Lørdag 14. desember 2019
Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger
Høyesterett i USA ber president Donald Trump forklare hvorfor han ikke ønsker å utlevere sine finansopplysninger. Trump blir bedt om å avgi forklaring i mars.
Publisert: 14 Desember 01:32
Høyesterett i USA ber president Donald Trump forklare hvorfor han ikke ønsker å utlevere sine finansopplysninger. Trump blir bedt om å avgi forklaring i mars.
En avgjørelse fra høyesterett er ventet i juni neste år, sier landets høyesterett i en uttalelse fredag.
– Vi er glade for at høyesterett skal se på presidentens tre pågående saker. Sakene reiser betydelige konstitusjonelle spørsmål. Vi ser fram til å presentere våre skriftlige og muntlige svar, sier presidentens advokat Jay Sekulow i en uttalelse.
Trumps advokater har bedt om å svare på presidentens vegne.
Tidligere i desember ba Trump høyesterett om å nekte Kongressen innsyn i hans finansopplysninger. Fra før har Representantenes hus bedt om innsyn i Trumps finanser, og statsadvokaten på Manhattan har bedt om utlevering av presidentens skattemelding.
I alle de tre sakene har lavere domstoler slått fast at dokumentene må utleveres. Sakene skal nå altså avgjøres av høyesterett.
I USA er det lang tradisjon for at presidentkandidater offentliggjør sine skattemeldinger. Trump brøt med tradisjonen, og hans tidligere advokat Michael Cohen hevder presidenten frykter straffeskatt hvis selvangivelsene offentliggjøres.
Trumps advokater har tidligere uttalt at de mener presidenten har immunitet mens han fortsatt er i Det hvite hus.
Presidenten og hans støttespillere mener finansopplysningene kan bli brukt politisk mot ham. Demokratene har flertallet i Representantenes hus.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.