• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British Telecom, eller bare BT som det heter nå. Planen skal finansieres med inntekter fra en ny skatt på nettgigantene. Boris Johnson brukte på sin side dagen til å presentere en plan for å skape vekst i småbyer, spesielt i Nord-England og Midlands. Satsingen kommer på toppen av en tilsvarende plan fra juni med en ramme på hele 43 milliarder kroner.
• De siste målingene gir De konservative en ledelse på 39 prosent, mot 28 prosent for Labour og 16 prosent for Liberaldemokratene. Det vil i tilfelle gi toryene flertall og Johnson handlingsrom til å gjennomføre brexit. Men valgkampen er knapt i gang og mye kan skje. Likevel er én ting ganske klar: Labours svekkes betydelig blant arbeidervelgere. Britene har klare kategorier for sosial tilhørighet, og den siste målingen i Daily Telegraph viser at toryene nå har større oppslutning i Gruppe DE («working class and non-working») enn i Gruppe AB («upper & middle class»). 43 prosent av arbeiderklassevelgerne sier de vil stemme på toryene, en økning på åtte prosentpoeng fra forrige valg. For Labour ser det mer dystert ut. Ved valget for to år siden stemte 42 prosent av arbeiderklassevelgerne på partiet. Nå har bare 28 prosent av dem Labour som sitt foretrukne valg.
• Labour har stukket ut en annen og mer radikal kurs enn søsterpartiene i mange andre land. Ved forrige valg bidro dette til å befeste stillingen i arbeiderklassen. Da klarte også Labour på mirakuløst vis å få valget til å handle om noe annet enn brexit. Det er vanskeligere denne gang. EU-striden har blitt Corbyns snublestein. I stedet for å lytte til partiets arbeidervelgere og respektere folkeavstemningen, valgte Labour å konkurrere med Liberaldemokratene om å legge kjelker i veien for brexit. Det skapte begeistring hos mange, men er også årsaken til at arbeidervelgerne forlater Labour til fordel for den gamle hovedfienden toryene.