Mandag 2. desember 2019
OVERRASKENDE SEIER: Norbert Walter-Borjans og Saskia Esken trosset forventningene og vant ledervalget hos de tyske sosialdemokratene. Det kan føre til en venstredreining av partiet.FOTO: JOERG CARSTENSEN, AP/NTB SCANPIX
• Grasrota slo partieliten i tysk ledervalg • Venstresidevinnerne kan møte stor intern motstand
Kan gå ut av storkoalisjon
Undersak

Ny leder fra øst

Det tyske ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AFD) hadde landsmøte denne helga.

Den viktigste saken på dagsordenen var valget av én av to talspersoner for partiet. Den forholdsvis moderate kandidaten Tino Chrupalla gikk av med seieren, med 54,4 prosent av stemmene. Motkandidaten Gottfried Curio fikk 41,2 av stemmene. Han er kjent for sin motstand mot muslimsk innvandring til Tyskland.

Chrupalla er maler av yrke og kommer fra Øst-Tyskland nær grensa til Polen, noe han la særlig vekt på i valgtalen sin på landsmøtet. Han omtalte valget som en historisk mulighet for ledere fra både Øst- og Vest-Tyskland.

Den geografiske koplingen er særlig viktig for AFD. De har gjort sine beste valg i delstatene Saksen, Brandenburg og Thuringen, som tidligere var deler av Øst-Tyskland.

Ved de siste delstatsvalgene gikk partiet forbi sosialdemokratene og ble nest største parti i disse tre delstatene.

Chrupalla understreket videre i valgtalen at han ønsket å ta AFD mer mot sentrum av tysk politikk. Planen er å gjøre seg spiselig for kristendemokratene i CDU og på sikt danne regjering med partiet.

SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.

TYSKLAND

Det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) har vært uten partileder etter at Andrea Nahles gikk av i april. Nahles satt som leder fra det dårlige 2017-valget til etter det enda dårligere EU-parlamentsvalget i år. Der fikk partiet bare 15 prosent av stemmene og ble tredje største parti bak De Grønne.

På leit etter ny giv har SPD latt seg inspirere av sine grønne konkurrenter. Den nye ledelsen vil ha en talsperson-modell med to ledere, én av hvert kjønn. I helga ble det klart at Norbert Walter-Borjans og Saskia Esken fikk jobben.

Valgmodellen med uravstemning, der alle medlemmene har mulighet til å stemme, er også ny av året, inspirert og importert fra britisk Labour. Kampen sto mellom to duoer, Olaf Scholz og Klara Geywitz, og Walter-Borjans og Esken.

Scholz er finansminister i dagens regjering, mens Geywitz ledet regjeringsforhandlingene etter valget i 2017. De er begge tilhengere av å fortsette som juniorpartnere i regjering med Merkels kristendemokratiske parti, CDU.

Resultatet av avstemningen overrasket både partieliten og mediene. Da valgresultatet ble offentliggjort lørdag, sto venstresidekandidatene Walter-Borjans og Esken igjen med 53 prosent av stemmene. Nå vil de reforhandle regjeringsavtalen med CDU.

Fakta

Ledervalg hos tyske sosialdemokrater:

• Lørdag ble det klart at venstresidekandidatene Norbert Walter-Borjans («Nowabo») og Saskia Esken vant ledervalget i Det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) med 53 prosent av stemmene.

• Den nye ledelsen vil reforhandle regjeringsplattformen i grønnere og mer sosial retning. Regjeringspartner CDU gjorde det klart tidligere i uka at de ikke vil reforhandle avtalen.

• Om partiene ikke blir enige, kan det bli nyvalg i Tyskland i 2020.

Kan true koalisjonen

Walter-Borjans og Esken er særlig kritiske til regjeringens klimapolitikk og ønsker et brudd med det de kaller en usosial økonomisk politikk. CDU uttalte tidligere denne uka at det var uaktuelt å reforhandle regjeringsplattformen.

