Tirsdag 10. desember 2019
Ukraina og Russland enige om våpenhvile
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin har blitt enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.
Publisert: 10 Desember 01:00
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin har blitt enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.
Avtalen som er inngått, involverer også en tilbaketrekking av styrkene fra ukrainske konfliktsoner innen mars 2020.
Det kommer fram i en felles uttalelse etter toppmøtet mellom Zelenskyj, Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris mandag.
– Partene forplikter seg til en fullstendig og omfattende implementering av en våpenhvile innen utgangen av 2019, heter det i uttalelsen.

-Viktig skrittPutin sier i uttalelsen at enigheten er et «viktig skritt» mot en nedtrapping av konflikten i Øst-Ukraina.
Zelenskyj mener derimot avtalen kunne ha gått enda lenger.
– Mange spørsmål ble besvart, og mine motparter sier at det er et veldig godt resultat etter det første møtet. Men jeg vil være ærlig: Det er veldig lite. Jeg ønsket å løse et større antall problemer, sier Ukrainas president etter toppmøtet.
I tillegg til våpenhvilen er Ukraina og Russland enige om fangeutveksling før året er omme. Avtalen gjelder alle fanger som er tatt på hver side i forbindelse med konflikten, skal løslates.
Et nytt toppmøte vil bli holdt om fire måneder for å gjøre rede for fremgangen i prosessen om å avslutte konflikten.

Første samtalePresidentene Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin møttes mandag for første gang i et forsøk på å gjenopplive fredsprosessen om Øst-Ukraina.
Etter samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron hadde Zelenskyj og Putin et eget møte som varte i 10-15 minutter, opplyste en kilde i det franske presidentpalasset.
Det var ikke ventet at de skulle bli enige om noen omfattende fredsavtale på møtet, men diplomater håper sammenkomsten vil bidra til å bygge tillit mellom presidentene i Ukraina og Russland.

13.000 dreptUtgangspunktet for mandagens toppmøte i Paris var den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, da Russland og Ukraina ble enige om våpenhvile, tilbaketrekning av tunge våpen fra fronten og om å holde lokalvalg i den separatistkontrollerte Donbass-regionen.
Avtalen ble brutt kort tid etter, og Tysklands daværende utenriksminister, nåværende president Frank-Walter Steinmeier, lanserte da en noe forenklet versjon.
Heller ikke den avtalen er etterlevd, og partene skal nå gjøre et nytt forsøk på å løse konflikten som har krevd over 13.000 menneskeliv de siste fem årene.

(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.