Torsdag 12. desember 2019
Ni siktet for terrorplanlegging i Danmark
To kvinner og sju menn er siktet for terrorplanlegging i Danmark. En eller flere av dem har ifølge PST hatt kontakt med en terrorsiktet nordmann.
Publisert: 12 Desember 14:12
To kvinner og sju menn er siktet for terrorplanlegging i Danmark. En eller flere av dem har ifølge PST hatt kontakt med en terrorsiktet nordmann.
To kvinner og seks menn ble framstilt for varetektsfengsling i København torsdag, den niende i Odense. Alle er siktet for brudd på den mest alvorlige terrorparagrafen i dansk straffelov.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge bekrefter at de har vært kontakt med en terrorsiktet nordmann i 20-årene og en eller flere av de pågrepne i Danmark.
– Jeg kan bekrefte at det er en forbindelse fra den danske aksjonen til en konkret person i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.
Nordmannen ble pågrepet av PST i september og er siktet for terrorforbund, men han nekter straffskyld.

«Satans mor»Identiteten til de åtte som ble framstilt for fengsling i København, er ikke kjent.
Ifølge siktelsen har tre av dem, én 38 år gammel kvinne og to 21 år gamle menn, gjennom samtaler og møter planlagt å framstille en eller flere bomber.
De tre skal også ha anskaffet komponenter til framstilling av TATP, et svært farlig og ustabilt sprengstoff som er kjent som «Satans mor».
Det er ikke kjent hvor de planla å benytte sprengstoffet, og det er heller ikke kjent hvilke komponenter det er snakk om eller om framstillingen av TATP var påbegynt.

Satt i varetektForholdene de tre er siktet for, fant sted i tiden før 18. april i år, og det fortsatte etter 4. oktober. Årsaken skal ifølge DR være at de to mennene, som begge er 21 år gamle, i denne perioden satt varetektsfengslet, anklaget for brannstiftelse.
Kvinnen som er siktet, møtte torsdag i retten helt svartkledd og med nikab og svarte hansker. De to unge mennene hadde helskjegg.
Fengslingsmøtet fant sted bak lukkede dører, og de siktede nektet ifølge sin forsvarer straffskyld.

Pistoler og lyddempereKvinnen og de fire mennene som ble framstilt for varetektsfengsling under det andre fengslingsmøtet i København torsdag, er i alderen 19 til 28 år.
Ifølge siktelsen forsøkte de fem å skaffe pistoler, lyddempere og ammunisjon. Våpnene planla de angivelig å benytte i terroraksjoner i Danmark og utlandet, men det er ikke kjent hvilke mål det var snakk om.
Ifølge DR har den ene av mennene vært i tett kontakt med flere danske fremmedkrigere som har kjempet i Syria. Han skal også ha vist interesse for islamistgruppa Millatu Ibrahim, som flere av syriakrigerne har hatt tilknytning til.
Også dette fengslingsmøtet fant sted bak lukkede dører, men forsvareren til de fem opplyste at samtlige nekter straffskyld.

LøslattEn 29 år gammel mann, som var blant de pågrepne under politiets storaksjon onsdag, ble framstilt for fengsling i Odense torsdag. Det fengslingsmøtet ble holdt bak såkalt dobbelt lukkede dører, noe som innebærer at også siktelsen holdes hemmelig.
De øvrige 13 som ble pågrepet under politiets storaksjon onsdag, ble torsdag løslatt, opplyser Københavns Politi til DR Nyheder.
Siktelsene mot dem blir ifølge politiet opprettholdt, men det er ikke opplyst hva de er siktet for.
Politiets sikkerhetstjeneste opplyste onsdag at aksjonen var rettet mot personer som planla terrorangrep med «militant, islamistisk motiv».

(©NTB)

Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.