Fredag 6. desember 2019
TOMT: Under torsdagens streik sto de fleste togene i Frankrike stille, og stasjoner, skoler og butikker var forlatt til fordel for gata. Her fra togstasjonen Lyon Perrache sentralt i Frankrike. FOTO: LAURENT CIPRIANI, AP/NTB SCANPIX
• Millioner i streik mot Macrons pensjonsreform • Har ikke satt sluttdato
Streikende stengte landet
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.

frankrike

«Alle i streik 5. desember!» Det har vært oppfordringen fra Frankrikes største fagforeninger før millioner av franskmenn i går samlet seg til landsdekkende streiker mot president Emmanuel Macrons planlagte pensjonsreform.

Streiken har ifølge meningsmålinger 69 prosent støtte i befolkningen, og franske medier trekker nå linjer til den tre uker lange mobiliseringen mot de planlagte pensjonsreformene under Jacques Chirac i 1995.

Det er imidlertid «veldig lite sannsynlig» at Macron gjør det samme, mener Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og kulturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Å reformere pensjonssystemet var en vesentlig del av det han gikk til valg på, så det vil være et enormt nederlag for ham, sier Aukrust.

Fakta

Macrons pensjonsreform:

• Frankrikes president Emmanuel Macron vil opprette et universelt pensjonssystem ved å slå sammen landets 42 ulike ordninger.

• Han foreslår å basere pensjonen på antall arbeidsdager gjennom hele yrkeslivet. Mange frykter at de må jobbe lenger og tjene mindre.

• I dag er pensjonen basert på de 25 årene med høyest inntekt i privat sektor og de siste seks månedene i offentlig sektor.

• Reformen vil ikke heve pensjonsalderen på 62 år, som er blant de laveste i Europa. Men blant forslagene er å fjerne fordeler for dem som pensjonerer seg før fylte 64 år.

Macrons store test

Masseprotestene blir derfor omtalt som den store lakmustesten for Macrons styrke som landets leder. Hans såkalte «universelle pensjonsplan» går ut på å samkjøre landets 42 ulike pensjonsordninger, slik at alle sysselsatte har like betingelser, noe Macron sier at vil skape et mer ryddig og rettferdig system.

Det vil imidlertid ramme arbeidsgrupper som har hatt relativt gode ordninger tidligere, som transport- og energiarbeidere.

De frykter at den foreslåtte ordningen, der pensjonen er basert på antall arbeidsdager gjennom hele yrkeslivet, vil føre til at de må jobbe lenger og tjene mindre.

Mangler tillit

I går sto 90 prosent av landets høyhastighetstog stille, nesten hele Paris-metroen var stengt, flytrafikken var rammet, og skoler sto tomme. Tross den breie støtta blant franske arbeidstakere vil de fleste – 75 prosent ifølge en meningsmåling gjengitt av BBC – ha en ny pensjonsordning.

– Det er en form for konsensus om at noe er galt og urettferdig. Det er store forskjeller mellom privat og offentlig sektor og hvilken yrkesgruppe du tilhører, sier Aukrust.

Men bare en tredel mener Macron kan levere den reformen de vil ha.

Gjennom to år har Macron forhandlet med fagforeninger om reformene. Men lederen for den store fagforeningen CFDT, Laurent Berger, har uttalt at det hele er et spill for galleriet, den såkalte Macron-metoden: «Dere diskuterer, jeg bestemmer», forteller Aukrust.

– Det er dessuten mange av dem som ikke vil ha et universelt system. Yrkesgrupper vil ikke miste goder de har kjempet for opp gjennom historien.

Gule vester og venstresida

Selv om mange ser det som lite trolig at Macron vil gi slipp på sin store plan, er protestene godt koordinert. Opprørsbevegelsen de gule vestene, som har protestert mot regjeringen siden november i fjor, har gitt sin støtte til streiken. Bevegelsen har mobilisert mange, og det er med på å gi protestene ekstra kraft, mener Aukrust.

Protestene kan dessuten bli langvarige, for streiken har ingen satt sluttdato. Jean-Luc Mélenchon, leder og grunnlegger av det to år gamle venstreradikale partiet La France insoumise, har oppfordret folk til å ta til gatene førstkommende lørdag, som vanligvis er de gule vestenes protestdag.

Den franske venstresida, som ellers er preget av store splittelser, har nå samlet seg i motstand mot pensjonsreformen.

Partiene er uenige om pensjonsordninger og pensjonsalder, men i et intervju med avisa 20 Minutes sa Mélenchon at de likevel har en slags plan om pensjonssamarbeid:

– Målet er tilbaketrekking av planen. Hvis regjeringen ønsker reformer, kan vi snakke om én ting: Hvordan kan vi sikre at det ikke er én person som har pensjon under fattigdomsgrensa?

benedictes@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 7. desember 2019 kl. 20.19
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.