Mandag 11. november 2019
Spania kritiserer Bolivias sikkerhetsstyrker
Spania kritiserer sikkerhetsstyrkenes rolle i president Evo Morales' avgang i Bolivia og mener at det er et gufs fra fortida.
Publisert: 11 November 15:41
Spania kritiserer sikkerhetsstyrkenes rolle i president Evo Morales' avgang i Bolivia og mener at det er et gufs fra fortida.
– Denne intervensjonen tar oss tilbake til hendelser i Latin-Amerikas historie, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Madrid.
Uttalelsen går ikke ytterligere i detalj, men oppfattes som en påminnelse om de mange militærkuppene som har funnet sted i latinamerikanske land opp gjennom historien.
20. oktober vant Evo Morales ifølge offisielle tall første runde i presidentvalget i Bolivia med 47 prosent av stemmene, mens utfordreren Carlos Mesa fikk 36,5 prosent.
Valgobservatører og opposisjonen hevder at det var mange uregelmessigheter ved valget, og det brøt ut massedemonstrasjoner. Morales utlyste først nyvalg, men kunngjorde at han gikk av da både hærsjefen og politisjefen gikk ut med støtte til demonstrantenes krav.
Flere latinamerikanske land med venstreorienterte regjeringer, blant dem Venezuela, Cuba og Nicaragua, hevder Morales ble utsatt for et statskupp, noe også Russland mener.
Bolivias tidligere kolonimakt Spania ber om at det snarest blir holdt nyvalg i landet og mener at det vil være den beste måten «å komme ut av den nåværende krisen på».
Spania ber også «alle aktører om å avstå fra voldsbruk» og «garantere for alle bolivianeres sikkerhet, inkludert tidligere president Morales, hans familie og medlemmer av hans administrasjon».
(©NTB)
Lørdag 14. desember 2019
KNUST: Da Labour støttet en omkamp om brexit, advarte partimedlemmet David Mallon om at Labour kom til å tape neste valg. – Det var fullt mulig å forutse dette, sier Mallon.
Lørdag 14. desember 2019
Aps tidligere kulturminister Trond Giske mener politikere har en naturlig plass i styrene til kulturinstitusjoner. Teater­forening frykter rollekonflikt.
Lørdag 14. desember 2019
n«Overse demokratiet og konsekvensene vil, for å være ærlig, komme og bite deg bak», sa ­Labours partisekretær Ian Lavery til BBC i går. Lavery kommer fra Labours kjerneområder i Nord-England, hvor De konservative har gjort et brakvalg. Før Lavery...
Lørdag 14. desember 2019
HABILITET: To av medlemmene av granskingsutvalget for Nav-skandalen var selv med på å dømme en person for å ha tatt med sykepenger til Spania i 2012. Det gjør dem inhabile, sier professor.
Lørdag 14. desember 2019
Noko eige: På radikalt vis utfordrar Cecilie Løveid alt som har stivna i språket.
Fredag 13. desember 2019
Teatersjef Kristian Seltun mener det er viktigere at kulturens styreledere kan økonomi enn kultur. Han vil heller kaste politikere ut av styrerommet.
Fredag 13. desember 2019
GRØNN: En ny klimalov binder framtidige danske regjeringer, krever kutt hjemme og i alle sektorer. Nå stålsetter venstresida seg på kampen om hvordan målene skal nås.
Fredag 13. desember 2019
• Til alle tider har sosieteten fått uforholdsmessig stor plass i den offentlige bevissthet. Livet til de rike og berømte får brei omtale, og framveksten av sosiale medier har ikke akkurat gjort dekningen mindre: Nå publiserer nettaviser...
Fredag 13. desember 2019
IKKE HØRT: Allerede i 2014 stilte Nav-ansatte spørsmål ved om reglene for trygdeeksport ble tolket rett. Nesten alle ofrene i Nav-skandalen ble fengslet i årene etter.
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.