Tirsdag 24. desember 2019
UNÅDIG: En brannarbeider kjemper mot flammene i delstaten New South Wales. I helga ble landsbyen Balmoral utslettet. FOTO: DAN HIMBRECHTS, AAP IMAGES/AP/NTB SCANPIX
Australiere avlyser reiseplaner etter «katastrofehelg»:
Jula brenner ned
UENDRET: Til tross for massive branner vil ikke Australias stats­minister styrke klima­politikken. Nå ber australiere ham om å redde landets framtid.

AUSTRALIA

At det bryter ut skogbranner i løpet av den australske sommersesongen, er ikke nytt.

Men årets skogbranner startet uvanlig tidlig og har en historisk intensitet og rekkevidde. 17. desember hadde 200 branner fordelt over fire delstater svidd av et område på størrelse med Belgia, og flammene har fortsatt å spre seg.

I helga brant ytterligere 180 av nå totalt 900 hjem ned, og landsbyen Balmoral i del­staten New South Wales, som er hardest rammet av brannene, er nærmest ut­slettet. På grunn av stengte veier og kaotiske omgivelser, blir folk bedt om å avlyse reise­planer for julefeiringen.

– Nå må regjeringen begynne å ta brannene på alvor og erklære nasjonal klimakrise, sier Peter Owens, leder for miljøorganisasjonen The Wilderness Society i Sør-­Australia.

Han bor i byen Adelaide på andre siden av landet fra Sydney i New South Wales, og forteller at 75 hus har brent ned like ved der han bor.

Fakta

Skogbrann i Australia:

• Brannene har herjet landet siden september. De startet uvanlig tidlig: Høysesongen for skogbranner er januar-februar.

• Ifølge klimaforskere er brannene mer aggressive enn vanlig, og har inntatt antatte «brannsikre» områder.

• 17. desember hadde de svidd av et område på størrelse med Belgia spredt over fire delstater.

• Aktivister krever at det erklæres nasjonal klimakrise.

Forsiktig med klimasporet

Australias liberalkonservative statsminister Scott Morrison har imidlertid gitt lite tegn til at han vil erklære klimakrise.

Han har fått hard medfart for sin håndtering av brannene. Søndag måtte han krype til korset og be om unnskyldning for at han hadde reist på familieferie til Hawaii mens flammene fortsatte å kreve flere menneskeliv.

I november uttalte han at det ikke finnes bevis for at brannene er forårsaket av klimaendringer. Det har han seinere gått tilbake på, men søndag sa han at det ikke er troverdig å antyde en direkte forbindelse mellom klimaendringer og en enkelt brannhendelse.

Han gjorde det også klart at han ikke vil la seg rikke på når det kommer til fortsatt satsing på fossilindustrien.

– Jeg kommer ikke til å ­avskrive arbeidsplassene til tusenvis av australiere ved å gå vekk fra tradisjonelle industrier, sa Morrison til TV-stasjonen Channel Seven ­søndag.

Australia er en av verdens største eksportører av kull og gass. Nye kullsatsinger er blant årsakene til at 2020 ­Climate Change Performance ­Index nylig rangerte Australia som landet med den dårligste klimapolitikken av 57 land.

I strid med forskerne

Australske klimaforskere og aktivister har kritisert Morrisons holdning til klima­endringene for å være altfor slapp.

Ilden har inntatt sumper, tradisjonelt våte skoger og ­antatte «brannsikre» vegetasjoner. Deriblant områder på øydelstaten Tasmania hvor det brenner svært sjelden – «kanskje bare hvert tusende år», ifølge brannøkologen og geografen David Bowman.

Mens brannene herjet forrige uke, satt Australia varmerekord to dager på rad. Flammene har allerede krevd flere menneskeliv og ødelagt ­habitatene til et titalls dyr og planter.

Krever handling

Det er imidlertid ikke ventet at ilden vil legge seg med det første – høysesongen for skogbranner er først om to ­måneder, ifølge tidsskriftet Science.

Selv om temperaturer er forventet å falle de neste ­dagene, er brannvesenet lite optimistiske. 60 av brannene i New South Wales omtales som ukontrollerbare, og kan kun stoppes av regn, som ikke er ventet.

Flere australske aktivister og kommentatorer tar nå til orde for ny kurs i den ­australske klimapolitikken.

«Statsminister, du trenger en troverdig klimapolitikk. Det er for farlig å fortsette å late som du har en», skriver Australia-redaktør i avisa The Guardian Lenore Taylor.

Klimaaktivisten Peter Owens sier til Klassekampen at Australia må ta ansvar for de «åpenbare klimaskapte brannene».

– Dette er ironien: Brenningen av australsk fossilt brensel rundt om i verden har ­bidratt til å produsere flammene rundt oss. Det er en ­tragisk ironi, sier Owens.

Han mener Morrisons ­klimapolitikk bidrar til å gjøre Australia til en skam for verden.

– Oppførselen er ekstremt skuffende, sier han.

benedictes@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.