Onsdag 8. januar 2020
SPØKELSESSKOG: Flammene har feiet over Kangaroo Valley i delstaten New South Wales i Australia. Delstaten er et av områdene som er hardest rammet av skogbrannene. FOTO: RICK RYCROFT, AP/NTB SCANPIX
• WWF: 1,25 milliarder dyr har dødd i Australia • Brannforsker: Folk har panikk
Ser land og dyr brenne opp
HARDT RAMMET: En dødt dyr ligger på et jorde i byen Batlow. FOTO: AP/NTB SCANPIX
VOKT DEM: Et postkassestativ har blitt tatt av flammene i byen Taree, rundt 350 kilometer nord for Sydney. FOTO: PETER PARKS, AP/NTB SCANPIX
REDDE: Australia står i flammer, og folk fortviler. – Er vi redde? Ja, vi er veldig redde, sier Karen Hughes, med utsikt til flammehavet i brannherjede New South Wales.

AUSTRALIA

– Helga var ille. Vi kunne ikke se dagslys, selv om det var midt på dagen. Først var alt mørkt oransje, så svart, dekket i aske.

Det sier Karen Hughes på telefon fra gården sin utenfor småbyen Bega sørøst i Australia. Hun befinner seg hjemme sammen med mannen Gaven. Ekteparet snakker i munnen på hverandre.

– Fra huset vårt har vi utsikt til et vakkert, hellig aboriginer-fjell, kalt Mumbulla. Det har ikke brent siden 1950-rallet, men nå er det fullstendig overtent. På natta ser vi ting eksplodere der borte, trær som eksploderer, sier Karen Hughes.

– Er vi redde? Ja. Veldig redde, sier hun.

Fakta

Australia i flammer:

• Årets brannsesong i Australia startet i november, tidligere enn normalt, grunnet langvarig tørke og høye temperaturer.

• Mandag var det nærmere 180 branner i delstaten New South Wales og nabostaten Victoria. Siden november er nær 80.000 kvadratkilometer svidd av, et areal på størrelse med Troms og Finnmark.

• Minst 25 mennesker har så langt mistet livet i brannene.

• Tusenvis av folk venter på å bli evakuert langs kysten mellom Sydney og Melbourne. Marinefartøy og helikoptre bistår i det som er den største maritime evakueringen i landet siden andre verdenskrig.

• Myndighetene har satt inn forsvarets reservestyrker i den største utplasseringen i landets historie.Kilde: NTB

Prøver å beskytte gården

New South Wales er et av områdene som er hardest rammet av skogbrannene som har herjet Australia siden oktober. 1588 boliger har brent til grunnen, og 653 har blitt ødelagt her, ifølge delstatens brannvesen.

Med millionbyen Sydney, er delstaten landets mest folkerike. Men nærmeste by til ekteparet Hughes’ gård, småbyen Bega, teller kun drøye 4000 innbyggere og ligger i Bega-dalen som er preget av savanner og nasjonalparker.

De siste dagene har ekteparet sett skog og hus rundt dem ta fyr. Brannene hadde holdt seg på avstand fram til nyttårsaften, men da, midt på natta, «faklet de gjennom omliggende hus helt uten advarsel», forteller Karen Hughes.

– For noen dager siden ble vi anbefalt å evakuere. Men vi valgte å bli og beskytte huset vårt og bedriften vår, sier hun.

Ekteparet, begge i 50-årene, driver sitt eget gin-destilleri på gården sin. For å holde flammene unna, må de vanne områdene konstant.

– Vi bør egentlig holde oss inne på grunn av all asken i lufta, men brannvesenet har ikke kapasitet til å beskytte noe annet enn evakueringsbyggene, sier Gaven Hughes.

«Kenguruøya» i brann

I går ble det meldt at totalt 24 personer har blitt arrestert av australsk politi, mistenkt for brannstifting.

Men på den naturrike øya Kangaroo Island, like utenfor Australias sørkyst, er det fastslått at det var lynnedslag i nasjonalparken Flinders Chase på vestsida av øya som startet brannen forrige uke.

«Kenguruøya» er tynt befolket, men en populær turistdestinasjon grunnet sitt rike dyreliv og naturreservater. Nå har over en tredel, opp mot halvparten, av øya brent ned.

Det sier Fraser Vickery (67) som bor i Kingscote, øyas største by, med 1200 innbyggere.

– Nesten 200.000 hektar av øya er brent ned. Dette må være dette tusenårets største brann her, sier han på telefon.

To personer har mistet livet som følge av brannene på den tynt befolkede øya, mens 56 hus er brent ned. 25.000 koalabjørner antas å ha omkommet i flammehavet på øya.

– Vi ser enorme tap av ville dyr. Det er tungt å se, sier Vickery.

