Mandag 9. desember 2019
Russlands statsminister om utestengelsen: – Anti-russisk hysteri
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mener nasjonen bør anke WADAs beslutning om utestengelse fra internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene.
Publisert: 09 Desember 15:38
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mener nasjonen bør anke WADAs beslutning om utestengelse fra internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene.
Medvedev er ikke nådig i sin omtale av mandagens beslutning fra Verdens antidopingbyrå. WADA fulgte innstillingen fra sin egen regeletterlevelseskomité og valgte å utelukke Russland fra store globale idrettsmesterskap de neste fire årene.
– Dette er en fortsettelse av det anti-russiske hysteriet som allerede er blitt kronisk, sier Medvedev til russiske medier, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Videre tar han til orde for å anke WADAs beslutning til Idrettens voldgiftsrett (CAS).
– De russiske organisasjonene som håndterer denne saken, burde vurdere å utfordre denne avgjørelsen, sier Medvedev, som legger til at utestengelsen rammer utøvere som allerede er blitt straffet.

Halvfornøyd HellelandWADA holdt mandag styremøte der de behandlet innstillingen fra den uavhengige regeletterlevelseskomiteen (C) om å utestenge Russland i fire år. Utestengelsen ble enstemmig besluttet.
WADAs avtroppende visepresident Linda Hofstad Helleland har kalt Russland-saken verdens største idrettsskandale. Hun har blandede følelser etter WADA-styrets beslutning.
–Jeg er ikke fornøyd med beslutningen vi gjorde i dag, men det er så langt vi kunne gå, sier Helleland til NRK. Hun har arbeidet for en enda strengere reaksjon mot Russland.
– Det (WADA-avgjørelsen) betyr at vi kan oppleve flere hundre russiske utøvere både i Tokyo og Beijing. Det er ikke noen straff eller reaksjon som svir på noen som helst måte.

UteÅrsaken til utestengelsen er Russlands dopinghistorikk de siste årene etter OL i Sotsji i 2014. Et WADA-utvalg mener at russerne har manipulert datamaterialet de har utlevert fra sitt mye omtalte antidopinglaboratorium i Moskva.
Russland får heller ikke arrangere store internasjonale mesterskap i løpet av fireårsperioden, og det russiske flagget skal ikke benyttes i store internasjonale konkurranser. Dessuten kan ikke medlemmer av den russiske regjeringen få ha internasjonale verv i idretten.
Straffen betyr dermed at Russland ikke kan stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020. Det samme gjelder vinter-OL i Beijing i 2022, fotball-VM i Qatar samme år, samt en lang rekke andre internasjonale stevner og mesterskap.
Utestengelsen vil ikke gjelde neste års fotball-EM, der Russland er kvalifisert og skal være en av 12 vertsnasjoner. Inntil videre får avgjørelsen heller ikke konsekvenser for russiske utøvere i verdenscuper.

– AnkerDen russiske politikeren og tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova sier til det statlige nyhetsbyrået TASS at Russland kommer til å anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).
Hun forteller at det russiske antidopingbyrået RUSADA holde styremøte i neste uke. Der skal det besluttes hva som gjøres videre i saken.
– Jeg er 100 prosent sikker på det (at Russland anker), for vi må forsvare utøverne våre, sier Zjurova, som sitter i utenrikskomiteen i det russiske underhuset.

Nøytralt flaggUnder vinter-OL i fjor deltok russiske utøvere under nøytralt flagg, som såkalte OAR (olympiske idrettsutøvere fra Russland).
Det får de trolig også anledning til i de kommende mesterskapene. Russiske utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping, skal kunne delta som «nøytrale utøvere», ifølge innstillingen fra WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (C).
– Vi skulle gjerne sett at det var strengere, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge til NTB.
– Men når innstillingen var som den var, så tror jeg dette er det beste utfallet for antidopingarbeidet og internasjonal idrett, at man følger komiteens innstilling, legger han til.
Russland har frist på 21 dager til å komme med et tilsvar til WADAs beslutning.


(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.