Fredag 6. desember 2019
Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt
Etter at norsk politi startet opprullingen av en stor narkoliga, har europeisk politi totalt beslaglagt fire tonn hasj og flere hundre kilo annen narkotika.
Publisert: 06 Desember 12:12
Etter at norsk politi startet opprullingen av en stor narkoliga, har europeisk politi totalt beslaglagt fire tonn hasj og flere hundre kilo annen narkotika.
Ifølge Kripos har stoffene en gateverdi på en halv milliard kroner.
– Målet med etterforskningen har vært, og er, å gå etter organiserte kriminelle nettverk som leverer narkotika til blant annet gjengmiljøene i Oslo og på Østlandet. Narkotikamarkedet er roten til mye av problemene vi har sett i gjengkriminaliteten, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.
I begynnelsen av måneden ble en dansk statsborger dømt til 19 års fengsel i Oslo tingrett for smugling av 1,6 tonn hasj til Trysil. Han er en av 50 personer som er siktet her til lands, i saken som politiet har kalt «operasjon hubris».

Voldsbølge i OsloEtterforskningen startet for alvor våren 2018, og i første omgang ble det beslaglagt rundt 2,5 tonn hasj i Norge og Danmark.
Europeisk politi har samarbeidet tett om saken, og det er også gjort store beslag utenlands i en koordinert aksjon.
EU-byrået Eurojust forklarer saken slik i en pressemelding:
– I 2017 økte antall voldshendelser, inkludert skytinger, i Oslo. Norsk politi innledet en etterforskning av en organisert kriminell gruppe med klare koblinger til søreuropeiske og nordiske land, men også sentraleuropeiske land.

Hovedmenn arrestertPoliti fra Tyskland, Danmark, Spania, Italia, Nederland, Sverige, Storbritannia og Norge har deltatt i arbeidet.
– Etterforskningen har vist at et transportfirma i Nederland var involvert i smugling av store partier med narkotika til flere europeiske land. Politiet mistenker at narkoen ble fraktet med lastebiler sammen med lovlig last, fra Spania til Nederland, og redistribuert til andre land, opplyser Eurojust.
Etter å ha jobbet med saken over lengre tid i flere land, ble de antatte hovedmennene i narkoligaen arrestert i en koordinert aksjon. En rekke nederlendere ble arrestert i flere europeiske land: én i Nederland, én i Tyskland, én i Spania, tre i Italia, én i Sverige, én i Storbritannia og tre i Norge.

Kripos leder samarbeidIfølge Eurojust er det beslaglagt 200 kilo amfetamin, 64 kilo kokain, 45 kilo MDMA og 25 kilo heroin i tillegg til de fire tonnene med hasj.
– Etterforskningen har ført Kripos inn mot et bakmannsapparat som fra sine posisjoner i Spania og Nederland står bak leveranser av betydelige kvantum narkotika til en rekke land i Europa. Som følge av dette leder Kripos nå et internasjonalt politisamarbeid der målet er å avdekke og iretteføre organisatorer i Spania, Nederland og Skandinavia, skriver Kripos.
I tillegg til dommen i Norge, er så langt to personer fra samme sakskompleks dømt til to og seks års fengsel i Danmark og en person er dømt til åtte års fengsel i Tyskland.
Kripos utelukker ikke at «Operasjon Hubris» vil føre til flere pågripelser og ytterligere beslag av narkotika både i Norge og i utlandet.

(©NTB)
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.