Torsdag 12. desember 2019
Diplomatisk feide mellom Russland og Tyskland etter Berlin-drap
To tyske diplomater er utvist fra Russland få dager etter at Tyskland erklærte to russiske diplomater som uønsket. Feiden knyttes til et drap i Berlin i august.
Publisert: 12 Desember 13:50
To tyske diplomater er utvist fra Russland få dager etter at Tyskland erklærte to russiske diplomater som uønsket. Feiden knyttes til et drap i Berlin i august.
Russlands utenriksdepartement viser til at det må svare på det russiske myndigheter oppfatter som en grunnløs utvisning av to russere i forrige uke.
Tyskland begrunnet utvisningen med at Russland ikke har svart på Tyskland anmodning om hjelp til å oppklare drapet på en georgisk statsborger i Berlin i august. Den 40 år gamle mannen, som var muslim med tsjetsjensk bakgrunn, ble drept på høylys dag i en park i Berlin.
Torsdag svarte russiske myndigheter med å innkalle Tysklands ambassadør på teppet og utviste to tyske diplomater, som nå må forlate landet i løpet av sju dager.

– Vil ikke ødeleggeEn talsmann for Russlands president Vladimir Putin sier at utvisningen var nødvendig. Han sier også at han håper dette ikke vil ødelegge forholdet mellom Russland og Tyskland.
– Vi håper dette ikke vil bli noen slags negativ faktor for den fremtidige utviklingen og utvidelsen av vår ganske konstruktive dialog med Tyskland, sier Dmitrij Peskov.
Det tyske utenriksdepartementet uttalte samme dag at utvisningen er beklagelig og forbeholdt seg retten til å komme med flere tiltak.
Tysklands ambassadør i Moskva, Geza Andreas von Geyr, ville selv ikke kommentere saken da han forlot utenriksdepartementet i Moskva torsdag formiddag.
– Dere kommer til å finne ut alt via offisielle kanaler, sa han.

Anklager død georgierDen diplomatiske feiden er knyttet til drapet på en georgisk statsborger i sentrum av Berlin i august. Ifølge tyske medier mistenker tyske myndigheter at Russland er innblandet i drapet. En russer er tidligere pågrepet i forbindelse med saken.
Den georgiske mannen skal tidligere ha kjempet mot russiske styrker i Tsjetsjenia. Han beskrives som muslim med tsjetsjenske røtter. Tidligere i uka kalte Putin mannen en banditt, som har mange sivile liv på samvittigheten.
Det var ventet at Russland kom til å svare på utvisningen av de to russiske diplomatene med samme mynt, så utvisningen av to ansatte ved den tyske ambassaden i Moskva kommer ikke som en overraskelse.
(©NTB)
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.