Tirsdag 19. november 2019
Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier
Tross en god start med tidlig scoring av Joshua King fikk Norge trøbbel med Malta, men halte i land seieren med 2-1. Alexander Sørloth ble matchvinner.
Publisert: 19 November 00:20
Tross en god start med tidlig scoring av Joshua King fikk Norge trøbbel med Malta, men halte i land seieren med 2-1. Alexander Sørloth ble matchvinner.
Sander Berges pasningsfot var involvert i begge scoringene og igjen da Norge fikk straffesparket som burde punktert kampen. Kings skudd i det 67. minutt var ikke godt nok, og keeper Henry Bonello slo ballen til corner.
Sørloth avsluttet landslagsåret sterkt med fire scoringer på de tre siste kampene, mens King med sitt 17. mål for Norge (og det fjerde mot Malta) hoppet fra delt 18.- til delt 13.-plass på landslagets scoringsliste gjennom alle tider.
Likevel var det mye å sette fingeren på i kampen mot svake Malta, som fikk bryte 773 minutters måltørke med sin utligning like før pause, og som jaget ny utligning i sluttminuttene.
– Vi startet veldig godt, men så slapp vi oss av en eller annen grunn ned og ga fra oss initiativet, sa matchvinner Sørloth etter kampen.
– Vi kom ikke opp på nivået i det hele tatt, og det skal ikke være så små marginer mellom Norge og Malta. Det handler om å være profesjonelle i 90 minutter som vi var mot Færøyene, og det var ikke godt nok i dag, sa Berge til NTB.
Hjemmelaget yppet seg med kontringer da Norge presset for nytt ledermål i 2. omgang, men 2-1-scoringen i det 62. minutt fjernet frykten for en norsk stjernesmell som slutt på landslagsåret. Den kom etter en fin kontring der ballen gikk fra King til Jonas Svensson og gjennom til Berge i et maltesisk trekkspillforsvar. Innlegget fant Sørloth, som kunne beine ballen i tomt bur.
– Sander var veldig rolig med kula, så opp og fant meg perfekt. All ære til ham for det, sa Sørloth til NTB.
Noen minutter senere brøt Berge gjennom på ny og serverte Sørloth åpent mål igjen, men han ble felt av Zach Muscat i skuddøyeblikket. King burde ha scoret sitt 18. landslagsmål, men skjøt ikke godt nok.

Må heve segSiden Romania ble utklasset i Madrid endte Norge på 3.-plass i gruppa, bak EM-klare Spania og Sverige. Men lagets niende strake EM-kvalifiseringskamp uten tap ble også en liten påminnelse om at laget må heve seg dersom nasjonsligaomspillet i mars skal gi også Norge EM-billett.
Norge fikk en flott start på kampen med scoring før det var spilt sju minutter. En smart pasning fra Berge fant Mats Møller Dæhli på løp bak forsvaret. Høyrekanten skrudde på turboen og slo hardt inn fra dødlinja. Fra kort holdt misset King med avslutningen, men fikk ballen igjen og fikk den over streken i annet forsøk.
King kunne ha punktert kampen før pause. I det 15. minutt ble han felt da han skulle avslutte på et innlegg fra Berge, men fikk corner i stedet for straffe. I det 28. minutt brukte han farten på et framspill fra Dæhli og skjøt noen centimeter utenfor lengste stolpe. I den situasjonen sto en fri Sørloth foran mål og ropte på ballen.
– Jeg har selv skutt i noen sånne situasjoner. Jeg skjønner at han er sugen på å score, og han sa etterpå at han burde ha spilt, så det er ikke noe problem, sa Sørloth.

SovnetNorge sprudlet ikke, men dominerte banespillet fullstendig og så ut til å ha full kontroll defensivt, men de fleste av de mange hjørnesparkene fra Iver Fossum og Birger Meling havnet i hjemmekeeper Henry Bonellos klyper.
Etter et slikt satte Malta i gang et raskt angrep i det 40. minutt, og det norske forsvaret ble satt på en prøve det ikke mestret. Tidligere LSK-yndling Michael Mifsud slo en ball i bakrom, og Paul Fenech fikk uhindret løpe inn bak ryggen på Meling. Han møtte ballen på 5-meterstreken og skjøt den mellom beina på Ørjan Nyland til 1-1.

Malta brøt dermed 12 timer og 53 minutters måltørke i EM-kvalifiseringen. Laget hadde sluppet inn 26 mål siden Steve Borg scoret i 2-1-seieren mot Færøyene i aller første runde i mars. Malta øynet flere scoringer, men det var fortjent nok Norge som fikk den som avgjorde kampen.
– At det ble tre poeng er det eneste vi kan ta med oss i dag, sa Sørloth.


(©NTB)
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Tirsdag 10. desember 2019
• Mange pustet lettet ut da det i går ble klart at Vy Tog skal drifte Bergen-strekningene. For Vys del må det også være en lettelse at selskapet fortsatt får drifte en lengre togstrekning i Norge. Hadde selskapet tapt også dette anbudet,...
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Mandag 9. desember 2019
• Regjeringens forslag til ny medie­lov, som ble lagt fram tirsdag, innebærer en ny radikalt ny organisering av mediestøtta: Sju fagfolk skal forvalte drøyt 430 millioner kroner uten innblanding fra verken politikere eller bransjen selv.
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.