Torsdag 28. november 2019
Nei-seieren

• I dag er det 25 år siden flertallet i Norge sa nei til EU. Folket viste seg å være både klokere og mer framsynt enn den politiske og økonomiske eliten. Hvis det hadde blitt et ja-flertall i 1994, ville Norge sannsynligvis ha fått euro som valuta, ettersom de norske forhandlerne ikke tok noen forbehold mot Den økonomiske og monetære union. Det kunne fått skjebnesvangre konsekvenser for norsk økonomi. EU-striden handlet om mange av de samme politiske stridsspørsmålene som setter dagsorden i flere europeiske land i dag: by og land, markedsliberalisme mot politisk styring, arbeidstakerrettigheter mot kapitalmakt og nasjonal selvråderett og demokrati mot overnasjonalitet og elitestyre.

• Forskjellen fra en del andre land er at motkreftene – ikke den politiske og økonomiske eliten – seiret. Og det skortet ikke på mektige motstandere: de største partiene, NHO og store deler av Medie-Norge. Dagbladet, det kulturradikale bruhodet i hovedstaden, hadde for eksempel skiftet side og blitt ja-avis. Likevel gikk folk mann av huse og stemte nei. Valgoppslutningen var på hele 89 prosent. I Nord-Norge stemte over 70 prosent nei, og det var bare ja-flertall i et isolert område rundt Oslofjorden. Det samme gjaldt yrkestilhørighet og lønnsnivå. Folk med høyere inntekt og mye økonomisk kapital stemte ja, mens flertallet på LO-kongressen sa nei til EU-medlemskap, til tross for ledelsens klare anbefaling om det motsatte.

• Nei til EU var en brei folkebevegelse med et overlegent organisasjonsapparat, med over 100.000 medlemmer. I Kristen Nygaard, leder fra 1990 til 1995, hadde bevegelsen en suveren politisk strateg. Til tross for bredden i alliansen var det ingen tvil om hva som var hovedparolene: nasjonal suverenitet og folkestyre. Den mangslungne bevegelsen, «Samholds-Norge», som Nygaard kalte den, er et like levende politisk fellesskap i dag som det var for 25 år siden. Ambisjonen i årene som kommer, må være at denne bevegelsen, som representerer det store flertallet i Norge, også får hånda på rattet i styringen av landet.

Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Lørdag 18. januar 2020
PLAN: SV vil nå måla i Parisavtalen gjennom prosjektet «grøn ny deal». Eit av tiltaka er å kjøpe kriseramma norske verft, for å gjere dei ­grøne og sikre at arbeidsplassane blir i Noreg.
Lørdag 18. januar 2020
• Da Facebook åpnet sitt første norske kontor i 2016, holdt statsminister Erna Solberg åpningstalen. Hun sammenliknet Facebooks formidable vekst med fargefjernsyn og sa at vi i dag «har innsett at farge-tv er en god ting». Nettstedet...
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Lørdag 18. januar 2020
Overtramp: Alle disse skandalene som kom og gikk, ikke visste jeg at det var selve livet.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Fredag 17. januar 2020
• Siv Jensen truer med å gå ut av regjeringen hvis ikke Frp får større gjennomslag etter at partiet tapte dragkampen om å hente hjem IS-kvinnen fra Syria. For Frp har de siste årenes regjeringsdeltakelse vært en stor nedtur. Da...
Fredag 17. januar 2020
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.
Fredag 17. januar 2020
KLAR TALE: Det er uholdbare tilstander i luftambulansetjenesten, sier Margit U. Kristoffersen fra gata i Alta. Hun er ikke alene om å mene at staten bør inn og overta ambulanseflyene.
Torsdag 16. januar 2020
• «I den nye Oslo-skolen må tillit og ytringskultur følges av en opplevd bedring av sårbare barns skolehverdag», skriver 42 lærere ved Mortensrud skole i et innlegg i Dagsavisen tirsdag. De skriver for å uttrykke støtte til kollegaer ved...