Tirsdag 10. desember 2019
Politiet på New Zealand starter etterforskning etter vulkanutbruddet
Politiet på New Zealand skal starte etterforskning etter vulkanutbruddet på White Island. Antallet bekreftede døde har steget til seks.
Publisert: 10 Desember 10:54
Politiet på New Zealand skal starte etterforskning etter vulkanutbruddet på White Island. Antallet bekreftede døde har steget til seks.
– Jeg kan bekrefte at vi skal starte en kriminaletterforskning av omstendighetene rundt dødsfallene og skadene på White Island, sa visepolitisjef John Tims på en pressekonferanse tirsdag.
Litt senere opplyste politiet at antallet bekreftede omkomne har steget til seks etter at en skadd person døde på sykehus i Auckland. Åtte personer er savnet, og det antas at de og er døde.
Siden utbruddet er det flere ganger blitt fløyet med helikopter over øya, uten at det er blitt observert tegn på liv.
Myndighetene har fortsatt ikke gått i land på White Island på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.

Mulig nytt utbruddIfølge GeoNet, som overvåker vulkanene på New Zealand, er det risiko for at det kommer et nytt utbrudd fra vulkanen på White Island.
Ordføreren i byen Whakatane, Judy Turner, ønsker politietterforskningen velkommen.
På en pressekonferanse tirsdag sa hun at hun at det første spørsmålet som må stilles, er om noen er ansvarlige for tragedien og om turister burde ha vært på øya på det aktuelle tidspunktet, skriver The Guardian.
Da turoperatører besluttet å la turister besøke øya mandag, lå farenivået på nivå to på en skala som går opp til fem.

BrannskaderAlle som ble innlagt på sykehus etter utbruddet, har fått brannskader, opplyser talsperson Pete Watson for helsedepartementet på New Zealand, ifølge CNN.
Av de 31 personene som fortsatt er på sykehus, har 27 brannskader som dekker minst 30 prosent av kroppen, opplyser han.
Mange av de skadde har også brannskader i luftveiene, noe som gjør at de krever pustehjelp. Ofrene er mellom 13 og 72 år.
– Det er mulig at alle ikke vil overleve, sier Watson.

Seilasen utsatt47 personer var på øya da utbruddet skjedde i 14-tiden lokal tid mandag. De fleste av dem var turister på cruiseskipet Ovation of the Seas, som tilhører rederiet Royal Caribbean.
Skipet skulle egentlig seile fra havnen i Tauranga tirsdag, men på grunn av politiarbeid drar det ikke før onsdag morgen, skriver New Zealand Herald.
Blant de skadde og savnede etter vulkanutbruddet er personer fra Australia, New Zealand, Kina, Malaysia, Storbritannia, Tyskland og USA. EMBED START Custom Vulkanøya White Island der 13 mennesker antas å ha mistet livet mandag. Foto: AP / NTB scanpix EMBED END Custom
(©NTB)
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.
Mandag 27. januar 2020
• I «Hvis dette er et menneske» (1947) beskriver jødisk-italienske Primo Levi et mareritt som hjemsøkte mange av fangene i Auschwitz. Den tilbakevendende drømmen handlet ikke, som man kanskje skulle tro, om sulten, slagene, kulda, slitet...
Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...