Tirsdag 19. november 2019
Svenskefella

• Aftonbladet melder at av 38 skytinger med dødelige utfall i Malmös gjengmiljøer, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det er en oppklaringsprosent på 16 prosent. I Stockholm og Göteborg ligger den på henholdsvis 20 og 24 prosent. «Det begynner å haste nå. Skytinger og sprenginger sliter i stykker tilliten til stat og politi, og man riktig kjenner hvordan velgerstrømmene flyter til høyre», skriver redaktøren i Dala-Demokraten, Göran Greider. Han skildrer en utvikling der det statlige volds­monopolet går i oppløsning av den kriminelle volden, men også av private vaktselskaper som stadig flytter fram sine posisjoner. «Hver sprenging er en samfunnssprenging, hver skyting er en samfunnsskyting, og det som skytes eller sprenges i stykker, er til slutt tilliten til nasjonalstaten», skriver Greider.

• Antallet drap i Sverige er betydelig høyere enn i Norge korrigert for befolkningstallet, mens den svenske oppklaringsprosenten er atskillig lavere. På sin siste arbeidsdag som riksadvokat advarte likevel Tor-Aksel Busch på et møte i Marker, gjengitt i Smaalenenes Avis, mot å gå i det han kalte for svenskefella. Han ble også intervjuet i NRK Dagsrevyen om samme sak. Busch viste til statistikk som illustrerer hvor galt det kan gå hvis man havner i en voldsspiral med bunker av uoppklarte saker som bare vokser og vokser. I Sverige er fire av fem drap uoppklart, alle drap hevnes, og gjerningspersonene blir bare yngre. Busch la vekt på det forebyggende arbeidet, men var spesielt opptatt av politiet måtte bli bedre på etterforskning. «Vi har i for liten grad klart å dyrke detektivrollen», sa Tor-Aksel Busch.

• Oslo Aps Jan Bøhler skrev i Nettavisen lørdag at til tross for at vi har bedre oppklaringsprosent på mord og drapsforsøk enn Sverige, så er det negative utviklingstrekk også i Norge, blant annet at gjengene har territorier der de krever monopol på salg av narkotika og våpen, illegal spillvirksomhet og utpressing. Norge er bedre stilt enn Sverige, men hvis ikke politiets etterforskningsinnsats mot gjengvolden trappes opp, kan vi få en eskalerende voldsspiral også her.

Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Tirsdag 10. desember 2019
• Mange pustet lettet ut da det i går ble klart at Vy Tog skal drifte Bergen-strekningene. For Vys del må det også være en lettelse at selskapet fortsatt får drifte en lengre togstrekning i Norge. Hadde selskapet tapt også dette anbudet,...
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.