Mandag 9. desember 2019
Samferdselsministeren: Staten vil spare fire milliarder på Vy-kontrakt for tog i vest
Staten vil spare 4 milliarder kroner på at Vy betaler for å kjøre tog på strekningene i vest, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).
Publisert: 09 Desember 12:44
Staten vil spare 4 milliarder kroner på at Vy betaler for å kjøre tog på strekningene i vest, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).
– Å bryte opp monopol gir resultat. Etter tre år med jernbanereform har monopolisten Vy utviklet seg til å bli et selskap som tåler internasjonal konkurranse, sier Dale i en pressemelding.
Mandag ble det klart at det er Vy som stakk av med seieren og får kjøre tog på Bergensbanen fra 2020. En kontrakt med varighet på inntil 11 år.
Han kaller Trafikkpakke Vest for historisk, ettersom Vy vil betale staten for å få kjøre tog på strekningen, fremfor at staten betaler togselskapet.
I dag betaler staten rundt 200 millioner kroner årlig for at Vy skal drifte togtilbudet på Vossebanen og Bergensbanen. Den nye avtalen innebærer imidlertid at Vy vil betale staten om lag 2,2 milliarder over en periode på ti år.
Fra før har britiske Go-Ahead fått tilslaget på Trafikkpakke Sør, mens svenske SJ fikk tilslaget på Trafikkpakke Nord.
– De neste ti årene kommer staten til å spare om lag tre milliarder kroner på trafikken i sør, fem milliarder på trafikken i nord, og rundt fire milliarder på trafikken vest. 12 milliarder kroner er mye penger spart for skattebetalerne, sier Dale.
Samferdselsministeren forteller at et av hovedmålene med å ha konkurranse om strekningene er å motivere togselskapene til å videreutvikle og forbedre tilbudet.
– Konkurranse skaper mer innovasjon i sektoren og utnytter ressursene langt bedre enn tidligere. Det får aktørene til å tenke nytt og spennende, mener han.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.