Torsdag 14. november 2019
Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn
Fra mars neste år vil det være obligatorisk for barnehage- og skolebarn å ta meslingvaksine, har den tyske regjeringen bestemt.
Publisert: 14 November 15:09
Fra mars neste år vil det være obligatorisk for barnehage- og skolebarn å ta meslingvaksine, har den tyske regjeringen bestemt.
Loven ble vedtatt i den tyske nasjonalforsamlingen med 459 stemmer for og 89 mot.
I fjor ble 543 tilfeller av meslingsmitte registrert i Tyskland, og så langt i 2019 er mer enn 400 tilfeller rapportert. Også globalt har viruset hatt en oppblomstring.
Ifølge den nye loven må foreldre bevise at barnet er vaksinert før barnet kan starte i barnehage eller på skole.
Dersom foreldrene ikke kan bevise vaksinasjon kan de straffes med bøter på opptil 2.500 euro – ca. 25.000 norske kroner.
Barn som allerede går i barnehage eller på skole må bevise at de er vaksinert innen 31. juli 2021.
– Beskyttelse mot meslinger er barnevern, sa helseminister Jens Spahn.
Ifølge Spahn vil loven om meslingvaksine også gjelde for alle ansatte i barnehager, skoler, helseforetak og asylmottak.
FN advarte i april mot global oppblomstring av meslinger. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) var økningen i fjor på 300 prosent på verdensbasis.
Meslinger er en svært smittsom virussykdom som i verste fall kan føre til døden. Sykdommen var inntil nylig nærmest utryddet i vestlige land, takket være god vaksinedekning.
De siste årene har antall utbrudd begynt å øke, samtidig som stadig flere har blitt skeptisk til vaksinering.
(©NTB)
Lørdag 14. desember 2019
KNUST: Da Labour støttet en omkamp om brexit, advarte partimedlemmet David Mallon om at Labour kom til å tape neste valg. – Det var fullt mulig å forutse dette, sier Mallon.
Lørdag 14. desember 2019
Aps tidligere kulturminister Trond Giske mener politikere har en naturlig plass i styrene til kulturinstitusjoner. Teater­forening frykter rollekonflikt.
Lørdag 14. desember 2019
n«Overse demokratiet og konsekvensene vil, for å være ærlig, komme og bite deg bak», sa ­Labours partisekretær Ian Lavery til BBC i går. Lavery kommer fra Labours kjerneområder i Nord-England, hvor De konservative har gjort et brakvalg. Før Lavery...
Lørdag 14. desember 2019
HABILITET: To av medlemmene av granskingsutvalget for Nav-skandalen var selv med på å dømme en person for å ha tatt med sykepenger til Spania i 2012. Det gjør dem inhabile, sier professor.
Lørdag 14. desember 2019
Noko eige: På radikalt vis utfordrar Cecilie Løveid alt som har stivna i språket.
Fredag 13. desember 2019
Teatersjef Kristian Seltun mener det er viktigere at kulturens styreledere kan økonomi enn kultur. Han vil heller kaste politikere ut av styrerommet.
Fredag 13. desember 2019
GRØNN: En ny klimalov binder framtidige danske regjeringer, krever kutt hjemme og i alle sektorer. Nå stålsetter venstresida seg på kampen om hvordan målene skal nås.
Fredag 13. desember 2019
• Til alle tider har sosieteten fått uforholdsmessig stor plass i den offentlige bevissthet. Livet til de rike og berømte får brei omtale, og framveksten av sosiale medier har ikke akkurat gjort dekningen mindre: Nå publiserer nettaviser...
Fredag 13. desember 2019
IKKE HØRT: Allerede i 2014 stilte Nav-ansatte spørsmål ved om reglene for trygdeeksport ble tolket rett. Nesten alle ofrene i Nav-skandalen ble fengslet i årene etter.
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.