Torsdag 21. november 2019
BEKYMRET KUNDE: Etter Notabene-konkursen frykter Guri Halvorsen å miste Rakkestads eneste bokhandel. Hun mener folk må støtte opp om de lokale utsalgene. – Dersom de skal klare seg, er de helt avhengige av at vi kjøper bøkene våre hos dem, sier hun.
Selskapet Jotunfjell Partners har overtatt konkursboet til Notabene og varsler nedleggelse av flere butikker:
Kan stå uten bokhandel
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.

bøker

I samme gate som Rakkestad Avis, klesbutikken Retro og Solsiden kafé ligger en utrydningstruet bokhandel.

Mandag kom nyheten om at Notabene er slått konkurs. Selskapet Jotunfjell Partners har overtatt konkursboet, men varsler nedleggelse av butikker. For innbyggerne i Rakkestad betyr det at de kan miste tettstedets eneste utsalgssted for bøker.

Da ordfører Karoline Fjeldstad (Sp) var innom Notabene i Rakkestad i går, ga hun bokhandleren i skranken en god klem og sa at «dette kommer til å ordne seg, det er bare til å ha is i magen».

– Forsvinner bokhandelen fra Rakkestad, vil det være et stort tap, sier Fjeldstad.

Konkursen var det store samtaleemnet blant kundene da Klassekampen besøkte Notabene-filialen tirsdag. Flere benyttet seg også av muligheten til å kjøpe noen sterkt rabatterte bøker fra butikkens «monstersalg».

Fakta

Notabene:

• Norsk bokhandlerkjede som så dagens lys i 1985.

• Notabene gikk først konkurs i 2013, men ble drevet videre av banken DNB, etter hvert sammen med selskapet Jotunfjell Partners.

• I 2017 tok Bokkompaniet Holding over som majoritets­eier.

• Denne uka meldte Notabene oppbud på ny.

• I går ble det kjent at Jotunfjell Partners har kjøpt opp konkursboet.

Får lang reisevei

Det er ikke bare Rakkestad som nå står i fare for å miste sitt eneste bokutsalg.

Klassekampen har kartlagt de ulike Notabene-butikkene rundt om i landet. Tellingen viser at så mye som 16 byer og tettsteder står i fare for å miste sin eneste bokhandel etter konkursen.

Linda Hansen, daglig leder ved Notabene i Rakkestad, forteller at de har mange faste kunder.

– Vi har noen som kommer innom flere ganger i uka. Skulle vi bli borte, vil det ramme både lokalmiljøet og handelsstanden i Rakkestad, sier Hansen.

Hun forteller at hvis butikken blir lagt ned, må folk reise til Mysen eller Sarpsborg for å handle bøker – en kjøretur på enten 20 og 30 minutter.

Rundtom i landet er det flere bokkjøpere som må belage seg på lange bilturer dersom det går mot massenedleggelse av Notabene-butikker.

I Kirkenes ligger det en Notabene-filial som er helt alene om å selge bøker over disk. Dersom denne butikken stenger, kan kundene prøve seg hos Libris-bokhandelen i Vadsø, som ligger nærmere to og en halv time unna med bil.

Hvis bokelskerne i Kirkenes ønsker større utvalg, kan de reise til Alta, hvor det finnes to bokhandler. Det forutsetter at de er villige til å kjøre bil i minst seks timer.

Slanket bort 100 butikker

Notabene har gått konkurs tidligere. Også i 2013 var det stopp, og den norske banken DNB kom inn og overtok kjeden. Det førte til en slanke­kur hvor Notabene gikk fra 150 til 50 butikker, ifølge Dagens Næringsliv.

Nå har kjeden til sammen 42 utsalgssteder.

Finansdirektør Bjørn Leiknes i Jotunfjell Partners, som nå overtar boet, skriver i en pressemelding at det ikke vil være «rom for å drive de minste og ulønnsomme butikkene».

Rakkestad-ordfører Karoline Fjeldstad frykter det verste og sier at Notabene-bokhandelen har vært en hjørnestein i sentrum av Rakkestad.

– Mange bruker Notabene til å handle inn bøker og skolesekker, og det blir kjøpt inn mange bursdagsgaver her hver eneste uke. Så jeg håper virkelig ikke denne butikken forsvinner.

Om det skulle skje, vil det også føre til handelslekkasje for andre butikker i Rakkestad, påpeker ordføreren.

– Må bruke bokhandlene

Da Klassekampen er innom Notabene-butikken i Rakkestad, har Guri Halvorsen har akkurat kjøpt seg «Brennmerket» av Eystein Hanssen. Hun er redd for å miste tettstedets eneste bokhandel.

– Kan du ikke kjøpe bøkene dine på nettet?

– Det hender jeg gjør det, men det er noe helt annet å gå rundt i en bokhandel og kikke i bøkene. Jeg oppdager mange bøker her som jeg ikke ville klart å finne på internett.

Halvorsen mener at folk må bli flinkere til å bruke de lokale bokhandlene.

– Dersom de skal klare seg, er de helt avhengige av at vi kjøper bøkene våre hos dem.

dageivindl@klassekampen.no

Torsdag 23. januar 2020
Aschehoug får kritikk for å la debutanter seile sin egen sjø. – Vi har en sunn rekrutteringspraksis, svarer forlagssjef Nora Campbell.
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Fredag 17. januar 2020
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.
Torsdag 16. januar 2020
Tre av Vigmostad & Bjørkes nye titler ble ikke sendt rett til bibliotekene. Om tendensen brer seg, kan leserne måtte vente lenger på at bøker når bibliotekhyllene.
Onsdag 15. januar 2020
Regjeringen kan ikke bare lene seg på internasjonale avtaler om beskatning av IT-gigantene, mener SV og Arbeiderpartiet.
Tirsdag 14. januar 2020
OECDs forslag til beskatning av IT-gigantene er ikke godt nok, fastslår medietopp Ole Jacob Sunde. Han ber regjeringen gjøre mer for å beskytte norske interesser.
Mandag 13. januar 2020
Finansminister Siv Jensen vil få nett­gigantene til å betale mer skatt. Hvis internasjonale organisasjoner ikke finner en løsning i 2020, vil hun innføre en norsk digitalskatt.