Mandag 25. november 2019
ENIGE: Mette Nord tar imot Audun Lysbakken på talerstolen på Fagforbundet-landsmøtet i Oslo i 2017, hvor SV-lederen holdt hilsningstale. Nord ønsker SVs forslag om å meisle ut felles rødgrønn politikk før neste valg velkommen. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Lederen for Norges største fagforbund jubler over SVs forslag om rødgrønn samling:
Omfavner SVs nye plan
STØTTE: SV inviterer opposisjonspartiene til å lage felles politikk før valget i 2021. Fagforbundets Mette Nord mener det er avgjørende at Ap, Sp, MDG og Rødt takker ja.

SV

Dermed gir landets mektigste forbundsleder sin fulle støtte til å danne en ny, rødgrønn allianse i god tid før neste valg.

– Invitten fra SV er positiv for norsk politikk. En brei allianse kan skape trygghet og forutsigbarhet for velgerne, sier Mette Nord.

Hun er begeistret over at SV på sitt landsstyremøte i helga vedtok at dagens opposisjonspartier bør samles om en felles politisk plattform før valget i 2021.

Nord mener det er en god idé. Hun tror det blir lettere å mobilisere rødgrønne velgere dersom partiene har samlet seg om et sett felles standpunkter.

– Det handler om at man vet hva man får. For å mobilisere blant våre medlemmer er det viktig at man har gitt signaler om en felles visjon, sier hun.

Senterpartiet avviser

Med sine 370.000 medlemmer er Fagforbundet LOs og Norges desidert største forbund, og en viktig støttespiller for de rødgrønne partiene.

SV vil sammen med MDG, Rødt, Ap og Sp inngå en avtale om å felle dagens regjering dersom de får flertall ved neste valg. Hvilke partier som skal danne regjering, sier vedtaket ingenting om.

Senterpartiet var raskt ute med å avvise invitasjonen fra SV lørdag. Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp sa til NTB lørdag at velgerne kan se til partiprogrammene for å vite hvilket parti de skal stemme på.

Ikke fiender

Mette Nord tror ikke at det er nok. Hun mener at rødgrønn samling vil skape optimisme blant velgere som befinner seg til venstre for sentrum.

– Jeg tror det kan bli avgjørende for valget at man har en brei allianse og en felles retning. Da vil det ikke være noen usikkerhet om at et parti plutselig forsvinner inn i et annet samarbeid, sier Nord.

– Hvorfor er det viktig?

– Det er ikke noe poeng for de rødgrønne partiene å ha hovedfiender på venstresida. Dem er det nok av i regjeringen. Folk må kunne være trygge på at rødgrønt flertall gir en annen retning enn store skattekutt for de rikeste og sentralisering.

SV, Sp og Ap satt i regjering sammen fra 2005 til 2011. Den gang var verken MDG eller Rødt representert på Stortinget. Ved forrige stortingsvalg utstedte Ap-leder Jonas Gahr Støre en garanti om at han ikke ville inngå i noe samarbeid med MDG eller Rødt.

Lunken LO-leder

Mette Nord mener det er for tidlig å si hvilke partier som til syvende og sist skal sitte i regjering, men at det ikke er tida for å lukke noen dører.

– Det er lenge til valget, og det kan godt hende at det blir behov for støttepartier på venstresida. Jeg tenker at man bør være åpen og fordomsfri.

Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes er også positiv til SVs utspill. «Forslaget fra SV er helt klart et steg i riktig retning», skriver hun i en SMS.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen er ikke like begeistret for alliansebyggingen.

«Det er for tidlig å diskutere posisjoner eller regjeringsplattform i 2021. Men jeg understreker at det er et massivt ønske om å bytte ut dagens høyreregjering blant LOs medlemmer», skriver han i en SMS via sin pressekontakt.

LO ønsker ifølge et vedtak på sin forrige kongress en regjering med SV, Sp og Ap.

Vil tenne grasrota

SV-leder Audun Lysbakken håper at forslaget om en ny allianse vil vekke diskusjon i fagbevegelsen, miljøorganisasjonene og andre folkelige bevegelser.

– Da vi sammen med Ap og Sp gikk til valg sammen i 2005, foregikk det en brei diskusjon på grasrota i og rundt disse partiene om hva en rødgrønn regjering skulle gjøre. Trøkket nedenfra formet regjeringserklæringen den gangen, og vi håper å utløse et sånt engasjement igjen.

– Dette er en god idé for SV, men kanskje ikke for MDG og Sp, som har fått velgere fra høyresida?

– Vi mener at et samarbeid som innbefatter alle fem partier vil gi de beste politiske løsningene for å gjøre noe med sentraliseringen, de økte forskjellene og klimaendringene. Det vil være uklokt å la noen av dagens opposisjonspartier blir stående på utsida. Når vi kommer til dagen etter 2021-valget, må vi ha minst 85 rødgrønne mandater. Vi trenger en allianse som gjør det mest mulig sannsynlig at vi får til det.

SV har ennå ikke bestemt seg for om partiet selv ønsker å sitte i regjering etter neste valg. Ifølge nettstedet Pollofpolls har de fem opposisjonspartiene 60,3 prosent til sammen på målingene i november.

larsv@klassekampen.no

Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.
Mandag 10. februar 2020
KLIMA: Skal Rødt få gjennomslag, må politikken være «mulig og gjennomførbar». Det sier Rødt-nest­leder Marie Sneve Martinussen.
Lørdag 8. februar 2020
NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Torsdag 23. januar 2020
NYE TIDER: Flere Frp-topper vil lokke Sp over i et framtidig borgerlig regjeringssamarbeid. «Komisk», svarer Sp.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.