Mandag 25. november 2019
BILBOMBER: Den siste måneden har bilbomber drept et stort antall sivile i Nord-Syria. Her fra den nordøstlige syriske byen Qamishli etter at en bilbombe gikk av tidligere i november. FOTO: BADERKHAN AHMAD, AP/NTB SCANPIX
• Drapstallet på sivile i Nord-Syria stiger • Tyrkias president truer med ny offensiv
Trosser våpenhvilen
FRITT VILT: Forrige måned ble stor­maktene enige om en våpenhvile for Nord-Syria. – I praksis har den aldri eksistert, sier talsperson for det syriskkurdiske PYD.

SYRIA

Forrige uke erklærte USAs president Donald Trump at våpenhvilen for de nordøst syriske områdene «holder god stand». Uttalelsen kunne ikke vært lenger unna virkeligheten på bakken nordøst i Syria forteller Saleh Moslem, talsperson for det syriskkurdiske Demokratisk enhetsparti (PYD).

– Det var aldri noen våpenhvile fra Tyrkias side, i praksis har den aldri eksistert. Nå bruker tyrkerne militære droner som angriper sivile, sier han på telefon fra byen Qamishli nordøst i Syria.

Siden Tyrkia startet sin militære offensiv mot det kurdiske selvstyrte området i Nord-Syria 9. oktober, har 300.000 måttet flyktet fra hjemmene sine og flere hundre er drept. Det er imidlertid fortsatt mange igjen i områdene, som inkluderer både kurdere, turkmenere, armenere og arabere.

– Alle disse gruppene blir presset ut av området. Kurderne er imidlertid hovedmålet, sier Moslem.

I oktober fikk Russland stablet på plass en våpenhvile, der Tyrkia gikk med på å stoppe angrepene dersom Syrias demokratiske styrker (SDF) trakk seg ut av området.

Angrepene fortsetter

Den kurdiske militsen YPG/YPJ utgjør størsteparten av SDF. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ser på SDF som det samme som den kurdiske, terrorlistede organisasjonen Kurdistans arbeiderparti (PKK), som lenge har vært i konflikt med den tyrkiske staten. Erdogans uttalte mål med den såkalte «Operation Peace Spring» var å rydde grenseområdene for SDF. Deretter skulle han opprette en såkalt «sikker sone» langs grensa, der én million syriske flyktninger er ment å bosettes.

Med våpenhvilen ble Erdogan pålagt å sette planene på pause, noe han ikke har gjort, mener Moslem.

– Når de ikke etterlever våpenhvilen, betyr det at de fortsetter med planene sine om å etablere et «nytt ottomansk imperium», sier han.

Ifølge SDFs politiske vinge, Det syriske demokratiske råd, har tyrkiske militære droner fortsatt å angripe både militære og sivile mål etter at våpenhvilen ble inngått.

Men angrepene kommer også fra bakken. Den siste måneden har det dukket opp en rekke filmer som viser tyrkiskstøttede militser som henretter kurdiske sivile. Filmene blir blant annet beskrevet av Midtøsten-korrespondenten for avisa Independent Richard Hall.

Moslem forteller at Tyrkia fortsetter å sende tidligere medlemmer av ekstreme islamistiske organisasjoner, som Den islamske staten, over grensa til Syria.

– Folk blir pågrepet og torturert, forteller Moslem.

Truer med ny offensiv

Erdogan mener på sin side at Russland og USA, som har forpliktet seg til å holde kurdiske militssoldater unna grenseområdet, ikke holder seg til avtalen.

Russland avviser anklagene.Mandag truet Tyrkias utenriksminister med en ny tyrkisk offensiv mot områdene dersom militsene ikke trekker seg ut.

I helga ble minst ni mennesker drept av en bilbombe i byen Tell Abyad nordøst i Syria. Minst fire av de drepte var sivile, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Tyrkiskstøttede opprøre anklager YPG for å stå bak angrepet.

Moslem mener derimot at Tyrkia benytter «enhver mulighet til å skylde på YPG».

Forlatt til seg selv

Ifølge Midtøsten-korrespondenten Richard Hall, som rapporterer fra nordøst-Syria, ser befolkningen her på Trumps siste uttalelser som enda et bevis på at USA har latt dem i stikken.

Den tyrkiske invasjonen kom etter at Trump annonserte at han ville trekke tilbake amerikanske styrker fra området, som har vært allierte med SDF i kampen mot IS. Tilbaketrekningen ble av Erdogan tolket som et «grønt lys» til å gå inn i de kurdiske områdene.

Moslem mener det internasjonale samfunnet må sette foten ned mot tyrkiske framstøt.

– Stormaktene må si klart ifra om at Tyrkia ikke kan okkupere områdene, ellers vil de bare fortsette, sier han.

benedictes@klassekampen.no

Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Mandag 13. januar 2020
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.
Lørdag 11. januar 2020
TRAGEDIE: Vestlige land og Iran er uenige om årsaken bak flystyrten i Teheran. Etterspillet kan styrke USA i striden med Iran.
Fredag 10. januar 2020
SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.
Torsdag 9. januar 2020
I SKUDDLINJA: Iran skryter av angrep på USA-basen i Irak. Nå holder folk i området pusten. – Vi orker ikke en ny krig, sier en klans­talsmann til Klassekampen.
Onsdag 8. januar 2020
REDDE: Australia står i flammer, og folk fortviler. – Er vi redde? Ja, vi er veldig redde, sier Karen Hughes, med utsikt til flammehavet i brannherjede New South Wales.