Mandag 9. desember 2019
Svensk toppdiplomat tiltalt
Sveriges tidligere ambassadør i Beijing, Anna Lindstedt, er tiltalt for å ha gått ut over sine fullmakter i forhandlinger med Kina.
Publisert: 09 Desember 10:53
Sveriges tidligere ambassadør i Beijing, Anna Lindstedt, er tiltalt for å ha gått ut over sine fullmakter i forhandlinger med Kina.
Lindstedt fikk stor oppmerksomhet tidligere i år etter at hun, som svenske myndigheters representant, arrangerte et hemmelig møte mellom en kinesisk forretningsmann og Angela Gui, datteren til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai som sitter fengslet i Kina.
Svensk UD nektet kjennskap til møtet og Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) og Riksenheten for sikkerhetsspørsmål har etterforsket om Lindstedt gikk ut over sine fullmakter og satte svensk sikkerhet i fare.
Mandag opplyste påtalemyndigheten i en pressemelding at det er tatt ut tiltale mot den 59 år gamle toppdiplomaten for brudd på en lite brukt lov om «egenmektighet ved forhandlinger med fremmed makt».
– En ambassadør er en myndighetssjef som har vidtrekkende mandat til å representere Sverige. Til tross for dette må selv en ambassadør følge visse retningslinjer og instruksjoner fra regjeringskollegiet og UD. I dette spesifikke konsulære oppdraget har hun gått over sin fullmakt og dermed gjort seg skyldig i lovbrudd, sier visesjefanklager Hans Ihrman ved Riksenheten for sikkerhetsspørsmål.
– Det er i moderne tid aldri tidligere tatt ut tiltale for brudd på loven om egenmektighet ved forhandlinger med fremmed makt, sier han.
Lindstedt var ambassadør i Beijing fra 2016 til mars i år, da hun ble utnevnt til såkalt Agenda 2030-ambassadør med ansvar for å følge opp FNs bærekraftmål. Hun har avvist anklagene om lovbrudd.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.