Tirsdag 19. november 2019
Svenskefella

• Aftonbladet melder at av 38 skytinger med dødelige utfall i Malmös gjengmiljøer, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det er en oppklaringsprosent på 16 prosent. I Stockholm og Göteborg ligger den på henholdsvis 20 og 24 prosent. «Det begynner å haste nå. Skytinger og sprenginger sliter i stykker tilliten til stat og politi, og man riktig kjenner hvordan velgerstrømmene flyter til høyre», skriver redaktøren i Dala-Demokraten, Göran Greider. Han skildrer en utvikling der det statlige volds­monopolet går i oppløsning av den kriminelle volden, men også av private vaktselskaper som stadig flytter fram sine posisjoner. «Hver sprenging er en samfunnssprenging, hver skyting er en samfunnsskyting, og det som skytes eller sprenges i stykker, er til slutt tilliten til nasjonalstaten», skriver Greider.

• Antallet drap i Sverige er betydelig høyere enn i Norge korrigert for befolkningstallet, mens den svenske oppklaringsprosenten er atskillig lavere. På sin siste arbeidsdag som riksadvokat advarte likevel Tor-Aksel Busch på et møte i Marker, gjengitt i Smaalenenes Avis, mot å gå i det han kalte for svenskefella. Han ble også intervjuet i NRK Dagsrevyen om samme sak. Busch viste til statistikk som illustrerer hvor galt det kan gå hvis man havner i en voldsspiral med bunker av uoppklarte saker som bare vokser og vokser. I Sverige er fire av fem drap uoppklart, alle drap hevnes, og gjerningspersonene blir bare yngre. Busch la vekt på det forebyggende arbeidet, men var spesielt opptatt av politiet måtte bli bedre på etterforskning. «Vi har i for liten grad klart å dyrke detektivrollen», sa Tor-Aksel Busch.

• Oslo Aps Jan Bøhler skrev i Nettavisen lørdag at til tross for at vi har bedre oppklaringsprosent på mord og drapsforsøk enn Sverige, så er det negative utviklingstrekk også i Norge, blant annet at gjengene har territorier der de krever monopol på salg av narkotika og våpen, illegal spillvirksomhet og utpressing. Norge er bedre stilt enn Sverige, men hvis ikke politiets etterforskningsinnsats mot gjengvolden trappes opp, kan vi få en eskalerende voldsspiral også her.

Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.