Lørdag 4. januar 2020
TJENER PÅ FORLAGSBYTTE: Etter at Jørn Lier Horst forlot Gyldendal, har han fått mulighet til å ha lydbøkene sine i flere strømmetjenester. Det gir økt inntekt til forfatteren.FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX
Forfatter Jørn Lier Horst står bak flere av de mest avspilte lydbøkene hos både Fabel og Storytel:
Pengene strømmer inn
Ann-Kristin Vasseljen
Heidi Marie Kriznik
Mens Jørn Lier Horst tjener dobbelt opp på lydbok-strømming, venter mange andre forfattere på å bli tilgjengelig i flere strømmetjenester.

Bøker

– Det er jo en veldig hyggelig nyhet, sier Jørn Lier Horst da Klassekampen forteller ham at fire av forfatterens lydbøker er blant de ti mest avspilte i strømmetjenesten Fabel i 2019.

Den produktive forfatteren har blitt vant til å se navnet sitt på topplister i både utlåns- og salgsstatistikker. Nå har han også festet et godt grep om de stadig mer populære strømmetjenestene for lydbøker.

– Er det slik at lydbok-strømming nå utgjør en betydelig andel av inntekten din som forfatter?

– Ja, det står i hvert fall for en økende andel. Det har vært en stor vekst i lydbokmarkedet, og det er klart jeg merker det når bøkene mine er såpass populære, sier Horst.

Fakta

Lydbok-monopol:

• Flere norske forlag leverer ikke lydbøker til konkurrentenes strømmetjenester.

• Dette til tross for at bokavtalens skaffe- og leveringsplikt siden desember 2017 også har omfattet strømming, med det forbehold at partene må være enige om de økonomiske betingelsene.

• Sommeren 2018 kom det signaler om at noe var i ferd med å skje, men fortsatt har ikke partene kommet til enighet.

Strømmes hos flere

Det er ikke bare hos Fabel Horst er populær. «Det innerste rommet» og «Nullpunkt», sistnevnte skrevet sammen med krimkollega Thomas Enger, ble tilgjengelig på Storytel i fjor vår og er nå blant strømmetjenestens mest avspilte lydbøker.

Det er takket være forlagsskiftet fra Gyldendal til Capitana at Horst nå kan tjene penger på avspillinger hos både Fabel og Storytel. Tidlig i 2018 forlot han Gyldendal for å starte forlag sammen med Petter Stordalen.

– Capitana eier lydbok­versjonen av bøkene vi utgir. Det betyr at våre bøker vil bli tilgjengelig både i Fabel og Storytel når fastprisperiode utløper, og at våre forfattere vil få inntekt fra begge strømmetjenestene, sier Horst.

De resterende åtte titlene på Fabels topp 10-liste, som alle er utgitt hos Aschehoug og Gyldendals Lydbokforlaget, er bare tilgjengelige hos Fabel. Dette til tross for at bokavtalens skaffe- og leveringsplikt siden desember 2017 også har omfattet strømming, med det forbehold at partene er enige om de økonomiske betingelsene.

Skaffe- og leveringsplikta har til hensikt å sørge for at forlagene leverer bøker og lydbøker også til bokhandlene og strømmetjenestene de ikke har eierskap i.

Sjekker kontrakter

I juli 2018 kunne det se ut til at en løsning var på vei. Da sa Storytel-sjef Håkon Havik til bransjenettstedet Bok365 at han håpet å inkludere forfattere fra Gyldendal og Aschehoug i løpet av sommeren.

«Vi er i god dialog med Lydbokforlaget og jeg håper vi har de første lydbøkene fra Lydbokforlaget på plass i løpet av sommeren», sa Havik. Lite har imidlertid skjedd det siste halve året.

At mange norske forfattere foreløpig er «låst» til en strømmetjeneste, var også et viktig punkt da leder for Den norske Forfatterforening (DNF) Heidi Marie Kriznik i desember sendte ut en julehilsen til medlemsforfatterne.

I brevet oppfordret Kriznik forfatterne til å sjekke sine strømmekontrakter for å se etter formuleringer som låser lydboka til kun én tjeneste.

