Tirsdag 26. november 2019
DEMONSTRASJONER: En demokratitilhenger holder oppsikt med politiet i et veikryss i Kowloon-distriktet i Hongkong. Protestene har utartet den siste tida, men fikk likevel støtte fra et stort flertall av befolkningen i Hongkong i lokalvalget på søndag. FOTO: KIN CHEUNG, AP/NTB SCANPIX
• Demokratibevegelsen seiret på søndag • Historisk høy valgdeltakelse i lokalvalget
Nå venter de på Beijing
VANT: Demokratibevegelsen i Hongkong vant en massiv seier på søndag. Nå venter innbyggerne på reaksjonen fra Beijing.

Hongkong

Valgdeltakelsen i Hongkong var historisk høy denne helga. Over 70 prosent deltok, der pro-demokratiske partier vant stort. 17 av 18 distrikter i byen blir nå kontrollert av de ulike partiene i demokrati­bevegelsen.

I Hongkong blir valget tolket som en folkeavstemning om protestene som har pågått det siste halvåret, og resultatet er et stort nederlag for myndighetene i byen.

Valget er også et nederlag for kinesiske myndigheter, som ikke ønsker å innføre fullt demokrati i Hongkong.

– Folket har talt, og resultatet er tydelig. Det er klart at innbyggerne i Hongkong er for demokrati, og mot myndighetene i Beijing, sier førsteamanuensis i statsvitenskap Kenneth Chan Ka-lok ved Baptist-universitetet i Hongkong.

Ka-lok er selv en sterk tilhenger av demokratibevegelsen, og sier han håper at kinesiske myndigheter «tar til fornuften». Han er tidligere leder av det liberale pro-demokratiske Civic Party, som gjorde det bra i lokalvalget.

Fakta

Lokalvalg i Hongkong:

• Søndag 24. november var det lokalvalg i Hongkong. Befolkningen i byen valgte representanter til 18 distriktstråd. Demokratibevegelsen vant flertall i 17 av 18 distrikter, et stort nederlag for myndighetene i byen. Valgdeltakelsen var på over 70 prosent.

• På tross av at Hongkongs såkalte grunnlov sier at det skal utvikles et fullstendig demokrati i byen, er det fremdeles slik at den øverste politiske ledelsen blir valgt i en prosess der den kinesiske staten kontrollerer mye.

• Fullt demokrati er et av demokratibevegelsens fem krav.

Venter på Beijing

I forkant av valget var det stor bekymring for uro, men valgdagen gikk fredelig for seg, uten store demonstrasjoner. Det viser at demokratibevegelsen har greid å samle seg mer enn før, mener Ka-lok, som likevel er bekymret for at bevegelsen ikke skal greie å holde presset mot kinesiske myndigheter oppe.

– Situasjonen gir grunn til håp, men demokratibevegelsen er ikke godt forberedt, og store deler av bevegelsen er fremdeles lederløs, sier han.

Forskeren sier valget viser at det nå er opp til kinesiske myndigheter i Beijing hvordan tingene utvikler seg.

– Beijing må møte kravet om et fullstendig demokrati i Hongkong. Vi fortjener demokrati. Nå venter vi på Beijing, for å se hvordan kinesiske myndigheter vurderer situasjonen, sier Ka-lok.

Vil ikke ha demokrati

Hongkong ble overført fra britiske til kinesiske myndig­heter i 1997. De to landene avtalte en spesialordning for byen, der Hongkong ble gitt delvis selvstyre. Avtalen innebar også en slags grunnlov for Hongkong. Der står det at byen skal utvikles i retning av demokrati. Men byens øverste ledelse blir fremdeles valgt i en komplisert og delvis udemokratisk prosess, der mye blir styrt av kinesiske myndigheter.

– Myndighetene i Beijing er ikke interessert i å innføre demokrati i Hongkong, sier professor i Kina-studier ved Universitetet i Oslo Mette Halskov Hansen.

Hun tror likevel at kinesiske myndigheter vil lete etter en fredelig vei ut av situasjonen.

– Denne situasjonen er en slags migrene for myndighetene i Beijing. Dette forsvinner ikke av seg selv, sier Hansen.

Beijing har to valg

Professoren sier at kinesiske myndigheter kan velge to strategier: Det ene er å støtte myndighetene i Hongkong, og dermed å gi innrømmelser, den andre er å blande seg inn i styret av byen, og innskrenke de demokratiske rettighetene. Selv tror professoren på en eller annen variant av den første løsningen, nemlig innrømmelser.

– Det er veldig viktig å se på hva myndighetene i Hongkong gjør nå. De har et eget politisk handlingsrom. Det kan hende at ledelsen i Hongkong nå går i seg selv, og starter en brei dialog. Hvis det skal fungere, må Beijing holde seg litt utenfor, og la myndighetene i Hongkong ta ansvaret, sier Hansen.

Hun mener at valget viser at ønsket om demokratiske rettigheter er stort.

– Det er et så sterk krav, i så store deler av befolkningen, at det ikke kan ignoreres hvis man vil at Hongkong skal fungere, forklarer hun.

Det andre alternativet er at den kinesiske staten setter foten ned, og stanser demokrati­bevegelsen.

– Da blir det innstramminger i ytringsfriheten, innstramminger i demonstrasjonsfriheten, og forsøk på enda en gang å innføre mer nasjonalistisk og patriotisk undervisning i skolene, noe folk i Hongkong har protestert mot tidligere, sier Hansen.

– Det vil i så fall resultere i større protester igjen, og mer usikkerhet, legger hun til.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Torsdag 5. desember 2019
5. desember 1945 tok fem torpedobombefly av typen Grumman TBM Avenger av fra flybasen Fort Lauderdale i Florida. De fem, som hadde kodenavnet Flight 19, hadde med seg fjorten flygere som skulle trene på navigasjon og...
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Onsdag 4. desember 2019
PRESS: USAs press på europeiske Nato-land kommer ikke til å stanse frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Samtidig varsler utenriksminister Ine Eriksen Søreide en diskusjon om Norges forhold til Kina.