Onsdag 4. desember 2019
Nordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne
Norske Per Heggenes er et av åtte medlemmer i et nytt FN-panel som skal øke bevisstheten rundt mennesker som er drevet på flukt i eget land.
Publisert: 04 Desember 00:59
Norske Per Heggenes er et av åtte medlemmer i et nytt FN-panel som skal øke bevisstheten rundt mennesker som er drevet på flukt i eget land.
Høynivåpanelet er satt ned av FNs generalsekretær António Guterres og ble offentliggjort sent tirsdag kveld.
Antallet internt fordrevne i verden var i 2018 det høyeste noen gang, med 41,3 millioner mennesker på flukt i eget land, ifølge en rapport fra Flyktninghjelpen. I tillegg var 17 millioner mennesker fordrevet grunnet naturkatastrofer, ifølge FN.
– Generalsekretæren har gitt panelet i oppgave å finne konkrete langsiktige løsninger og å øke den globale bevisstheten rundt internt fordrevne for FN og våre medlemsland, slik at man kan forbedre sin innsats og hjelpe alle de berørte, både de fordrevne og deres vertssamfunn, heter det i pressemeldingen.
Utvalget skal ledes av EUs utenrikssjef Federica Mogherini fra Italia og tidligere sjef for Den afrikanske utviklingsbanken, Donald Kaberuka fra Rwanda.
I tillegg er det valgt inn seks medlemmer, deriblant norske Per Heggenes, som er sjef for IKEA Foundation, en av verdens største stiftelser.
Resten av utvalget består av Paula Gaviria Betancur fra Colombia, Nasser Judeh fra Jordan, Mitiku Kassa Gutile fra Etiopia, Pauline Riak fra Sør-Sudan og Sima Samar fra Afghanistan.
Panelet skal ha sitt første møte tidlig neste år.
(©NTB)
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Tirsdag 10. desember 2019
• Mange pustet lettet ut da det i går ble klart at Vy Tog skal drifte Bergen-strekningene. For Vys del må det også være en lettelse at selskapet fortsatt får drifte en lengre togstrekning i Norge. Hadde selskapet tapt også dette anbudet,...
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.