Lørdag 23. november 2019
PINK LADY: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara har hatt høy sigarføring og slurpet rosa bobler. Nå kan det bli slutt på moroa.FOTO: MENAHEM KAHANA, AFP/NTB SCANPIX
Opposisjonen krever at statsminister Netanyahu går av:
Går rettens vei
SIKTET: Korrupsjonssiktede Benjamin Netanyahu nekter å gå av som statsminister.

israel

Opposisjonen går rettens vei for å få statsminister Benjamin Netanyahu avsatt etter at han torsdag ble siktet for korrupsjon, bedrageri og tillitsbrudd.

I går brakte både Benjamin «Benny» Gantz, tidligere forsvarssjef og leder for det største opposisjonspartiet Kahol Lavan (Blått & hvitt), og Amir Peretz, lederen for Arbeiderpartiet-Gesher, saken inn for overretten, tilsvarende den norske lagmannsretten.

I henhold til loven har Netanyahu ingen juridisk forpliktelse til å forlate posten. Men siktelsen som omfatter bestikkelser i ett av de tre tiltalepunktene, gjør det ikke bare politisk problematisk, det utfordrer også loven som dekker regjeringssjefen.

Opposisjonen vil ha både statsministeren og loven fjernet ved å peke på åpenbare interessekonflikter og inhabilitet med tanke på justisdepartementet.

Fakta

Benjamin Netanyahu:

• Statsminister Benjamin Netanyahu er siktet for korrupsjon, bedrageri og tillitsbrudd. Det kan ta måneder før saken kommer opp, og ytterligere måneder med rettsbehandling.

• Tiltalen ble tatt ut umiddelbart etter at opposisjonslederen Benjamin Gantz mislyktes med å danne regjering. Det er duket for å utlyse nyvalg innen 90 dager om tre uker.

• Opposisjonen mener at Netanyahu må gå fordi interimsregjering ikke er valgt.

Kopierer Trump

Netanyahu, Israels lengstsittende statsminister, som har sittet ved makta uavbrutt siden 2009, har overhodet ingen planer om å gi seg. Det til tross for at korrupsjonssaken har hengt over ham og Likud siden februar i år da riksadvokat Avichai Mandelblit varslet at han ville ta ut tiltale på bakgrunn av to politirapporter fra i fjor.

Netanyahu kaller det «kuppforsøk» og politisk motivert heksejakt og har krevd etterforskning av etterforskerne på «trumpsk» vis. Han har direkte angrepet aktor Shai Nitzan og brigadegeneral Coresh Barnoor som gjennomførte de fleste politiavhørene.

Statsministeren blåser til kamp mot institusjonene, i forlengelsen av de kontinuerlige angrepene på rettsapparatet som hans justisminister Ayelet Shaked innledet i 2015.

Dyre gaver

Det er tre separate saker han er tiltalt i. «Sak 1000» er den enkleste og mest åpenbare: Netanyahu og hans ekstravagante hustru, Sara, skal ha mottatt gaver fra Hollywood-produsenten Arnon Milchan og den australske mangemilliardæren James Packer til en verdi langt utenfor reglementet for statsministerboligen Beit Aghion på Balfour Street i Jerusalem.

Her var det høy sigarføring og rosa sjampanje i glassene, luksusklokker og -bling, samt dyre flybilletter og femstjerners hotell for sønnen Yair. Dette skal ha vært betalinger for å fremme mogul-vennenes interesser i Israel og skattefradrag for over en million shekel for Milchan, tilsvarende rundt 2,5 millioner kroner.

Netanyahu hindret at Channel 10, hvor Milchan er medeier, gikk konkurs.

Bedrageri og tillitsbrudd

I «Sak 2000», der tiltalen er bedrageri og tillitsbrudd, skal Netanyahu ha inngått en avtale med Arnon Mozes, utgiver av Yedioth Ahronoth, landets største avis. Avtalen skal ha gitt bedre betingelser enn konkurrentene i bytte mot å støtte Netanyahu politisk og stanse angrep på hans person.

Den alvorligste tiltalen gjelder imidlertid «Sak 4000». En avtale, som avisa Ha’aretz avslørte i november 2015, mellom Netanyahu og mediemogulen Shaul Elovitch skulle gi konkurransefortrinn for landets største telekommunikasjonsselskap Bezeq Telecom Israel. Igjen var hensikten å kjøpe seg flatterende omtale av seg og familien, ikke minst Sara.

Etter at Gantz ga opp å danne samlingsregjering onsdag, er det nå fritt for Knesset å komme opp med nye statsministerkandidater. Det vil lite trolig skje. Dermed vil president Reuven Rivlin måtte utlyse nyvalg innen 90 dager.

I mellomtida vil Netanyahu gjøre alt for å skaffe seg immunitet og angripe ytre fiender, advarer PLOs Wasel Abu Youssef. Enten mot palestinerne i og utenfor Israel eller mot Iran i Libanon, Syria og Irak.

Likud, som første gang kom i regjering i 1977 under Menachem Begin, befinner seg politisk i samme dilemma som Republikanerne i USA med hensyn til riksrettshøringen, bare enda mer beklemt. Partiet holdt skansen ved valget 9. april, men mistet posisjonen som landets største til Kahol Lavan i omvalget 17. september da det slo ring om Netanyahu.

Siktelsen kan slå sprekker i valgmaskineriet. Netanyahu har tidligere ikke hatt problemer med utfordrere i egne rekker, noe som har bidratt til partifloraen.

Nå er det tegn til at Netanyahu selv ser alvoret. Han og lederen for sentralkomiteen, Haim Katz, har fremmet forslag om at Likud dropper nominasjonsmøtet før neste valg.

Det er myntet på Gideon Sa’ar, tidligere utdannings- og innenriksminister, som nå åpent utfordrer Netanyahu som Likud-leder.

peterm@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.
Tirsdag 26. november 2019
VANT: Demokratibevegelsen i Hongkong vant en massiv seier på søndag. Nå venter innbyggerne på reaksjonen fra Beijing.