs aksjon. Samtidig var hun usikker på om hennes neste bok, «Full spredning», ville selge så godt at den skulle bli aktuell for pocketutgivelse. I dag ligger førsteutgaven av romanen helt på toppen av Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

– Selv om jeg synes royaltysatsen er liten, vil jeg nok ikke si nei til å gi ut boka i pocket når forespørselen kommer. Når salget går så bra, kan det virke grådig å kreve mer enn det andre får i de kollektive avtalene, sier Lykke.

Hun gir likevel honnør til Tore Renberg som er villig til å stå på barrikadene for å forbedre royaltyvilkårene for forfatterne.

– Jeg er for at forfatterne skal få mer av kaka nå som alt blir mer digitalt. Robotiseringen gir enkelte aktører veldig høy inntjening og desto mindre til innholdsleverandørene, sier Lykke.

Jan Kjærstad vil også berømme Renberg for å ha tatt opp kampen. Han tror pocketstreiken har hatt en effekt, til tross for at billigbok-kontrakten ikke er reforhandlet.

– Vi forfattere trenger noen tegnestifter i rumpa av og til. Jeg er sikker på at Renbergs aksjon har ført til at flere forfattere har sjekket kontraktene sine og blitt mer engasjert i denne problemstillingen, sier Kjærstad.

Han håper Renberg har mer krutt igjen og oppfordrer sin forfatterkollega til å fortsette kampen gjennom Forfatterforeningen.

– Det er de som er vår forhandlingspartner og spydspiss, og selv opplever jeg at ting er på gli nå.

– Ikke fastlåst

Administrerende direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, avviser at forhandlingene om billigbok-kontrakten er fastlåst.

– Vi er nå i dialog med Forfatterforeningen om hvordan situasjonen er for pocketmarkedet, forteller han.

– Alle som setter seg inn i dette, vil se at pocket har hatt en sterk tilbakegang de siste årene og er blitt et av de mest krevende områdene for forlagene reint økonomisk. Forklaringen er muligens at strømming via backlist har økt, sier han.

Begrepet backlist viser til forlagenes eldre utgivelser.

Einarsson mener eventuelle endringer i billigbok-avtalen må sees i sammenheng med normalkontrakten for førsteutgivelser og hva som vil bli konsekvensene for forlagenes totaløkonomi dersom satsene blir endret.

– Både forfattere og forlag har vært enige om at det har vært klokt å la førsteutgaven være den primære inntektskilden for forfattere. Hvis forfatterne vil endre fordelingen av royalty-inntekter i de ulike formatene, kan vi gjerne være med å drøfte dette. Men ingen er tjent med at vi ender opp med et royaltynivå som gjør det umulig å gi ut bøker.

– Er det riktig at Forleggerforeningen ønsker å senke royaltysatsen for billigbøker?

– Vi har aldri uttrykt noe om dette i forkant av forhandlingene, sier Einarsson.

kultur@klassekampen.no

Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.
Torsdag 13. februar 2020
NTB-sjef Sarah Sørheim vil innføre en ny type avtale for levering av nyhetsstoff, der nyhetsbyrået skiller på redaksjonelle medier og andre. Diskriminering, svarer Resett-redaktør Helge Lurås.
Onsdag 12. februar 2020
Da Martin Svedman skrev sin første diktsamling, ville han gjøre den så tilgjengelig som mulig. – Jeg ønsket at den skulle treffe flere enn bare poesi­kjennerne, sier han.
Tirsdag 11. februar 2020
Ifølge Pressens Faglige Utvalg er det innafor presse­etikken å omtale islam som «nazisme» – og å bruke ord som «jødesvin» i humor. – Tilliten til PFU er skadet, sier Anti­rasistisk Senter.
Mandag 10. februar 2020
Espen Haavardsholm konsentrerer seg om prosaen og vonar venstresida vil sameinast om politiske løysingar.
Lørdag 8. februar 2020
Trygve Skaugs nye diktsamling selger i bøtter og spann, men kritikerne er uenige om han egentlig skriver «poesi». Forlaget hans har heller ikke meldt opp boka til innkjøpsordningen.
Torsdag 6. februar 2020
Venstre forventer at regjeringen kutter statsstøtta til Human Rights Service. SV og Rødt vil også ta fra dem årets tilskudd.