Torsdag 28. november 2019
OFFENSIV: Labour-leder Jeremy Corbyn har så langt hatt en vanskelig valgkamp. Onsdag forsøkte han å komme på offensiven, med et hardt angrep mot statsminister Boris Johnson. Her fra gårsdagens pressekonferanse. FOTO: ALEX LENTATI, AP/NTB SCANPIX
Boris Johnson forsøker å vinne velgere på helsepolitikk, men møter hard motstand:
Hevder Johnson juger
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.

Stor­britannia

Den britiske statsministeren Boris Johnson gikk mandag hardt ut med løfter om en storstilt satsing på det offentlige britiske helsevesenet.

Johnson la fram det konservative partiets valgprogram søndag i forrige uke. Der lover han 50.000 flere sykepleiere i den nasjonale helsetjenesten NHS. Løftet gjenspeiler et skifte i britisk politikk: De konservative har så langt lykkes i å ta helsepolitikken fra opposisjonspartiet Labour, som tradisjonelt har vunnet velgere som er opptatt av helsetjenester.

Nå møter Boris Johnson hardere motstand. Labour-leder Jeremy Corbyn presenterte i går formiddag lekkede dokumenter fra forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom USA og Storbritannia.

Dokumentene skal vise at den britiske regjeringen vurderer handel med helsetjenester, til tross for løfter om det motsatte.

Fakta

Valg i Storbritannia:

• 12. desember er det valg til nytt parlament i Storbritannia.

• Det konservative partiet ligger svært godt an på målingene. Partiet får i snitt over 40 prosent av stemmene.

• Labour har også steget på målingene, men langt fra like mye, og ligger på rundt 30 prosent av stemmene.

• Dersom de konservative holder ledelsen fram til valgdagen, betyr det trolig reint konservativt flertall i parlamentet.

Forhandler om medisiner

Frihandelsavtalen med USA er en viktig del av Johnsons plan for Storbritannia etter at brexit er gjennomført. Johnson har tidligere avvist at helsetjenester er en del av frihandelsforhandlingene.

– NHS ligger ikke på bordet, sa Johnson i september i år, ifølge avisa The Independent.

Opposisjonspartiet Labour hevder nå at statsministeren rett og slett snakket usant, og at den britiske regjeringen forhandler med USA om helsetjenester. Ifølge Labour-leder Jeremy Corbyn skal forhandlingsdokumentene, som til sammen utgjør 451 sider, bevise at helsetjenester ligger på bordet i forhandlingene.

Det skal dreie seg om retten til å levere tjenester til det offentlige britiske helsevesenet. I tillegg skal dokumentene vise at regjeringen forhandler om medisiner, og at de blant annet vurderer å gå med på amerikanske krav om å utvide de amerikanske legemiddelselskapenes patentrettigheter i Storbritannia. Corbyn hevdet i en pressekonferanse i går at det vil føre til langt høyere priser på medisiner.

– Utvidede patenter kan bare bety en ting: Dyrere medisiner. Dette betyr at liv blir satt i fare, sa Corbyn ifølge The Guardian.

The Guardian skriver at dokumentene først ble publisert på nettstedet Reddit, uten å få mye oppmerksomhet. Dokumentene ble publisert av en anonym bruker og er så langt ikke verifisert av uavhengige medier.

Det var i går ikke klart om Reddit var kilden for dokumentene som Jeremy Corbyn la fram, eller om partiet har fått tilgang til de hemmelige forhandlingsdokumentene på en annen måte.

Det konservative partiet svarte i går at Labour-lederen er desperat, og at han fremmer en konspirasjonsteori. Partiet skrev i en pressemelding at Corbyn leser dokumentene feil og at Labour-lederens påstander ikke stemmer.

Tror på Boris

Labour har tradisjonelt hatt eierskap til helsepolitikken og har høy tillit blant velgerne på dette politikkområdet.

Det har snudd den siste tida, og Boris Johnson har nå like stor tillit som Jeremy Corbyn blant velgerne i helsepolitikken.

Analytiker Guy Miscampbell i den konservative tenketanken Onwards sier at helsepolitikk har blitt et viktig område for Det konservative partiet.

– Det konservative partiet vinner nå flere stemmer i områder som er for offentlige tjenester. Gratis helsetjenester er en helt essensiell del av det, sier han.

Det er spesielt snakk om eldre arbeiderklassevelgere utenfor de store byene.

– En av de få tingene som forener disse gruppene, er støtte til en sterk offentlig helsetjeneste. Det reflekterer også at NHS er ett av svært få deler av det offentlige som briter i alle aldersgrupper og i alle deler av samfunnet er villige til å betale for med høyere skatter, sier Miscampbell.

Når Boris Johnson har lovet å øke helsebudsjettene, er det likevel et brudd med tradisjonell konservativ politikk i Storbritannia. NHS ble grunnlagt av en Labour-regjering, og bevilgningene til det offentlige helsevesenet har økt aller mest under Labour-regjeringer.

NHS vokste aller mest i Tony Blairs regjeringstid, en vekst som klart avtok under det siste tiårets konservative regjeringer.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.
Tirsdag 26. november 2019
VANT: Demokratibevegelsen i Hongkong vant en massiv seier på søndag. Nå venter innbyggerne på reaksjonen fra Beijing.