Lørdag 11. januar 2020
FERDIG SOM STREIKEGENERAL: Tore Renbergs roman «Ingen tid å miste» kommer likevel ut i myke permer denne våren. FOTO: ANNE KARI HINNA
Forfatter Tore Renberg ble stående helt alene i kampen om bedre royalty på pocketbøker:
Avlyser pocketstreiken
Tore Renberg fikk ikke andre forfattere med seg på pocketstreiken. – Flere støttet meg, men ingen ble med på aksjonen, sier forfatteren. Nå gir han opp.

Bøker

– Jeg har tapt slaget mot overmakta, sier Tore Renberg.

I juni 2019 gikk han ut i Klassekampen og meddelte at han ikke kom til å signere billigbok-kontrakt for romanen «Ingen tid å miste». Renberg pekte på at royaltysatsen var altfor lav. Som forfatter får han 20 prosent royalty på innbundne bøker, men når boka kommer i pocket, synker andelen til 10 prosent.

En optimistisk Renberg var sikker på at Forfatterforeningen ville «ordne dette kjapt», men nå har pipa fått en annen lyd. Mandag denne uka gikk han inn i lokalene til forlaget Cappelen Damm og signerte billigbok-kontrakten likevel.

– Det er bittert, men situasjonen er helt fastlåst. Jeg har ikke råd til å gi fra meg et format når det uansett ikke hjelper, sier Renberg, som samtidig understreker at han har tillit til Forfatterforeningen.

Forleggerforeningen er han ikke like begeistret for.

– De behandler oss forfattere dårlig. De mener at de ikke har ett øre mer til oss, og de vil heller at vi skal få en mindre andel av bokkrona enn det vi gjør i dag. Det gjør det vanskelig for oss å leve av jobben vår, sier Renberg.

Han er også skuffet over manglende initiativ fra forfatterkolleger.

– Flere har sagt at de støtter meg, men ingen har blitt med. Det er synd, for det eneste som kan løse denne situasjonen er at så mange som mulig av de toneangivende forfatterne holder tilbake produktet. Det var det jeg håpet på da jeg startet denne aksjonen i fjor.

Gir honnør til Renberg

Nina Lykke var en av forfatterne som støttet Renbergs aksjon. Samtidig var hun usikker på om hennes neste bok, «Full spredning», ville selge så godt at den skulle bli aktuell for pocketutgivelse. I dag ligger førsteutgaven av romanen helt på toppen av Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

– Selv om jeg synes royaltysatsen er liten, vil jeg nok ikke si nei til å gi ut boka i pocket når forespørselen kommer. Når salget går så bra, kan det virke grådig å kreve mer enn det andre får i de kollektive avtalene, sier Lykke.

Hun gir likevel honnør til Tore Renberg som er villig til å stå på barrikadene for å forbedre royaltyvilkårene for forfatterne.

– Jeg er for at forfatterne skal få mer av kaka nå som alt blir mer digitalt. Robotiseringen gir enkelte aktører veldig høy inntjening og desto mindre til innholdsleverandørene, sier Lykke.

Jan Kjærstad vil også berømme Renberg for å ha tatt opp kampen. Han tror pocketstreiken har hatt en effekt, til tross for at billigbok-kontrakten ikke er reforhandlet.

– Vi forfattere trenger noen tegnestifter i rumpa av og til. Jeg er sikker på at Renbergs aksjon har ført til at flere forfattere har sjekket kontraktene sine og blitt mer engasjert i denne problemstillingen, sier Kjærstad.

Han håper Renberg har mer krutt igjen og oppfordrer sin forfatterkollega til å fortsette kampen gjennom Forfatterforeningen.

– Det er de som er vår forhandlingspartner og spydspiss, og selv opplever jeg at ting er på gli nå.

– Ikke fastlåst

Administrerende direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, avviser at forhandlingene om billigbok-kontrakten er fastlåst.

– Vi er nå i dialog med Forfatterforeningen om hvordan situasjonen er for pocketmarkedet, forteller han.

– Alle som setter seg inn i dette, vil se at pocket har hatt en sterk tilbakegang de siste årene og er blitt et av de mest krevende områdene for forlagene reint økonomisk. Forklaringen er muligens at strømming via backlist har økt, sier han.

Begrepet backlist viser til forlagenes eldre utgivelser.

Einarsson mener eventuelle endringer i billigbok-avtalen må sees i sammenheng med normalkontrakten for førsteutgivelser og hva som vil bli konsekvensene for forlagenes totaløkonomi dersom satsene blir endret.

– Både forfattere og forlag har vært enige om at det har vært klokt å la førsteutgaven være den primære inntektskilden for forfattere. Hvis forfatterne vil endre fordelingen av royalty-inntekter i de ulike formatene, kan vi gjerne være med å drøfte dette. Men ingen er tjent med at vi ender opp med et royaltynivå som gjør det umulig å gi ut bøker.

– Er det riktig at Forleggerforeningen ønsker å senke royaltysatsen for billigbøker?

– Vi har aldri uttrykt noe om dette i forkant av forhandlingene, sier Einarsson.

kultur@klassekampen.no

Torsdag 2. april 2020
Videotjenesten Zoom er i hardt vær for sin behandling av personvern og sikkerhet. Forbrukerrådet håper nå at flere tjenester rydder opp.
Onsdag 1. april 2020
Navs kompensasjons­ordning til selv­stendig nærings­drivende blir trolig ikke utbetalt før tidligst i juni. Musiker Anja Lauvdal er redd for å miste leiligheten i mellomtida.
Tirsdag 31. mars 2020
Filmregissør Geir Greni etterlyser krisehjelp fra Norsk filminstitutt etter stengingen av kinoene. Men instituttet venter på svar fra regjeringen.
Mandag 30. mars 2020
Uansett hvor lenge unntakstilstanden varer, vil 2020 neppe bli et normalt inntektsår for museene. Museumsforbundet frykter at tapet kan vedvare i flere år.
Lørdag 28. mars 2020
En av ti nordmenn har liten tiltro til forsk­ning på kjønn og likestilling, viser en ny undersøkelse. I flere land er kjønnsstudier under sterkt press.
Fredag 27. mars 2020
Hole bibliotek lar brukerne bestille og plukke opp bøker i en eske på utsida av døra. Nå håper Norsk bibliotekforening at flere små bibliotek følger etter.
Torsdag 26. mars 2020
Et treårig arbeidsstipend til Karl Ove Knausgård fikk forfatter Rune Salvesen til å se rødt. Nå etterlyser han en behovsprøvd stipendordning.
Onsdag 25. mars 2020
Bokbransjen frykter dårlig boksalg påvirker det litterære kretsløpet. – Bøker kan bli en luksus­vare mange ikke unner seg, sier ­daglig leder ved ­Sagene bokhandel.
Tirsdag 24. mars 2020
Kristin Flood trekker lydbøkene sine fra strømmetjenesten Storytel. Hun beskriver forfatterhonoraret som skandaløst lavt.
Mandag 23. mars 2020
Tusenvis av selskaper kan vite hvor Grindr-bruker Rolf Martin Angeltvedt befinner seg. Det kan det snart bli satt en stopper for.