Onsdag 11. desember 2019
SPAREKNIV: Anne Gaathaug har måttet iverksette lønnskutt for å bedre økonomien i Gloria. Nå har forlaget suksess med juleheftet til Anne B. Ragde og Unni Lindell, men det er foreløpig usikkert om det er nok til å sikre et overskudd i år. FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX
Gloria har så langt tapt over én million kroner på «nullinger» fra innkjøpsordningene i 2019:
Taper etter skilsmisse
Per Nordanger
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.

Bøker

Da Petter Stordalen overrasket med sitt inntog i forlagsbransjen februar 2018, var det med tre nye forlag i ermet: Capitana, Pilar og Gloria.

Sistnevnte forlag fikk imidlertid bare et drøyt halvår under Stordalens vinger. I oktober 2018 kjøpte Anne Gaat­­­­­h­aug og de tre andre Gloria-gründerne tilbake 40 prosent av aksjene og sikret seg dermed full kontroll.

Foreløpig lar avkastningen vente på seg. I sitt første regnskapsår endte Gloria med et underskudd på nesten 2,9 millioner kroner, etter en beskjeden omsetning på bare 2,4 millioner.

Fakta

Fakta

Gloria forlag:

• Etablert i februar 2018 som en del av Petter Stordalens forlagsfamilie.

• De fire gründerne – Anne Gaathaug, Kristin Brandtsegg Johansen, Marit Johansen Storm og Katja Rugaas – har alle bakgrunn fra Kagge forlag.

• I oktober 2018 kjøpte de ut Stordalen.

• Gloria gir ut norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa.

Kutter i lønna

I sommer uttalte Gloria-sjef Gaathaug til Bok365 at forlaget var innstilt på et «et mindre underskudd» også i år. Overfor Klassekampen antyder hun at resultatet vil bli bedre enn i 2018.

– I fjor spiste dere 2,9 millioner kroner av egenkapitalen på 5 millioner, som var kapital­tilskudd fra Stordalen. 2,1 millioner i egenkapital er vel ikke så mye å tære på?

– Vi er avhengige av å selge mer bøker enn i fjor, ja. Og vi har gjort en del justeringer når det gjelder kostnads­bildet, sier Gaathaug.

Hun legger til at de fire gründerne har kuttet i egen lønn. Til sammen er staben nå på seks ansatte, hvorav to er forlagskonsulenter i 80-prosentstillinger.

Over halvparten avslått

Da Gaathaug i sommer skulle peke ut høstbøker med «stort kommersielt potensial», viste hun til Sarah Hambros «Bieffekten», Helga Hjorths «Arkivarens testamente» og den oversatte dokumentaren «Sauebonden Heida».

Ingen av disse bøkene har så langt vært innom Bokhandlerforeningens «topp 15»-lister for skjønn- eller generell litteratur.

Det hjelper ikke på omsetningen at Gloria har fått flere avslag fra Kultur­rådet i løpet av 2019. Foreløpig er sju av de tolv bøkene forlaget har meldt på til innkjøpsordningene, blitt «nullet», det vil si at de ikke blir kjøpt inn til bibliotekene:

• Sakprosa: To av to avslått.

Oversatt: To av to avslått.

Skjønnlitteratur: Tre avslått, to innkjøpt. Tre titler er ennå ikke vurdert.

Til sammen går Gloria glipp av over én million kroner på grunn av avslagene.

Gaathaug mener at alle de oppmeldte titlene har vært mer enn gode nok til innkjøp.

– Vi har vært uheldige, sier hun til Klassekampen.

Dere har foreløpig fått avslått tre bøker i ordningen for ny norsk skjønnlitteratur, som kjøper inn alt som holder minste­kravet til kvalitet. Har dere jobbet godt nok med disse bøkene?

– Ja, det synes jeg.

– Fordel med backlist

Per Nordanger er forlagssjef for et annet lite forlag. Spartacus ble startet i 1989 og gir nå ut cirka 40 titler årlig.

Nordanger har stor respekt for Gaathaug og hennes medgründere, men påpeker at de har gått i gang med et dristig prosjekt.

– Det er dessverre slik at tilbudet er større enn etterspørselen i vår bransje. For å overleve må man lykkes med både salg og innkjøpsordning, men det er ingen eksakt vitenskap for hvordan man får til det ene eller det andre.

– Er det kritisk for Gloria å få avslått over halvparten av bøkene sine i sitt andre driftsår?

– Det kan det nok være. Men jeg tror det er et større problem at de ikke har en backlist. Fordelen med å ha drevet et forlag en stund, er at man har en stabil inntektsstrøm gjennom salg av eldre titler.

Nordanger mener de mindre forlagene kan få en litt enklere hverdag gjennom å samarbeide med hverandre.

– Jeg synes det har vært en mangel på deling av kunnskap og ressurser. Vi ønsker å gjøre noe med dette, og har derfor inngått et samarbeid med Vega, Iris og Minuskel om en felles markedsavdeling fra årsskiftet, sier Nordanger og legger til:

– Man må være ganske kreativ og sparsommelig for å få et mindre forlag til å gå rundt.

Tjener på julehefte

For Glorias del er det nettopp et samarbeid som ser ut til å gi forlaget en opptur mot slutten av 2019. De to bestselgerforfatterne Unni Lindell og Anne B. Ragde har nemlig gitt ut juleheftet «Julestjerner» på Gloria forlag.

Heftet har vært blant de 15 mest solgte skjønnlitterære bøkene i norske bokhandler de tre siste ukene, og har foreløpig et opplag på 33.000.

– Er dere ute og fisker etter bestselgerforfattere fra andre forlag, Gaathaug?

– Vi er alltid på jakt etter bestselgende forfattere. Både på permanent basis og også til enkeltprosjekter.

Dere har tidligere uttalt at målet er å tjene penger i 2020. Er dette fortsatt realistisk?

– Vi har justert kostnadsbildet og spisset utgivelsene våre, og håper å tjene penger i 2020. Vi har et budsjett som legger seg opp mot et plussresultat. Ikke så stort, men vi satser på svarte tall.

thomase@klassekampen.no

Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Lørdag 25. januar 2020
Venstres Abid Raja tar over som kulturminister etter partileder Trine Skei Grande. Kulturlivets aktører står klar med en lang kravliste.
Fredag 24. januar 2020
Medietilsynet er skeptisk til å gi vide fullmakter til et nytt mediestøtteråd. – Det kan være utfordrende å samle såpass mye makt på ett sted, sier direktør Mari Velsand.
Torsdag 23. januar 2020
Aschehoug får kritikk for å la debutanter seile sin egen sjø. – Vi har en sunn rekrutteringspraksis, svarer forlagssjef Nora Campbell.
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.