Mandag 9. desember 2019
Verdens våpensalg fortsetter å øke
Våpenindustrien omsetter for stadig mer. I fjor økte verdens hundre største forsvarsselskaper salget med 4,6 prosent, opp til 3.800 milliarder kroner.
Publisert: 09 Desember 01:31
Våpenindustrien omsetter for stadig mer. I fjor økte verdens hundre største forsvarsselskaper salget med 4,6 prosent, opp til 3.800 milliarder kroner.
Det kommer fram i en ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.
Ifølge SIPRI er økningen et resultat av den militære opprustningen i verden, som i fjor var på sitt høyeste siden slutten av den kalde krigen.
De amerikanske selskapene øker mest. De står for 59 prosent av alt våpensalg i verden. SIPRI mener det er fordi amerikanske politikere vil endre forsvarsmaktbalansen for å bedre takle trusselen fra Kina og Russland.

USA i toppKineserne brukte i fjor nærmere 2.200 milliarder kroner på forsvaret, en økning på 5 prosent fra året før og nesten ti ganger mer enn det landet brukte i 1994, kom det fram i en SIPRI-rapport i april.
USA brukte til sammenligning drøyt 5.600 milliarder kroner – suverent mest. Det er en økning på 7,2 prosent fra året før.
– Dette er en betydelig økning på ett år med tanke på at salgene allerede er store, sier direktør Aude Fleurant i SIPRI til nyhetsbyrået AFP.
Også russiske våpenprodusenter har økt omsetningen kraftig det siste tiåret, men oppgangen fortsatte ikke i fjor.

Økt våpenanskaffelse under TrumpPå topp 100-listen er det for første gang siden 2002 bare amerikanske selskaper på de fem øverste plassene. Disse selskapene sto for 35 prosent av salget.
– Det finnes en interesse for økt våpenanskaffelse i USA, særlig under president Donald Trump. Disse selskapene har økt salget mens britiske BAE Systems, som vanligvis ligger rundt topp fem, går tilbake, sier våpenindustriekspert Pieter Wezeman ved SIPRI til nyhetsbyrået TT.
Det britiske selskapet ligger på 6.-plass. Wezeman vil ikke dra noen slutninger om en eventuell Trump-effekt.
– Det er en økt etterspørsel i USA. Vi vet ikke om det handler om Trump eller ikke. Det finnes andre faktorer som spiller inn, som for eksempel at USA ser trusler fra Kina og Russland og derfor investerer de i mer våpen, sier han.

Kina ikke inkludertAmerikanske våpenprodusenter sto i fjor alene for 59 prosent av alt våpensalg i verden. Russland sto for 8,6 prosent, Storbritannia med 8,4 prosent og Frankrike med 5,5 prosent.
Det er uvisst hvor mye de kinesiske selskapene omsetter for, og de er derfor ikke med på lista over de største forsvarsbedriftene. Men SIPRI anslår at mellom tre og sju kinesiske våpenprodusenter på topp 100-listen over våpenprodusenter som selger mest.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.