Mandag 23. desember 2019
NOK: Indias nye statsborgerskapslov har utløst kraftige protester hele i landet. Her fra Guwahati i nordøst. FOTO: ANUPAM NATH, AP/NTB SCANPIX
• Blodig protesthelg i India • Leder forsvarer omstridt lov
Samles mot Modi
FELLES FIENDE: Religiøse minoriteter og sekulære aktivister i India forener krefter i kampen mot en ny lov som diskriminerer muslimer.

INDIA

Indias statsminister Narendra Modi forsvarte i går en nylig vedtatt statsborgerskapslov som har utløst kraftige protester en rekke steder i landet. I en tale til tilhengere i hovedstaden New Delhi avviste han at loven, som gjør det enklere for ikke-muslimske innvandrere å få indisk statsborgerskap, går ut over muslimer.

– Det spres en løgn om at denne regjeringen har lagt fram loven for å snappe folks rettigheter fra dem, sa Modi, ifølge India Today.

Fakta

Omstridt lov i India:

• Forrige uke vedtok det indiske parlamentet en ny statsborgerskapslov som har utløst kraftige protester.

• Loven gjør det lettere for ikke-muslimske innvandrere å få indisk statsborgerskap.

• Diskrimineringen av muslimer og bruken av religion som kriterium har utløst sinne langt utover Indias muslimske minoritet på 200 millioner.

• India har vært styrt av hindunasjonalisten Narendra Modi siden 2014.

Over 20 døde

Talen ble holdt under lanseringen av valgkampanjen til Modis hindunasjonalistiske regjeringsparti, Bharatiya Janata Party (BJP), to måneder før et lokalvalg i Delhi.

Statsborgerskapsloven som har skapt mye sinne ble vedtatt av parlamentet forrige uke. Regjeringen hevder at loven kun er ment som en hjelp til utsatte minoriteter som har kommet til India fra muslimske land som Afghanistan, Bangladesh og Pakistan før 2014.

Men at loven kun gjelder ikke-muslimske innvandrere har provosert mange indere, langt utover landets muslimske minoritet på 200 millioner. Loven ble vedtatt samtidig som myndighetene planlegger å opprette et nytt nasjonalt register der folk må kunne dokumentere sin indiske herkomst. Systemet er allerede innført i delstaten Assam nordøst i India.

Mer enn 20 mennesker har blitt drept i protestene hittil, mens 1500 har blitt arrestert, ifølge Reuters. Ytterligere 4000 har blitt satt i forvaring og sluppet løs.

Bare på lørdag døde ni personer i delstaten Uttar Pradesh nord i India, de fleste av dem unge mennesker, ifølge en polititalsperson. Vedkommende avviste at politiet sto bak dødsfallene. Uttar Pradesh er landets mest folkerike delstat, med 204 millioner innbyggere, og styres av Modis parti BJP.

Mobiliserer på tvers

Masseprotestene omtales som de største på fire tiår, og mobiliserer både religiøse minoriteter og sekulære krefter. India Todays redaktør Harmeet Shah Singh beskriver protestene som en «mosaikk» bestående av folk med ulik religiøs, etnisk og geografisk bakgrunn.

Studenter og advokater har vært synlige i mange av demonstrasjonene. I Guwahati i Assam ble det arrangert en egen markering for kvinner som er imot Modis nye lov.

Jussprofessor Tarun Khaitan ved University of Oxford sier til Al Jazeera at demonstrantene vil forsvare Indias mangfoldige og sekulære grunnlov.

– For første gang i Indias demokratiske, uavhengige historie skriver vi inn religion som et kriterium i våre statsborgerskapslover, sier han til Al Jazeera.

Blant dem som har sluttet seg til motstanden mot loven er Tushar Arun Gandhi, oldebarnet til Indias landsfar Mahatma Gandhi. Han spår at India står i fare for å bli «et fascistisk diktatur», ifølge The Guardian.

Slår ned på protester

Myndighetene har fått kritikk for sin hardhendte håndtering av protestene, med omfattende bruk av batonger og tåregass. I Uttar Pradesh har politiet tatt i bruk en lov som forbyr samlinger på mer enn fire personer. Loven stammer fra det gamle britiske kolonistyret i India.

Politiet i delstaten har også raidet husene til menneskerettsaktivister, melder Al Jazeera. I Assam ble seks personer nylig drept i protestene. Fire av dem ble skutt av politiet.

Indiske myndigheter har også gjentatte ganger stengt internett, inkludert i deler av hovedstaden New Delhi. Hensikten er angivelig å stoppe spredningen av materiale som kan egge til vold.

India, som er alliert med USA og gjerne kalles «verdens største demokrati», var landet som stengte nettet flest ganger i 2018, rapporterer Access Now. Organisasjonen understreker at det ikke foreligger tilgjengelige tall fra land som Kina og Nord-Korea.

I Jammu og Kashmir, den indiskstyrte sørlige delen av Kashmir, har nettet vært stengt i over fire måneder.

yohans@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...
Lørdag 25. januar 2020
Venstres Abid Raja tar over som kulturminister etter partileder Trine Skei Grande. Kulturlivets aktører står klar med en lang kravliste.
Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Lørdag 25. januar 2020
Det nye arbeidslivet: I Amazons lagerhaller kan ingen høre deg skrike.
Fredag 24. januar 2020
EIENDOMSBARON: Den tidligere sosial­demokratiske topp- politikeren Ilija Batljan har tjent seg søkkrik på kjøp av offentlig eiendom i Sverige. Nå står Norge for tur.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Fredag 24. januar 2020
• «Vi tåler ikke nå å tro at vi skal gå tilbake igjen til en særnorsk lønnsutvikling», sa leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen til NTB da organisasjonen la fram sin konjunkturrapport onsdag denne uka. Tradisjonen tro maner...
Fredag 24. januar 2020
Medietilsynet er skeptisk til å gi vide fullmakter til et nytt mediestøtteråd. – Det kan være utfordrende å samle såpass mye makt på ett sted, sier direktør Mari Velsand.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.