Lørdag 4. januar 2020
TJENER PÅ FORLAGSBYTTE: Etter at Jørn Lier Horst forlot Gyldendal, har han fått mulighet til å ha lydbøkene sine i flere strømmetjenester. Det gir økt inntekt til forfatteren.FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX
Forfatter Jørn Lier Horst står bak flere av de mest avspilte lydbøkene hos både Fabel og Storytel:
Pengene strømmer inn
Ann-Kristin Vasseljen
Heidi Marie Kriznik
Mens Jørn Lier Horst tjener dobbelt opp på lydbok-strømming, venter mange andre forfattere på å bli tilgjengelig i flere strømmetjenester.

Bøker

– Det er jo en veldig hyggelig nyhet, sier Jørn Lier Horst da Klassekampen forteller ham at fire av forfatterens lydbøker er blant de ti mest avspilte i strømmetjenesten Fabel i 2019.

Den produktive forfatteren har blitt vant til å se navnet sitt på topplister i både utlåns- og salgsstatistikker. Nå har han også festet et godt grep om de stadig mer populære strømmetjenestene for lydbøker.

– Er det slik at lydbok-strømming nå utgjør en betydelig andel av inntekten din som forfatter?

– Ja, det står i hvert fall for en økende andel. Det har vært en stor vekst i lydbokmarkedet, og det er klart jeg merker det når bøkene mine er såpass populære, sier Horst.

Fakta

Lydbok-monopol:

• Flere norske forlag leverer ikke lydbøker til konkurrentenes strømmetjenester.

• Dette til tross for at bokavtalens skaffe- og leveringsplikt siden desember 2017 også har omfattet strømming, med det forbehold at partene må være enige om de økonomiske betingelsene.

• Sommeren 2018 kom det signaler om at noe var i ferd med å skje, men fortsatt har ikke partene kommet til enighet.

Strømmes hos flere

Det er ikke bare hos Fabel Horst er populær. «Det innerste rommet» og «Nullpunkt», sistnevnte skrevet sammen med krimkollega Thomas Enger, ble tilgjengelig på Storytel i fjor vår og er nå blant strømmetjenestens mest avspilte lydbøker.

Det er takket være forlagsskiftet fra Gyldendal til Capitana at Horst nå kan tjene penger på avspillinger hos både Fabel og Storytel. Tidlig i 2018 forlot han Gyldendal for å starte forlag sammen med Petter Stordalen.

– Capitana eier lydbok­versjonen av bøkene vi utgir. Det betyr at våre bøker vil bli tilgjengelig både i Fabel og Storytel når fastprisperiode utløper, og at våre forfattere vil få inntekt fra begge strømmetjenestene, sier Horst.

De resterende åtte titlene på Fabels topp 10-liste, som alle er utgitt hos Aschehoug og Gyldendals Lydbokforlaget, er bare tilgjengelige hos Fabel. Dette til tross for at bokavtalens skaffe- og leveringsplikt siden desember 2017 også har omfattet strømming, med det forbehold at partene er enige om de økonomiske betingelsene.

Skaffe- og leveringsplikta har til hensikt å sørge for at forlagene leverer bøker og lydbøker også til bokhandlene og strømmetjenestene de ikke har eierskap i.

Sjekker kontrakter

I juli 2018 kunne det se ut til at en løsning var på vei. Da sa Storytel-sjef Håkon Havik til bransjenettstedet Bok365 at han håpet å inkludere forfattere fra Gyldendal og Aschehoug i løpet av sommeren.

«Vi er i god dialog med Lydbokforlaget og jeg håper vi har de første lydbøkene fra Lydbokforlaget på plass i løpet av sommeren», sa Havik. Lite har imidlertid skjedd det siste halve året.

At mange norske forfattere foreløpig er «låst» til en strømmetjeneste, var også et viktig punkt da leder for Den norske Forfatterforening (DNF) Heidi Marie Kriznik i desember sendte ut en julehilsen til medlemsforfatterne.

I brevet oppfordret Kriznik forfatterne til å sjekke sine strømmekontrakter for å se etter formuleringer som låser lydboka til kun én tjeneste.

«Det har vært flere eksempler på dette. Det skal ikke være slik at en forfatter blir fastlåst opp mot kun en strømmetjeneste. De som tilbyr strømme- og abonnementstjenester må kunne tilby den litteraturen som er tilgjengelig i de aktuelle formatene, uavhengig av hvilket forlag som har utgitt boka», skrev Kriznik.

Klassekampen har spurt både Fabel og Storytel om de har motarbeidet skaffe- og leveringsplikta gjennom å ha enerett-avtaler med enkelte forfattere. Storytel-sjef Håkon Havik har ikke svart på henvendelsene.

– I aktiv dialog

Ann-Kristin Vasseljen er forlagssjef for Lydbokforlaget, som eier Fabel.

Hun avviser at det ligger en motarbeidelse av skaffe- og leveringsplikta i Lydbokforlagets avtaler med enkelte forfattere.

Samtidig tilføyer hun at mange av avtalene som er inngått med Lydbokforlagets forfattere, er fra perioden før det ble klart at Bokavtalens skaffe- og leveringsplikt også omfatter abonnementstjenester.

– Vi vil gå gjennom foreliggende avtaler og eventuelt oppdatere disse i dialog med forfatter når det foreligger en avtale for å kunne tilby Lydbokforlagets titler i andre strømmetjenester, sier hun.

– Forfattere på Capitana forlag har lydbøker ute hos både Storytel og Fabel. Hvorfor er ikke dette like enkelt å få til med bøker som er utgitt av forlag som har eierandeler i Storytel eller Fabel?

– Jeg kommenterer ikke detaljer i pågående forhandlinger og kan heller ikke kommentere forhold mellom andre forlag og andre strømmetjenester, svarer Vasseljen.

Du har tidligere uttalt at partene må bli enige om de økonomiske og sikkerhetsmessige vilkårene. Hvordan ligger dere an med dette nå?

– Vi er i aktiv dialog og det er ingen tvil om at vi ønsker å løse dette, men det gjenstår fremdeles noe før en avtale er på plass.

thomase@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
Venstres Abid Raja tar over som kulturminister etter partileder Trine Skei Grande. Kulturlivets aktører står klar med en lang kravliste.
Fredag 24. januar 2020
Medietilsynet er skeptisk til å gi vide fullmakter til et nytt mediestøtteråd. – Det kan være utfordrende å samle såpass mye makt på ett sted, sier direktør Mari Velsand.
Torsdag 23. januar 2020
Aschehoug får kritikk for å la debutanter seile sin egen sjø. – Vi har en sunn rekrutteringspraksis, svarer forlagssjef Nora Campbell.
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Fredag 17. januar 2020
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.
Torsdag 16. januar 2020
Tre av Vigmostad & Bjørkes nye titler ble ikke sendt rett til bibliotekene. Om tendensen brer seg, kan leserne måtte vente lenger på at bøker når bibliotekhyllene.
Onsdag 15. januar 2020
Regjeringen kan ikke bare lene seg på internasjonale avtaler om beskatning av IT-gigantene, mener SV og Arbeiderpartiet.