Mandag 25. november 2019
BILBOMBER: Den siste måneden har bilbomber drept et stort antall sivile i Nord-Syria. Her fra den nordøstlige syriske byen Qamishli etter at en bilbombe gikk av tidligere i november. FOTO: BADERKHAN AHMAD, AP/NTB SCANPIX
• Drapstallet på sivile i Nord-Syria stiger • Tyrkias president truer med ny offensiv
Trosser våpenhvilen
FRITT VILT: Forrige måned ble stor­maktene enige om en våpenhvile for Nord-Syria. – I praksis har den aldri eksistert, sier talsperson for det syriskkurdiske PYD.

SYRIA

Forrige uke erklærte USAs president Donald Trump at våpenhvilen for de nordøst syriske områdene «holder god stand». Uttalelsen kunne ikke vært lenger unna virkeligheten på bakken nordøst i Syria forteller Saleh Moslem, talsperson for det syriskkurdiske Demokratisk enhetsparti (PYD).

– Det var aldri noen våpenhvile fra Tyrkias side, i praksis har den aldri eksistert. Nå bruker tyrkerne militære droner som angriper sivile, sier han på telefon fra byen Qamishli nordøst i Syria.

Siden Tyrkia startet sin militære offensiv mot det kurdiske selvstyrte området i Nord-Syria 9. oktober, har 300.000 måttet flyktet fra hjemmene sine og flere hundre er drept. Det er imidlertid fortsatt mange igjen i områdene, som inkluderer både kurdere, turkmenere, armenere og arabere.

– Alle disse gruppene blir presset ut av området. Kurderne er imidlertid hovedmålet, sier Moslem.

I oktober fikk Russland stablet på plass en våpenhvile, der Tyrkia gikk med på å stoppe angrepene dersom Syrias demokratiske styrker (SDF) trakk seg ut av området.

Angrepene fortsetter

Den kurdiske militsen YPG/YPJ utgjør størsteparten av SDF. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ser på SDF som det samme som den kurdiske, terrorlistede organisasjonen Kurdistans arbeiderparti (PKK), som lenge har vært i konflikt med den tyrkiske staten. Erdogans uttalte mål med den såkalte «Operation Peace Spring» var å rydde grenseområdene for SDF. Deretter skulle han opprette en såkalt «sikker sone» langs grensa, der én million syriske flyktninger er ment å bosettes.

Med våpenhvilen ble Erdogan pålagt å sette planene på pause, noe han ikke har gjort, mener Moslem.

– Når de ikke etterlever våpenhvilen, betyr det at de fortsetter med planene sine om å etablere et «nytt ottomansk imperium», sier han.

Ifølge SDFs politiske vinge, Det syriske demokratiske råd, har tyrkiske militære droner fortsatt å angripe både militære og sivile mål etter at våpenhvilen ble inngått.

Men angrepene kommer også fra bakken. Den siste måneden har det dukket opp en rekke filmer som viser tyrkiskstøttede militser som henretter kurdiske sivile. Filmene blir blant annet beskrevet av Midtøsten-korrespondenten for avisa Independent Richard Hall.

Moslem forteller at Tyrkia fortsetter å sende tidligere medlemmer av ekstreme islamistiske organisasjoner, som Den islamske staten, over grensa til Syria.

– Folk blir pågrepet og torturert, forteller Moslem.

Truer med ny offensiv

Erdogan mener på sin side at Russland og USA, som har forpliktet seg til å holde kurdiske militssoldater unna grenseområdet, ikke holder seg til avtalen.

Russland avviser anklagene.Mandag truet Tyrkias utenriksminister med en ny tyrkisk offensiv mot områdene dersom militsene ikke trekker seg ut.

I helga ble minst ni mennesker drept av en bilbombe i byen Tell Abyad nordøst i Syria. Minst fire av de drepte var sivile, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Tyrkiskstøttede opprøre anklager YPG for å stå bak angrepet.

Moslem mener derimot at Tyrkia benytter «enhver mulighet til å skylde på YPG».

Forlatt til seg selv

Ifølge Midtøsten-korrespondenten Richard Hall, som rapporterer fra nordøst-Syria, ser befolkningen her på Trumps siste uttalelser som enda et bevis på at USA har latt dem i stikken.

Den tyrkiske invasjonen kom etter at Trump annonserte at han ville trekke tilbake amerikanske styrker fra området, som har vært allierte med SDF i kampen mot IS. Tilbaketrekningen ble av Erdogan tolket som et «grønt lys» til å gå inn i de kurdiske områdene.

Moslem mener det internasjonale samfunnet må sette foten ned mot tyrkiske framstøt.

– Stormaktene må si klart ifra om at Tyrkia ikke kan okkupere områdene, ellers vil de bare fortsette, sier han.

benedictes@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.
Tirsdag 26. november 2019
VANT: Demokratibevegelsen i Hongkong vant en massiv seier på søndag. Nå venter innbyggerne på reaksjonen fra Beijing.