Venstresidekandidatenes seier kan derfor true hele regjeringssamarbeidet, og i ytterste konsekvens føre til at det tyske valget framskyndes med et år.

Vekk fra den tredje vei

Ines Schwerdtner er redaktør for den tyske utgaven av Jacobin Magazin. Hun ser en ny vei for partiet:

«Valgresultatet viser at grasrota i SPD ønsker å være et skikkelig sosialdemokratisk parti igjen, de har lengtet etter et oppgjør med ‘tredje vei-politikken’», skriver hun til Klassekampen.

Tyske sosialdemokrater har siden seint på nittitallet fulgt den såkalte tredje vei. Det førte til en sentrumsorientering av partiet, særlig økonomisk.

«Nowabo (kallenavnet til Norbert Walter-Borjans, journ.anm.) og Esken vant fordi de klarte å mobilisere ungdomspartiet og venstre­sida i partiet. Det var nok til en tynn valgseier», skriver Schwerdtner.

En liten revolusjon

Selv om den nye ledelsen ikke har vært blant de hardeste kritikerne av den nåværende partilinja, mener Schwerdtner at de må belage seg på mye motstand fra parti­etablissementet.

«De har ingen mektige grupper bak seg i partiet. At de vant er i seg selv en liten revolusjon!» skriver hun.

Schwerdtner viser til at det store flertallet i parlamentsgruppa støttet Scholtz og Geywitz. Hun sammenlikner situasjonen i partiet med perioden etter at Jeremy Corbyn ble valgt, hvor han møtte intens motstand fra den tidligere parti­eliten.

«Den hardeste motstanden vil komme fra Seeheimer-kretsen, en mektig neoliberal fraksjon i partiet. De kjørte en mediekampanje før valget der de advarte mot Nowabo og Esken», skriver hun.

Nytt venstresideprosjekt?

Schwerdtner tror det kommer til å bli vanskelig for de nye lederne å gjenreise SPD og mener at «Nowabo og Esken må bygge en ny tysk venstreside» hvis de skal lykkes.

De Grønnes vekst på målingene har satt i gang spekulasjoner om at de ved neste valg vil erstatte SPD som regjeringspartner for CDU. Schwerdtner mener Nowabo og Eskens seier kan endre dette bildet.

«I beste fall kan man se for seg en arbeidsdeling på venstresida, med SPD som progressivt reformparti, Die Linke som et sosialistisk korrektiv og De Grønne som en klimavennlig omfordelende kraft», skriver hun.

Schwerdtner frykter likevel at intern uro vil kunne ødelegge mye for den nyvalgte lederduoen.

Robin Hood

Redaktøren beskriver de nye partilederne som trygge sosialdemokrater. Ingen av dem har vært harde kritikere av lederskapet i SPD.

Esken er mest kjent for sin digitale politikk, mens «Nowabo» er mest kjent fra rollen som finansminister i delstatsregjeringen i Nordrhein-Westfalen.

Der kjøpte han lekkede sveitsiske bankutskrifter og avdekket omfattende summer på sveitsiske bankkontoer som var unndratt skattemyndighetene. 7,2 milliarder euro ble tilbakeført til det tyske fellesskapet. Det ga han kallenavnet «Skattebetalernes Robin Hood».

Nå håper han å ta stemmer fra de store partiene og gi dem til SPD.

martinu@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Torsdag 5. desember 2019
5. desember 1945 tok fem torpedobombefly av typen Grumman TBM Avenger av fra flybasen Fort Lauderdale i Florida. De fem, som hadde kodenavnet Flight 19, hadde med seg fjorten flygere som skulle trene på navigasjon og...
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Onsdag 4. desember 2019
PRESS: USAs press på europeiske Nato-land kommer ikke til å stanse frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Samtidig varsler utenriksminister Ine Eriksen Søreide en diskusjon om Norges forhold til Kina.