Tirsdag 7. januar 2020
KAMPEN OVER? USA har hatt soldater i Irak siden krigen i 2003. Nå vil iraksiske myndigheter kaste ut den USA-ledede koalisjonen som er i landet for å kjempe mot IS. FOTO: SPENCER PLATT, AFP/NTB SCANPIX
• Irak vil bryte med USA-ledet koalisjon • Ekspert: Amerikansk feilberegning
Slik kan Nato tvinges ut
I MÅL: I døden kan Qasem Soleimani lykkes med det han ikke fikk til i livet: Å presse USA ut av nabolandet Irak.

IRAK

Etter at Irans sjefsstrateg Qasem Soleimani ble drept av USA i Irak fredag, gikk Iraks parlament søndag inn for å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen – der blant andre Norge deltar med 70 soldater – ut av landet.

Dersom Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi nå gjør parlamentets beslutning til lov, forsvinner det folkerettslige grunnlaget for den USA-ledede koalisjonens tilstedeværelse.

– Da må Nato ut av Irak, sier oberstløyntnant og forsker ved Forvarets høyskole, Tormod Heier.

Heier tror ikke USA var forberedt på avgjørelsen, som «styrker Irans, Kinas og Russlands regionale innflytelse».

– USA hadde nok ikke likvidert Soleimani om de hadde visst at hele Nato-operasjonen nå legges i vektskålen, og at hele koalisjonsstyrken risikerer å bli kastet ut av Irak, sier han.

Donald Trump svarte på ­nyheten med trusler om sanksjoner, mens Jens Stoltenberg trommet sammen til Nato-­krisemøte i går.

Fakta

Norge, Nato og USA i Irak:

• Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

• De norske soldatene er i landet på invitasjon fra irakiske myndig­heter og er del av en kjernegruppe på 20 land i koalisjonen.

• USA har rundt 5200 soldater i Irak, men den irakiske nasjonal­forsamlingen vedtok søndag at koalisjonens styrker må forlate Irak.

• Bakgrunnen for vedtaket var USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad.

Ydmyket og krenket

Den USA-ledede koalisjonen er invitert av Iraks myndigheter som del av kampen mot Den islamske stat (IS).

Angrepet på Soleimani avslørte ifølge Heier den viktigste grunnen til USAs tilstedeværelse:

– USA bruker Nato-operasjonen mot IS i Irak som et skalkeskjul for å demme opp for Irans innflytelse, sier han.

Heier mener USA feilvurderte den innenrikspolitiske situasjonen i parlamentet, og ikke trodde ringvirkningene skulle bli så alvorlige også i Iraks sunnimuslimske og kurdiske miljøer.

Men isteden stemte også alle sunnimuslimer og kurdere «de-facto for å kaste USA ut» ved å ikke dukke ikke opp til avstemningen eller ved å stemme avholdende.

– For irakernes nasjonal­følelse var det amerikanske angrepet på Soleimani en så ydmykende og krenkende hendelse at den ikke kunne gå upåaktet hen, sier Heier.

Norge venter på avklaring

– For USA kom nok dette som en stor overraskelse. Det viser igjen manglende evne til å se konsekvenser av egne handlinger, sier Tormod Heier.

Gårsdagens Nato-møte var ifølge forskeren «et forsøk fra USA på å holde alliansen i Irak sammen».

– Men det vil være veldig vanskelig for europeiske Nato-medlemmer å ikke respektere Iraks avgjørelse om at avtalen eventuelt er over.

Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa i går til VG at norske styrker vil hentes hjem dersom Irak ber om det. Heier tror Iraks regjering vil følge opp avgjørelsen fra parlamentet og peker på at Mahdi har tette bånd til Iran.

– Dette er en gyllen mulighet til å konsolidere det innenrikspolitiske landskapet.

– Mahdi kan også bli stående som lederen som endelig fikk amerikanerne ut, sier Heier.

USA har vært i Irak siden krigen startet i 2003.

– Samtidig kan Trump bli den som fikk USA ut av Irak?

– Ja, men dette var nok ikke slik han ønsket det skulle skje. At USA på ydmykende vis blir kastet ut fordi presidenten brøt en avtale med vertslandet.

Iran-gevinst

Iran, som til dyp bekymring i Europa trakk seg fra deler av atomavtalen søndag, har lovet hevn. Men framfor militære virkemidler tror Heier Teheran nå først og fremst vil bruke politiske og diplomatiske verktøy til å fremme sine hovedmål i regionen:

• Styrke sjiamuslimsk innflytelse i Irak, ikke minst i parlamentet.

Styrke bånd til Kina og Russland i regional makt-kamp mot USA, Israel, Saudi-Arabia og Emiratene.

Styrke innsatsen for en sjia-korridor fra Iran, gjennom Irak og Syria til Middelhavet i allierte Libanon.

Dersom den USA-ledede koalisjonen må ut av Irak tror Heier at også ekstremistiske grupper som IS kan tjene på det.

Han mener likevel Nato og Norge bør ut av Irak, fordi Nato «brukes som redskap i et større geopolitisk spill», der USA og Israel ønsker å demme opp for Iran.

– Nato har mistet mye legitimitet i Irak. Og det er kanskje sånn at det er de som bor der som best vet hvor skoen trykker, og som best vet hvordan de kan skape fred.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.