Torsdag 28. november 2019
Nei-seieren

• I dag er det 25 år siden flertallet i Norge sa nei til EU. Folket viste seg å være både klokere og mer framsynt enn den politiske og økonomiske eliten. Hvis det hadde blitt et ja-flertall i 1994, ville Norge sannsynligvis ha fått euro som valuta, ettersom de norske forhandlerne ikke tok noen forbehold mot Den økonomiske og monetære union. Det kunne fått skjebnesvangre konsekvenser for norsk økonomi. EU-striden handlet om mange av de samme politiske stridsspørsmålene som setter dagsorden i flere europeiske land i dag: by og land, markedsliberalisme mot politisk styring, arbeidstakerrettigheter mot kapitalmakt og nasjonal selvråderett og demokrati mot overnasjonalitet og elitestyre.

• Forskjellen fra en del andre land er at motkreftene – ikke den politiske og økonomiske eliten – seiret. Og det skortet ikke på mektige motstandere: de største partiene, NHO og store deler av Medie-Norge. Dagbladet, det kulturradikale bruhodet i hovedstaden, hadde for eksempel skiftet side og blitt ja-avis. Likevel gikk folk mann av huse og stemte nei. Valgoppslutningen var på hele 89 prosent. I Nord-Norge stemte over 70 prosent nei, og det var bare ja-flertall i et isolert område rundt Oslofjorden. Det samme gjaldt yrkestilhørighet og lønnsnivå. Folk med høyere inntekt og mye økonomisk kapital stemte ja, mens flertallet på LO-kongressen sa nei til EU-medlemskap, til tross for ledelsens klare anbefaling om det motsatte.

• Nei til EU var en brei folkebevegelse med et overlegent organisasjonsapparat, med over 100.000 medlemmer. I Kristen Nygaard, leder fra 1990 til 1995, hadde bevegelsen en suveren politisk strateg. Til tross for bredden i alliansen var det ingen tvil om hva som var hovedparolene: nasjonal suverenitet og folkestyre. Den mangslungne bevegelsen, «Samholds-Norge», som Nygaard kalte den, er et like levende politisk fellesskap i dag som det var for 25 år siden. Ambisjonen i årene som kommer, må være at denne bevegelsen, som representerer det store flertallet i Norge, også får hånda på rattet i styringen av landet.

Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Torsdag 5. desember 2019
5. desember 1945 tok fem torpedobombefly av typen Grumman TBM Avenger av fra flybasen Fort Lauderdale i Florida. De fem, som hadde kodenavnet Flight 19, hadde med seg fjorten flygere som skulle trene på navigasjon og...
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Onsdag 4. desember 2019
PRESS: USAs press på europeiske Nato-land kommer ikke til å stanse frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Samtidig varsler utenriksminister Ine Eriksen Søreide en diskusjon om Norges forhold til Kina.