«Det har vært flere eksempler på dette. Det skal ikke være slik at en forfatter blir fastlåst opp mot kun en strømmetjeneste. De som tilbyr strømme- og abonnementstjenester må kunne tilby den litteraturen som er tilgjengelig i de aktuelle formatene, uavhengig av hvilket forlag som har utgitt boka», skrev Kriznik.

Klassekampen har spurt både Fabel og Storytel om de har motarbeidet skaffe- og leveringsplikta gjennom å ha enerett-avtaler med enkelte forfattere. Storytel-sjef Håkon Havik har ikke svart på henvendelsene.

– I aktiv dialog

Ann-Kristin Vasseljen er forlagssjef for Lydbokforlaget, som eier Fabel.

Hun avviser at det ligger en motarbeidelse av skaffe- og leveringsplikta i Lydbokforlagets avtaler med enkelte forfattere.

Samtidig tilføyer hun at mange av avtalene som er inngått med Lydbokforlagets forfattere, er fra perioden før det ble klart at Bokavtalens skaffe- og leveringsplikt også omfatter abonnementstjenester.

– Vi vil gå gjennom foreliggende avtaler og eventuelt oppdatere disse i dialog med forfatter når det foreligger en avtale for å kunne tilby Lydbokforlagets titler i andre strømmetjenester, sier hun.

– Forfattere på Capitana forlag har lydbøker ute hos både Storytel og Fabel. Hvorfor er ikke dette like enkelt å få til med bøker som er utgitt av forlag som har eierandeler i Storytel eller Fabel?

– Jeg kommenterer ikke detaljer i pågående forhandlinger og kan heller ikke kommentere forhold mellom andre forlag og andre strømmetjenester, svarer Vasseljen.

Du har tidligere uttalt at partene må bli enige om de økonomiske og sikkerhetsmessige vilkårene. Hvordan ligger dere an med dette nå?

– Vi er i aktiv dialog og det er ingen tvil om at vi ønsker å løse dette, men det gjenstår fremdeles noe før en avtale er på plass.

thomase@klassekampen.no

Onsdag 8. april 2020
At besøkstallet ved Nordnorsk kunstmuseum falt i fjor, henger sammen med at tallene hadde økt kraftig i foregående år, hevder den sparkede direktøren Jérémie McGowan.
Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Mandag 6. april 2020
Aleksander Melli har brukt under en uke på å oversette «I smittens tid» fra italiensk til norsk. Flere forlag er i gang med koronabøker.
Lørdag 4. april 2020
Styreleder Grete Ellingsen ved Nordnorsk kunstmuseum tar bladet fra munnen om hvorfor direktøren fikk sparken. Men et tidligere styremedlem bestrider framstillingen hennes.
Fredag 3. april 2020
I koronaens tid blir stadig flere tekster, foredrag og forfattersamtaler lagt gratis ut på nettet. Forfatterorganisasjon advarer medlemmene sine mot å dele for mye.
Torsdag 2. april 2020
Videotjenesten Zoom er i hardt vær for sin behandling av personvern og sikkerhet. Forbrukerrådet håper nå at flere tjenester rydder opp.
Onsdag 1. april 2020
Navs kompensasjons­ordning til selv­stendig nærings­drivende blir trolig ikke utbetalt før tidligst i juni. Musiker Anja Lauvdal er redd for å miste leiligheten i mellomtida.
Tirsdag 31. mars 2020
Filmregissør Geir Greni etterlyser krisehjelp fra Norsk filminstitutt etter stengingen av kinoene. Men instituttet venter på svar fra regjeringen.
Mandag 30. mars 2020
Uansett hvor lenge unntakstilstanden varer, vil 2020 neppe bli et normalt inntektsår for museene. Museumsforbundet frykter at tapet kan vedvare i flere år.
Lørdag 28. mars 2020
En av ti nordmenn har liten tiltro til forsk­ning på kjønn og likestilling, viser en ny undersøkelse. I flere land er kjønnsstudier under sterkt press.