Søndag 8. desember 2019
FBI etterforsker skytingen på flybase i Florida som terror
FBIs hovedteori er at drapene på militærbasen i Pensacola Florida fredag var en terrorhandling.
Publisert: 08 Desember 23:03
FBIs hovedteori er at drapene på militærbasen i Pensacola Florida fredag var en terrorhandling.
Det opplyser det føderale politiorganet søndag.
– Hovedmålet vårt er å få bekreftet om han handlet alene eller om han var del av et større nettverk, sa spesialagent Raches Rojas søndag.
Så langt er det ikke gjort noen pågripelser i saken, og alle de utenlandske militære på opplæringsopphold på basen er gjort rede for.

Kan ha filmet angrepMannen som åpnet ild i et klasserom på basen, kom fra Saudi-Arabia. Han drepte tre personer og såret åtte før han ble skutt og drept av politiet.
I forrige uke skal mannen ha holdt et middagsselskap for tre andre studenter, der de så på filmer av masseskytinger, har en amerikansk tjenestemann opplyst til AP.
Det har versert meldinger om at noen av de samme klassekameratene skal ha filmet angrepet.
– Noen, en eller to, filmet det. Det som er uklart er om de filmet allerede før det begynte, eller om de fant fram telefonen og begynte å filme når de så hva som skjedde, sa forsvarsminister Mark Esper i et intervju søndag.
Mannen hadde også nylig besøkt New York, og FBI arbeider nå for å finne ut hva som var formålet med turen.

Nært forholdHendelsen har belyst det tidvis problematiske forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.
Kongedømmet er en viktig amerikansk alliert i Midtøsten, men det er også blitt anklaget for å stå bak krigsforbrytelser i Jemen og drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i fjor.
Til tross for dette har president Donald Trump pleiet tette bånd til Saudi-Arabia, noe som har skapt misnøye på tvers av partilinjene i den ellers svært polariserte Kongressen.
Trump har forsvart forholdet med å trekke fram Saudi-Arabias store import av amerikansk militærmateriell.
Saudi-Arabias kong Salman har fordømt den «avskyelige forbrytelsen» og sier gjerningsmannen ikke representerer det saudiarabiske folket, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kritikk fra egne rekkerRepublikanerne Lindsey Graham og Matt Gaetz, som begge er blant presidentens mest lojale støttespillere, har tatt til orde for å avslutte det saudiarabiske treningsprogrammet gjerningsmannen var en del av.
– Jeg liker allierte og Saudi-Arabia er en alliert, men det er noe fundamentalt galt her. Vi må innstille programmet inntil vi finner ut hva som skjedde, har Graham sagt.
Gaetz, som er representant for distriktet der Pensacola-basen ligger, sier at skytingen må legge føringer for USAs videre forhold til Saudi-Arabia.
Han mener militærprogrammet må innstilles «inntil vi er helt sikre på at sikkerhetsklareringsprosedyrene våre er gode nok». Gaetz sier han videre har understreket overfor saudiaraberne at det forventes at kongedømmet ikke blander seg inn i den pågående etterforskningen.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.