Verdens naturfond (WWF) estimerer at 1,25 milliarder dyr har dødd som følge av brannene.

Det framkom i en pressemelding fra miljøorganisasjonens leder Dermot O’Gorman i går. Ifølge WWF kan det ta flere tiår før mange av skogsområdene vokser tilbake.

«Noen arter kan ha tippet over kanten til utryddelse», advarer O’Gorman.

Refser Equinor

Vickery jobber i dag som konsulent for Kangaroo Island Ecological Enterprises, men var tidligere øyas regionsjef for miljø.

Australia er kjent for å hjemsøkes av skogbranner relativt hyppig, og Vickery har i løpet av sin karriere som miljøregionsjef vært med i brannslokningsarbeid flere ganger, forteller han. Men omfanget av flammehavet i dag minner ikke om noe han har vært borti tidligere.

– Vi har hatt eksepsjonelt mye tørke og høye temperaturer, åpenbart på grunn av klimaendringene. Skogbranner er naturlige, men de skjer i et klima i endring. Vi ser nå reelle endringer i klimaet her i Australia. Og vi er nødt til å lære oss å håndtere det, sier han.

Kangaroo Island ligger øst for The Great Australian Bight, bukta sør for Australia der Equinor i desember fikk godkjent sin miljøplan for oljeboring. I de sørlige kystområdene av Australia har protestene mot det norske oljeselskapet vært sterke.

– Her på Kangaroo Island er alle imot Equinors oljeboring, sier Vickery.

Han har heller ikke mye til overs for sitt egne lands politikere:

– Dessverre har vi mange ledere på både nasjonalt og lokalt nivå som ikke aksepterer at klimaendringene er i gang.

Klimaendringene er et tema også hos ekteparet Hughes i Bega-dalen i New South Wales. Gaven Hughes retter skarp kritikk mot statsminister Scott Morrison.

– 80 år gamle naboer sier at de aldri har opplevd så kraftige branner. De kan ikke tro det de ser, for områder som ikke bør brenne, brenner.

– Likevel har vi en statsminister som nekter å anerkjenne den tydelige koplingen mellom klimaendringene og brannene.

Forsker: Folk har full panikk

At det brenner i områder tenkt på som «brannsikre», er det helt spesielt med årets branner, forteller den anerkjente australske brannøkologi-professoren David Bowman til Klassekampen.

Brannene har inntatt tradisjonelt våte områder og startet tre måneder før høysesong.

– De er ekstremt aggressive og er så å si ukontrollerbare. Økosystemer er i ferd med å ødelegges, sier Bowman.

Den mektige røyken har dessuten laget egne værsystemer.

– Røyken lager tordenvær og har spredt seg helt til Sør-Amerika, der den deponerer sot i isbreer.

Bowman sier at brannene skaper «full panikk» i det australske samfunnet.

– Det er en gryende erkjennelse av hva klimaendringene handler om, sier brannforskeren.

Han mener regjeringen til Scott Morrison gjør folk enda mer engstelige.

– Regjeringen vil ikke konfrontere virkeligheten, sier han.

Morrison fikk hard medfart etter at han tidligere i høst sa at det ikke var bevis for at brannene var forårsaket av klimaendringer.

Det har han seinere gått tilbake på, men i jula sa han at det ikke er troverdig å antyde en direkte forbindelse mellom klimaendringer og en enkelt brannhendelse.

Ifølge den nye 2020 Climate Change Performance Index har Australia den dårligste klimapolitikken av 57 land, blant annet på grunn av Morrison storsatsinger i kullindustrien.

utenriks@klassekampen.no

Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.
Tirsdag 11. februar 2020
ANSPENT: Tyrkias opptrapping i Idlib i Syria er en farlig utvikling, sier tyrkisk opposisjonspolitiker. I går ble fem tyrkiske soldater drept av Syrias regjeringsstyrker.
Mandag 10. februar 2020
LANDBYTTE: Mange palestinere i Israel har israelsk statsborgerskap. Det står de i fare for å bli fratatt om USAs planer om landbytte blir virkelighet.
Lørdag 8. februar 2020
HISTORISK: Denne uka samarbeidet høyresida i Tyskland med høyreekstreme for første gang siden andre verdenskrig.
Fredag 7. februar 2020
ILLE: – Regjeringshæren kom, og vi måtte flykte fra den sikre død. Jeg ønsket å bli igjen, men frykten for hæren var for stor, sier Sakina al-Nay fra Idlib-provinsen i Syria.
Torsdag 6. februar 2020
SAMMENSTØT: Migranter på Lesvos protesterer mot ekstreme forhold og en ny lovgivning, som prioriterer nyankomne asylsøkere først.