Mandag 23. desember 2019
Fortellingen

• SV-leder Audun Lysbakken inviterte i midten av november til et bredt samarbeid på venstresida. Han vil forene alle opposisjons­partiene fra Rødt til Senterpartiet med en felles rødgrønn plattform foran stortingsvalget i 2021. Diskusjonen i etterkant handlet mest om hvem som kan samarbeide med hvem. Senterpartiet var raskt ute med å avslå Lysbakkens invitasjon. «Vi må nå konsentrere oss om sakene, ikke om samarbeidskonstellasjoner», sa parlamentarisk leder Marit Arnstad. Også Miljøpartiet De Grønne og Rødts deltakelse i en rødgrønn koalisjon, er omdiskutert.

• Legger man kravet om et for­pliktende samarbeid til side for en stund og ser på de store politiske sakene, vil mange enigheter likevel vise seg. Hva er den store rødgrønne fortellingen som skal sikre regjeringsskifte i 2021? spør Klassekampen i en ny intervjuserie. Mannen som la invitasjonen på bordet, Lysbakken, skisserer opp tre hovedelementer i sin fortelling: kamp mot ulikhet, desentralisering og det kan kaller skjebnespørsmålet: hvordan Norge skal få til et rettferdig, grønt skifte. Dette kan være gode steder å begynne diskusjonen, der opposisjonen har samme overordnede mål, men ulike virkemidler for å oppnå dem.

• Spørsmålet om hvilken retning de rødgrønne vil ta Norge i etter 2021, er grunnleggende for hele venstresida. Diskusjonen er nødvendig fordi det er uklart hva den store fortellingen til de rødgrønne egentlig er. Dagens regjeringspartier har aldri stått svakere på målingene enn nå, og regjeringen er preget av sterk intern uenighet. I en ny undersøkelse Norstat har gjort for ABC Nyheter, tror kun 49 prosent av de spurte at regjeringen overlever 2020. Likevel, hvis regjeringen Solberg faller i morgen, er det helt uklart hva en eventuell Støre-regjering skulle gjort. Med andre ord er det langt fra opplagt hva det rødgrønne prosjektet er. Debatten om hva opposisjonen kan samarbeide om for en ny retning for landet, må sentreres rundt sakene det kan bli enighet om, ikke om hvem som skal oppta hvilke taburetter i en ny regjering. Det er både SV og Senterpartiet enige om.

Artikkelen er oppdatert: 23. desember 2019 kl. 08.32
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.