Torsdag 28. november 2019
OFFENSIV: Labour-leder Jeremy Corbyn har så langt hatt en vanskelig valgkamp. Onsdag forsøkte han å komme på offensiven, med et hardt angrep mot statsminister Boris Johnson. Her fra gårsdagens pressekonferanse. FOTO: ALEX LENTATI, AP/NTB SCANPIX
Boris Johnson forsøker å vinne velgere på helsepolitikk, men møter hard motstand:
Hevder Johnson juger
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.

Stor­britannia

Den britiske statsministeren Boris Johnson gikk mandag hardt ut med løfter om en storstilt satsing på det offentlige britiske helsevesenet.

Johnson la fram det konservative partiets valgprogram søndag i forrige uke. Der lover han 50.000 flere sykepleiere i den nasjonale helsetjenesten NHS. Løftet gjenspeiler et skifte i britisk politikk: De konservative har så langt lykkes i å ta helsepolitikken fra opposisjonspartiet Labour, som tradisjonelt har vunnet velgere som er opptatt av helsetjenester.

Nå møter Boris Johnson hardere motstand. Labour-leder Jeremy Corbyn presenterte i går formiddag lekkede dokumenter fra forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom USA og Storbritannia.

Dokumentene skal vise at den britiske regjeringen vurderer handel med helsetjenester, til tross for løfter om det motsatte.

Fakta

Valg i Storbritannia:

• 12. desember er det valg til nytt parlament i Storbritannia.

• Det konservative partiet ligger svært godt an på målingene. Partiet får i snitt over 40 prosent av stemmene.

• Labour har også steget på målingene, men langt fra like mye, og ligger på rundt 30 prosent av stemmene.

• Dersom de konservative holder ledelsen fram til valgdagen, betyr det trolig reint konservativt flertall i parlamentet.

Forhandler om medisiner

Frihandelsavtalen med USA er en viktig del av Johnsons plan for Storbritannia etter at brexit er gjennomført. Johnson har tidligere avvist at helsetjenester er en del av frihandelsforhandlingene.

– NHS ligger ikke på bordet, sa Johnson i september i år, ifølge avisa The Independent.

Opposisjonspartiet Labour hevder nå at statsministeren rett og slett snakket usant, og at den britiske regjeringen forhandler med USA om helsetjenester. Ifølge Labour-leder Jeremy Corbyn skal forhandlingsdokumentene, som til sammen utgjør 451 sider, bevise at helsetjenester ligger på bordet i forhandlingene.

Det skal dreie seg om retten til å levere tjenester til det offentlige britiske helsevesenet. I tillegg skal dokumentene vise at regjeringen forhandler om medisiner, og at de blant annet vurderer å gå med på amerikanske krav om å utvide de amerikanske legemiddelselskapenes patentrettigheter i Storbritannia. Corbyn hevdet i en pressekonferanse i går at det vil føre til langt høyere priser på medisiner.

– Utvidede patenter kan bare bety en ting: Dyrere medisiner. Dette betyr at liv blir satt i fare, sa Corbyn ifølge The Guardian.

The Guardian skriver at dokumentene først ble publisert på nettstedet Reddit, uten å få mye oppmerksomhet. Dokumentene ble publisert av en anonym bruker og er så langt ikke verifisert av uavhengige medier.

Det var i går ikke klart om Reddit var kilden for dokumentene som Jeremy Corbyn la fram, eller om partiet har fått tilgang til de hemmelige forhandlingsdokumentene på en annen måte.

Det konservative partiet svarte i går at Labour-lederen er desperat, og at han fremmer en konspirasjonsteori. Partiet skrev i en pressemelding at Corbyn leser dokumentene feil og at Labour-lederens påstander ikke stemmer.

Tror på Boris

Labour har tradisjonelt hatt eierskap til helsepolitikken og har høy tillit blant velgerne på dette politikkområdet.

Det har snudd den siste tida, og Boris Johnson har nå like stor tillit som Jeremy Corbyn blant velgerne i helsepolitikken.

Analytiker Guy Miscampbell i den konservative tenketanken Onwards sier at helsepolitikk har blitt et viktig område for Det konservative partiet.

– Det konservative partiet vinner nå flere stemmer i områder som er for offentlige tjenester. Gratis helsetjenester er en helt essensiell del av det, sier han.

Det er spesielt snakk om eldre arbeiderklassevelgere utenfor de store byene.

– En av de få tingene som forener disse gruppene, er støtte til en sterk offentlig helsetjeneste. Det reflekterer også at NHS er ett av svært få deler av det offentlige som briter i alle aldersgrupper og i alle deler av samfunnet er villige til å betale for med høyere skatter, sier Miscampbell.

Når Boris Johnson har lovet å øke helsebudsjettene, er det likevel et brudd med tradisjonell konservativ politikk i Storbritannia. NHS ble grunnlagt av en Labour-regjering, og bevilgningene til det offentlige helsevesenet har økt aller mest under Labour-regjeringer.

NHS vokste aller mest i Tony Blairs regjeringstid, en vekst som klart avtok under det siste tiårets konservative regjeringer.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Mandag 13. januar 2020
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.
Lørdag 11. januar 2020
TRAGEDIE: Vestlige land og Iran er uenige om årsaken bak flystyrten i Teheran. Etterspillet kan styrke USA i striden med Iran.
Fredag 10. januar 2020
SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.
Torsdag 9. januar 2020
I SKUDDLINJA: Iran skryter av angrep på USA-basen i Irak. Nå holder folk i området pusten. – Vi orker ikke en ny krig, sier en klans­talsmann til Klassekampen.
Onsdag 8. januar 2020
REDDE: Australia står i flammer, og folk fortviler. – Er vi redde? Ja, vi er veldig redde, sier Karen Hughes, med utsikt til flammehavet i brannherjede New South Wales.