Fredag 15. november 2019
I SORG: Palestinske menn sørger utenfor likhuset til Shifasykehuset i Gaza. Mer enn 34 palestinere, hvorav mange sivile, har blitt drept av israelske flyangrep de siste dagene. FOTO: MAHMOUD ISSA, 8ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
Skjør våpenhvile etter at minst 34 palestinere er drept av israelske angrep mot Gaza:
Spent etter sjokkangrep
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.

Gazastripen

Torsdag formiddag kom meldinger om at nye raketter ble avfyrt fra Gazastripen og inn mot Israel, få timer etter at Egypt hadde meklet fram en våpenhvile mellom den militante gruppa Islamsk hellig krig og Israel torsdag morgen. Ingen ble skadet eller drept.

– Meldingene om nye rakettangrep mot Israel er ikke bekreftet. Så vidt jeg vet forplikter begge parter seg til våpenhvilen. Det er til palestinernes beste at den overholdes, sier Nabil Naim over telefon fra Gazastripen.

Naim var fram til 2012 helseminister i Gaza-regjeringen, men er nå medlem i Hamas’ kontor for internasjonale relasjoner.

– Den humanitære situasjonen i Gazastripen er allerede vanskelig og en militær eskalering vil forverre situasjonen for folket, sier han.

Da Klassekampen gikk i trykken var det uklart om Israel ville svare med nye angrep.

Israel gikk uten varsel eller foranledning til angrep mot Gazastripen tirsdag og drepte Aha Abu al-Atta, en av lederne for den militante gruppa Islamsk hellig krig.

I angrepet ble også hans kone drept, og to av parets barn ble såret, ifølge nyhetsbyrået AP.

Samtidig bombet Israel også mål i Damaskus i Syria og drepte Akram al-Ajouri, en annen av frontfigurene i den islamistiske gruppa.

Fakta

Angrep på Gazastripen:

• Ifølge palestinske kilder har minst 34 palestinere, mange av dem sivile, blitt drept i løpet av to dager med israelske luftangrep mot Gazastripen.

• Samtidig har militante palestinere skutt nærmere 400 raketter mot Israel uten at noen er blitt drept.

• Det var Israels likvidering av en av lederne i Islamsk hellig krig, Baha Abu al-Atta, tidligere i uka som førte til den nye voldsopptrappingen. Også Attas kone ble drept i angrepet, mens to av parets barn ble såret, ifølge slektninger. Kilde: NTB

Siden tirsdag har minst 34 mennesker blitt drept i de israelske angrepene, inkludert åtte personer fra en og samme familie natt til torsdag, melder BBC. Israel har sagt de vil granske dette angrepet.

Den norske legen Mads Gilbert er i Gaza, men var ikke tilgjengelig for kommentar på torsdag. På Facebook postet han et bilde av en blodig operasjonstue og skrev «De er mennesker. Det var en kamp her: Sykepleiere og leger mot døden».

Ifølge Islamsk hellig krig har Israel gått med på gruppas krav om å stanse likvideringen av militante palestinere og skytingen mot de ukentlige demonstrasjonene på grensa mot Israel.

29.000 såret

Protestene i Gaza startet 30. mars i fjor med krav om at palestinerne må få vende hjem til områder de eller deres foreldre ble fordrevet fra. Ifølge FN har Gazastripen 1,9 millioner innbyggere, av disse er 1,4 millioner flyktninger.

Minst 29.000 mennesker er såret i demonstrasjonene siden mars i fjor, og over 196 mennesker er blitt drept. Israel har fåt internasjonal kritikk for å bruke skarpe skudd mot de ubevæpnede demonstrantene.

Den israelske utenriksministeren Israel Katz avkrefter imidlertid at Israel har gitt løfter om å endre politikk.

– Ledende militære tjenestemenn som hadde planer om eller som var involvert i terror og rakettangrep mot Israel, er nå eliminert. Vi vil fortsette med dette, sier han ifølge NTB.

Uklar motivasjon

Det er uklart hvorfor det israelske angrepet kommer nå, uten forvarsel eller angrep fra den militante gruppa mot Israel den siste tida.

– Når det oppstår politiske kriser i Israel, brukes angrep mot palestinerne som en del av det politiske spillet i landet. Hver gang koster denne strategien palestinske liv, sier Naim.

Ifølge den israelske avisa Haaretz, skal imidlertid Israel ha planlagt å likvidere Abu al-Atta i to år. Atta ble ansett som et problem både av Islamsk hellig krig og Hamas, skriver avisa.

Hamas har heller ikke reagert nevneverdig på de israelske angrepene.

– Vi er klare på at palestinerne har rett til motstandskamp, også Islamsk hellig krig. Samtidig er det viktig å ikke spille kortene i hendene på okkupasjonsmakta, sier han, og utdyper:

Tidligere i år meklet Egypt fram det Naim kaller «en forståelse mellom okkupasjonsmakta og Hamas», som har gjort «livet litt enklere, med tanke på blant annet drivstoff».

– Det finnes politiske krefter i Israel som ønsker å sabotere enigheten som er oppnådd. Derfor er det ikke alltid lurt å svare hardt tilbake, sier han.

amal.wahab@klassekampen.no

Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Mandag 13. januar 2020
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.