Mandag 9. desember 2019
Antidopingsjef mener historisk WADA-avgjørelse kunne vært strengere
Strengt, men ikke strengt nok, mener Antidoping Norge-leder Anders Solheim om WADAs Russland-utestengelse.
Publisert: 09 Desember 12:23
Strengt, men ikke strengt nok, mener Antidoping Norge-leder Anders Solheim om WADAs Russland-utestengelse.
Mandag bekreftet Verdens antidopingbyrå (WADA) at Russland er utestengt fra internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene. Avgjørelsen er i tråd med innstillingen fra byråets uavhengige regeletterlevelseskomité (C).
– Det var som vi både håpet, trodde og forventet. At WADA fulgte innstillingen til sin egen komité, sier daglig leder Anders Solheim Antidoping Norge til NTB.
Han synes ikke det er en spesielt tøff dom russerne nå har fått i fanget.
– Nei, det er det ikke. Fordi man tillater nøytrale utøvere tilsvarende OL i 2018. Vedtaket dekker bare OL, VM, paralympisk og store arrangementer.
– Vi skulle gjerne sett at det var strengere, sier Solheim og begrunner det med at russerne har manipulert informasjon og slettet data.
– Men når innstillingen var som den var, så tror jeg dette er det beste utfallet for antidopingarbeidet og internasjonal idrett, at man følger komiteens innstilling. Men sett i lys av at man har slettet og manipulert data som skulle utleveres helt fram til 2019, for bevisst å prøve å lure antidoping-systemet, så synes jeg ikke det er en streng reaksjon.

Historisk domSolheim mener at internasjonale særforbund må følge WADAs dom for sine arrangementer. Slik det ligger an nå, kan russiske utøvere fortsatt stille i verdenscup.
– Hvis ikke internasjonale særforbund gjør noen vedtak, sier Solheim.
– Det vil være naturlig at de følger den samme linjen som WADA for sine arrangementer, selv om de ikke dekkes av WADAs vedtak.
– Er det en historisk dom?
– Det er for så vidt det, for det er første gangen det er et sånt vedtak fra WADA. Men det gjenstår å se, det kan jo bli anket. Det kan jo bli prøvd for Idrettens voldgiftsrett (CAS), så det blir spennende å se, og hva som eventuelt kommer ut av det.
– Men det er en veldig viktig beslutning WADA har tatt ved å støtte sin egen komité, sier Solheim.
(©NTB)
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.
Mandag 27. januar 2020
• I «Hvis dette er et menneske» (1947) beskriver jødisk-italienske Primo Levi et mareritt som hjemsøkte mange av fangene i Auschwitz. Den tilbakevendende drømmen handlet ikke, som man kanskje skulle tro, om sulten, slagene, kulda, slitet...
Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...