Fredag 10. januar 2020
VENSTRESUKSESS: Gode målinger og pengeinnsamlingstall gjør at stadig flere tror Bernie Sanders kan vinne Demokratenes primærvalgkamp. FOTO: SCOTT EISEN, AFP/NTB SCANPIX
• Trump vil spinne selvskapt Iran-krise til sin fordel • Kaller presidentutfordrer «terror-apologet»
Nå skal Trump ta Sanders
I EVIG VALGKAMPMODUS: Donald Trump.
SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.

USA

I USA innser nå stadig flere at venstrekandidat Bernie Sanders sine sjanser til å bli Demokratenes presidentkandidat er større enn de ha villet innrømme.

I en advarsel til sine tilhengere kaller nå også kampanjen til Donald Trump den selverklærte demokratiske sosialisten for Demokratenes «frontrunner».

Samtidig starter Trump nå en svertekampanje der Sanders beskrives som «farlig» for USAs nasjonale sikkerhet.

«Sanders har gjort det klart at han ikke kan stoles på når det gjelder å forsvare amerikanske liv», skriver Trump-kampanjen på sine nettsider.

Her vises det til Sanders’ kritikk av USAs attentat på den iranske generalen Qasem Soleimani, som Trump omtaler som «terrorist».

Fakta

Bernie Sanders:

• Senator fra Vermont og demokratisk sosialist som er blant favorittene i Demokratenes primærvalgkamp i USA.

• Går blant annet til valg på et offentlig helsesystem, gratis utdanning og kamp mot USAs krigføring.

• Hard kritiker av president Donald Trumps eskalering av konflikten med Iran.

• Angripes nå av valg­kampanjen til presidenten.

Spiller terror-kortet

Sanders (78), som overrasket i demokratvalgkampen mot Hillary Clinton i 2016, har lenge fått begrenset med oppmerksomhet, både fra Trump og medier.

De siste ukene har en rekke målinger og pengeinnsamlingstall tvunget fram favorittbeskrivelser av Sanders, ikke minst i delstater som skal stemme først, som Iowa og New Hampshire.

På sine nettsider gjennomfører Trump nå en spørreundersøkelse der et av spørsmålene er: «Hvem er best skikket til å tjene som øverstkommanderende i USA?».

Svaralternativene er «president Trump» eller «en terrorist-apologetisk demokrat».

I hele sin karriere har Sanders kritisert USAs utenrikspolitikk og krigføring. Han er den av Demokratenes presidentkandidater som har gått lengst i å fordømme Trumps krigshissing mot Iran og drapet på Soleimani.

«Jeg hadde rett om Vietnam. Jeg hadde rett om Irak. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å hindre en krig med Iran», tvitrer Sanders.

Trumps krise-spill

Vermont-senatoren og andre kritikere peker på at Iran-krisa har blitt skapt av Trump etter at han inntok Det hvite hus.

Først trakk Trump USA fra atomavtalen, deretter har han kvelt Irans økonomi med sanksjoner, og til slutt likviderte han på ulovlig vis Irans nest mektigste mann og militære sjefstrateg.

Sanders fremste Demokrat-konkurrenter – Joe Biden, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg – har også kritisert attentatet, men i større grad forsvart Trumps terrorist-rasjonale for drapet på Soleimani. Sanders har tidligere kritisert tidligere visepresident Biden for hans stemme for Irak-krigen i 2003.

Da Trump talte til nasjonen onsdag, forsøkte han å uttrykke både amerikansk styrke og håp om «en avtale» med Iran. Han sa at «USAs folk bør være ekstremt takknemlige og glade», og at Iran i møte med USAs makt nå er i ferd med å «trekke seg tilbake».

Mark Duss, Sanders’ utenrikspolitiske rådgiver, kaller Iran krisa et «standard Trump-spill»:

«Skap en unødvendig krise, ta æren for at det ikke ble en enda verre krise, len deg tilbake og se ekspertene klappe som seler», tvitrer han.

Nato-ekspert ved tenketanken Center for a New American Security (CNAS), Rachel Rizzo, sier Trump «tar USA til kanten av stupet, og deretter, om ting de-eskalerer, spinner det som en ‘seier’”».

«Dette er spillet han kan best, tvitrer hun.

Demokrater kan virke veike

Trumps begrunnelse for drapet er påstander om at Soleimani planla nært forestående angrep på amerikanske mål. USA har imidlertid ikke lagt fram bevis for påstanden, og mange analytikere tviler sterkt på anklagen.

Ifølge en fersk måling fra Ipsos ser 52 prosent av befolkningen Trumps håndtering av Iran som «dumdristig». Syn på Soleimani som «terrorist» bidrar likevel til amerikanerne som støtter attentatet, 42 prosent, er flere enn de som er mot det, 33 prosent.

USA-ekspert ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, sier til Klassekampen at «å drepe en ‘bad guy’ alltid et netto pluss for en president» og at «faren for Demokratene er generelt at de virker veike, sett med amerikanske øyne».

Han tror likevel valget i november fortsatt er for langt unna til at Iran-saken vil ha noen effekt.

– Tenk alt som har skjedd det siste året. Statsnedstengning, Mueller-rapport og riksrett. En ny «krise» overtar stadig vekk nyhetsbildet, og ingen enkeltsak får festet seg.

– I dagens polariserte klima er det dessuten generelt nesten ingen reelt påvirkelige velgere, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.
Tirsdag 11. februar 2020
ANSPENT: Tyrkias opptrapping i Idlib i Syria er en farlig utvikling, sier tyrkisk opposisjonspolitiker. I går ble fem tyrkiske soldater drept av Syrias regjeringsstyrker.
Mandag 10. februar 2020
LANDBYTTE: Mange palestinere i Israel har israelsk statsborgerskap. Det står de i fare for å bli fratatt om USAs planer om landbytte blir virkelighet.
Lørdag 8. februar 2020
HISTORISK: Denne uka samarbeidet høyresida i Tyskland med høyreekstreme for første gang siden andre verdenskrig.
Fredag 7. februar 2020
ILLE: – Regjeringshæren kom, og vi måtte flykte fra den sikre død. Jeg ønsket å bli igjen, men frykten for hæren var for stor, sier Sakina al-Nay fra Idlib-provinsen i Syria.
Torsdag 6. februar 2020
SAMMENSTØT: Migranter på Lesvos protesterer mot ekstreme forhold og en ny lovgivning, som prioriterer nyankomne asylsøkere først.