Lørdag 28. desember 2019
BLIR SITTENDE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu fortsetter som partileder tross korrupsjonssiktelse. FOTO: ARIEL SCHALIT, AP/NTB SCANPIX
Netanyahu fortsetter som Likud-leder etter brakseier:
Klar for ny runde
VANT: Benjamin Netanyahu er Israels første sittende statsminister som er siktet for korrupsjon. Torsdag vant han likevel ledervalget i Likud-partiet.

Israel

Benjamin Netanyahu er ikke bare Israels lengstsittende statsminister. Han er også den eneste sittende statsminister i Israels historie som er siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Torsdag vant Netanyahu primærvalget i sitt parti Likud og ble dermed gjenvalgt som partileder. For første gang på de ti årene han har vært partileder, var han utfordret av en motkandidat.

72,5 prosent av stemmene gikk til Netanyahu, mens de resterende 27,5 prosent gikk til utfordreren Gideon Saar.

Av partiets 116.000 medlemmer, brukte 49 prosent stemmeretten sin.

Saar hadde i forkant av valget advart mot at Likud ikke ville klare å vinne parlamentsvalget i mars, med Netanyahu ved roret.

Fakta

Benjamin Netanyahu:

• Født i Tel Aviv i 1949. Ble valgt inn i Knesset første gang i 1988.

• Trakk seg som finansminister i 2005, men vant partiledervalget i Likud.

• Statsminister i Israel fra 1996 til 1999, og fra 2009 til i dag.

• Ble i november 2019 siktet for korrupsjon, forfalskning og maktmisbruk.

• Torsdag stemte 72,5 prosent for at Netanyahu skal fortsette som partileder og statsministerkandidat.

Feirer «enorm seier»

«En enorm seier. Tusen takk Likud-medlemmer, for tilliten, støtta og kjærligheten. Med Guds vilje og med deres hjelp skal jeg lede Likud mot en stor seier i valget og fortsette å lede staten Israel mot enestående prestasjoner», skrev Netanyahu på Twitter torsdag kveld.

Saar skrev på Twitter at han «var glad han hadde stilt til valg», og at de «som ikke turte ta sjansen for det de trodde på» aldri ville lykkes. «Mine kollegaer og jeg vil nå stå bak Netanyahu for å sikre en Likud-seier under valget», skrev han videre.

Det var parlamentsvalg i Israel i april i år. Verken Netanyahus Likud-parti eller utfordreren Benny Gantz sin allianse, Blått og hvitt, klarte å sikre seg flertallet.

De mislykkes også etter enda et valg i september. Da fikk Likud-partiet 32 seter, og Blått og hvitt-alliansen 33 seter. Både Gantz og Netanyahu insisterte på statsministerposten. Gantz sa da at det var uaktuelt å jobbe under en statsminister som var tiltalt for korrupsjon.

2. mars neste år skal derfor israelerne til valgurnene for tredje gang.

Flere analytikere tror Netanyahu jobber hardt å øke sin oppslutning i parlamentet og dermed øke sine sjanser for å be parlamentet gi ham immunitet mot rettsforfølgelsen.

Onsdag, dagen før primærvalget, gikk Netanyahu i strupen på Benny Gantz og hans allianse:

– Det var unødvendig med et tredje valg, men de gjør alt for å forhindre opprettelsen av en samlingsregjering som vil annektere Vestbredden. Men vi skal vinne valget stort, sa han, ifølge BBC.

Gantz svarte at valget skyldes «korrupsjon, forfalskning og maktmisbruk». Gantz støtter også annekteringen av Vestbredden.

Nyere meningsmålinger viser at valget neste år fortsatt ikke vil gi flertall til noen av partiene, og at det politiske kaoset vil fortsette.

Lover annektering

Netanyahu annekterte i april i år, med støtte fra USA, de syriske Golanhøydene som Israel okkuperte i 1967-krigen. Fredag kunngjorde han at han nå vil jobbe for at USA skal anerkjenne Israels «suverenitet i Jordan-dalen og alle bosettingene i Judea og Samaria», altså hele Vestbredden.

Forrige måned gikk Netanyahu i gang med å fremme et lovforslag om annektering av Jordan-dalen og bosettingene på Vestbredden. Utspillet kom etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo hadde uttalt at USA anser de jødiske bosettingene som legitime.

FN, EU og Den arabiske Ligaen holder alle fast på at bosettingene er brudd på folkeretten og Genèvekonvensjonen, som forbyr endringer av demografien i okkuperte områder.

Den korrupsjonstiltalte statsministeren lovet videre at om han vinner valget i mars, vil han inngå en «historisk forsvarspakt» med USA. Han lovet dessuten at de «endelig» vil stanse Iran og jobbe for fredsavtaler med andre arabiske land.

I 2017 anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad. Arabiske land, EU og FN anerkjenner ikke annekteringen av byen og sier den bryter mot folkeretten. Israel okkuperte Jerusalem i 1967. Mange hevder at et Palestina aldri vil gjenopprettes.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.