Torsdag 5. desember 2019
Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform
Over 800.000 demonstranter marsjerte torsdag i franske byer i protest mot pensjonsreformen som regjeringen skal presentere i neste uke.
Publisert: 05 Desember 22:44
Over 800.000 demonstranter marsjerte torsdag i franske byer i protest mot pensjonsreformen som regjeringen skal presentere i neste uke.
Fra Marseille i sør til Lille i nord ble det arrangert store demonstrasjonstog mot reformen. Fagforeningsmedlemmer hadde på seg røde vester, mens andre var utstyrt med gule.
I både Paris og andre byer ble det underveis meldt om opptøyer og gatekamper. TV-bilder viste maskerte demonstranter som drev hærverk og kjempet mot politiet langs marsjruten i Paris. Politiet svarte med tåregass.
Som følge av uroen måtte en marsj arrangert av fagbevegelsen vente i timevis nord i Paris før den kunne gå videre.
Også i byene Rennes, Nantes og Bordeaux ble det meldt om gatekamper.

Tusenvis sjekket av politiI Paris samlet demonstrantene seg rundt området ved Gare de l'Est. Flere tusen måtte finne seg i å bli grundig sjekket av store politistyrker før de fikk slippe inn på møtestedet. Allerede før marsjen startet var 71 personer pågrepet.
På forhånd hadde politiet gitt både forretninger, kafeer og restauranter i området ordre om å holde stengt.
Om lag 6.000 politifolk var utplassert i den franske hovedstaden, der de blant annet sperret adgangen til presidentpalasset.
Eiffeltårnet holdt stengt hele dagen, til stor skuffelse for turister som ikke hadde fått med seg at Frankrike både var rammet av generalstreik og massedemonstrasjoner.
De fleste metrolinjene var også stengt, og kun ett av ti regionaltog gikk som normalt. I tillegg ble 20–30 prosent av flyvingene fra Paris innstilt.
Halvparten av landets lærere var blant de streikende, noe som førte til at mange elever kunne bli hjemme.

Misnøye med MacronNyhetsbyrået AP beskriver marsjen gjennom den østlige delen av Paris som «et virvar av sosial misnøye», men felles for alle deltakerne var en dyp motvilje mot president Emmanuel Macron.
Macron er ventet å offentliggjøre detaljene i pensjonsreformen neste uke. Regjeringen har lovet å ikke røre pensjonsalderen, som nå er 62 år. Men retten til tidligpensjon for ansatte i helsevesenet og transportbransjen fjernes, noe mange reagerer sterkt på. Frankrike har i dag 42 ulike pensjonssystemer, nå skal alle samlet til ett system som skal omfatte alle yrkesgrupper.

– Taper rettigheterDe streikende mener reformen vil tvinge millioner av ansatte til å jobbe lenger eller miste opparbeidede rettigheter.
For Macron er pensjonsreformen et viktig ledd i de økonomiske reformene som han mener er nødvendige for at Frankrike skal være konkurransedyktig i årene som kommer.
Streiken kan komme til å vare i flere dager siden det ikke er satt noe bestemt sluttidspunkt.
– Dette vil bli et sannhetens øyeblikk for Macron. De neste dagene blir en avgjørende test, skriver avisen Le Monde i torsdagsutgaven.
– Vil protestene og streikene være sterke nok til å stanse reformen? Nå holder alle pusten, skriver avisen videre.
Streiken i transportbransjen fortsetter fredag. Dermed er det duket for nok en dag der folk i Paris vil måtte klare seg uten både metro, busser og tog.(©NTB)
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.