Lørdag 21. desember 2019
MISNØYE: Demonstrasjonene fortsetter i Libanon. En demonstrant slår på en liten panne etter at Hassan Diab ble annonsert som ny president. FOTO: MAYA ALLERUZZO, AP/NTB SCANPIX
• Ny statsminister utpekt • Protestene i Libanon fortsetter
Tøff jobb i vente
USIKKERT: Libanons nye statsminister Hassan Diab starter arbeidet med å danne regjering. Libaneserne er uenige om Diab er løsningen.

Libanon

President Michel Aoun utnevnte torsdag kveld den tidligere utdanningsministeren Hassan Diab til ny statsminister.

Diab er også professor i elektroteknikk ved Det amerikanske universitetet i Beirut. Aoun håper utnevnelsen av Diab vil samle et stadig mer polarisert Libanon og roe ned gemyttene blant demonstrantene, men det er langt fra sikkert at han vil lykkes. Libanesere fortsetter å demonstrere mot regimet.

Libanon har vært preget av en av de største protestbølgene på mange tiår. I oktober startet store protester etter at regjeringen innførte nye skatter, blant annet på internett-tjenesten Whatsapp.

Demonstrasjonene spredte seg raskt over hele landet. Kravene ble at hele regimet måtte falle, at det sekteriske styresettet måtte vekk og at landet måtte skrive ny grunnlov. Saad al-Hariri trakk seg som statsminister i slutten av oktober, og den politiske eliten har siden forsøkt å enes om en ny statsminister.

Fakta

Uro i Libanon:

• 17. oktober brøt det ut demonstrasjoner mot økte skatter og korrupsjon.

• Snart demonstrerte titusener i flere libanesiske byer med krav om regimets fall.

• Demonstrantene krever at det sekteriske styret ender og landet får en ny grunnlov.

• 29. oktober gikk statsminister Saad al-Hariri av.

• Torsdag fikk den nyutnevnte statsministeren Hassan Diab jobben med å danne ny regjering i det splittede landet.

Uenige om Diab

Helt siden Libanon ble selvstendig i 1946 har landet hatt en sekterisk maktfordeling: presidenten skal være kristen, statsministeren en sunnimuslim og parlamentspresidenten en sjiamuslim. Den nye statsministeren er, slik han må være, sunnimuslim, men mange hevder han står nær den sjiamuslimske militsen Hizbollah. Diab er støttet både av Hizbollah og den sjiamuslimske Amal-militsen. Disse to er nært alliert til den kristen-maronittiske presidenten Michel Aoun.

I tråd med libanesiske parlamentstradisjoner må den sunnimuslimske statsministeren ha støtte i parlamentets sunnimuslimske blokk.

– Seks sunnimuslimske parlamentarikere stemte for ham. Saad al-Hariri og flere av de andre valgte å stemme blankt. Jeg mener Diab har brei støtte og anses som en troverdig statsminister, sier den libanesiske analytikeren Elias Farahat over telefon fra Beirut.

– Hizbollah, Amal-militsen og presidenten ønsket at Hariri skulle bli sittende. Men det var uten tvil press fra Saudi-Arabia og USA, sier han og legger til at «de har sikkert en egen plan med dette».

Han er kommentator i flere libanesiske aviser og magasiner, blant annet al-Nahar og al-Safir.

En annen libanesisk analytiker, Nawfal Daou, er helt uenig:

– Det hele er en farse. Diab fikk støtte fra 6 av totalt 27 sunnimuslimske parlamentarikere. Da kan man ikke si at han er støttet av sunnimuslimene eller representerer dem. Spesielt ikke når fem av de seks som stemte for ham, er en sunnimuslimsk gruppe som støtter Hizbollah, sier han.

Daou er medlem i Bevegelsen for uavhengighet, en gruppe intellektuelle som mener at den sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah i realiteten styrer Libanon i tråd med Irans ønsker. Polariseringen i Libanon er enorm, også blant forskere og analytikere, der skillelinja ofte går på om man er for eller imot Hizbollah.

Haster med regjering

– Jeg tror at Diab vil lykkes med å etablere en teknokratisk regjering, kanskje med noen få politiske ministre, i løpet av en uke. Når det skjer, vil landets økonomi komme på rett vei, sier Farahat.

Libanon ligger i verdenstoppen for gjeld per innbygger, arbeidsledigheten er skyhøy, og inflasjonen ligger på rundt 30 prosent.

Den libanesiske liraen stuper mot dollaren. Sentralbanken har begynt å trykke penger, og det er en reell frykt for en inflasjonsspiral.

Nawfal Daou mener det er ønsketenkning at økonomien vil få en rask forbedring med Diab som statsminister.

Han sier at problemet ikke ligger i utforming av en ny regjering.

– En ny regjering uten ny politikk er ikke løsningen. Hizbollahs makt i Libanon og gruppas direkte tilknytning til Iran har ført til at Libanon utsettes for mye av den samme sanksjonspolitikken og isolasjonen som Iran. Libanons økonomi blir ikke bedre før vi kommer oss ut av Iran-nettet, sier han.

– Om Diab ikke skjønner dette, vil økonomisk misnøye felle hans regjering etter et par måneder, og landet vil igjen gå i stå, mener han.

amalw@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.