Mandag 11. november 2019
VIL KLIMAINVESTERE: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes åpner for å bruke Oljefondet til å investeringer for et grønt skifte i Norge. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
SV, Rødt, Arbeiderpartiet og MDG vil bruke Oljefondet aktivt for å nå klimamål:
Presser på for økt styring
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.

Oljefondet

– Oljefondet med sine tusenvis av milliarder bør bli en maskin for forandring, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen.

I en debatt med statsminister Erna Solberg (H) under Zerokonferansen i forrige uke, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at «vi må venne oss til å si at Oljefondet er et politisk redskap».

Overfor E24 i etterkant av debatten utdypet Støre ved å si at det er viktig at Oljefondet i større grad ser i retning av fornybar energi.

Tidligere i år vedtok Stortinget at Oljefondet kan investere opp mot 120 milliarder kroner i såkalt unotert infrastruktur for fornybar energi. Investeringene i fornybar energi kan ikke overgå 2 prosent av fondets samlede verdi.

Støre sa til E24 at han håper andelen av fondet som kan investeres i fornybar energi kan økes i årene framover.

Fakta

Oljefondet og klima:

• Tidligere i år vedtok Stortinget at Oljefondet kan investere opp mot 120 milliarder kroner i såkalt unotert infrastruktur for fornybar energi.

• I et intervju med E24 i forrige uke sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at Oljefondet i større grad må se i retning av investeringer i fornybar energi.

• «Han er ute og kjører på en linje som jeg mener er dum», svarte statsminister Erna Solberg (H). Hun mener slike grep må tas av økonomiske hensyn og ikke for å nå politiske mål.

Rødgrønn jubel

Uttalelsene fra Støre møtes med begeistring hos SV, Rødt og MDG.

– Det er positivt, og jeg liker tenkningen, sier Fylkesnes i SV.

– Signalet gjør at vi får forventninger om at vi kan få ham med på mer spenstige ting, at han er villig til å gå mye lenger i å flytte penger fra fossil til fornybar energi i Oljefondet, sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG.

– Dette er gode signaler fra Støre. Det er klart vi må bruke noen av våre 10.000 milliarder kroner til fornuftig klima- og industripolitikk, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Ber Støre gå lenger

Tross positive signaler mener SV at Ap-lederen går for forsiktig fram. SV-nestleder Fylkesnes vil ha med Støre på mer radikale grep for å vri Oljefondet til grønn bruk.

– Støre tar initiativ til å øke andelen av fondet som kan investeres i fornybar energi, og denne andelen er allerede ganske liten. Vi bør gjøre fondet som sådan til en kraft for å vinne klimakampen, sier han.

SV-nestlederen tar til orde for å endre fondets innretning: I stedet for at Oljefondet ettergår investeringer for å se om de oppfyller de etiske retningslinjene til fondet, vil Fylkesnes ha en ordning med prekvalifikasjon. Dermed må selskaper på forhånd dokumentere at virksomheten er innenfor klimamålene i Parisavtalen.

– Oljefondet bør styres etter et enkelt prinsipp om at man ikke kan investere i selskaper som undergraver Paris-målene, sier Fylkesnes.

Vil klimainvestere i Norge

I vår fremmet Rødt forslag i Stortinget om å bruke deler av Oljefondet til å opprette et grønt industrifond som kan investere i klimaindustri i Norge.

For første gang åpner også SV for å bruke deler av Oljefondet til å investere i Norge.

– Ingenting kan utelukkes. Vi må gjøre det vi kan for å komme oss gjennom det grønne skiftet. Det kan også bety å investere i Norge, sier Fylkesnes.

MDG vil derimot ikke bruke Oljefondet til nasjonale klimainvesteringer.

– Nei, vi ser ikke det som viktig. Det viktige er at man får Oljefondet ut av olje og gass, at det blir fossilfritt, og flytter seg over til fornybar energi. Innenlands kan man bruke andre virkemidler, som blant annet å styre Equinors portefølje, sier Hermstad i MDG.

Vedum kritisk

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum avdramatiserer betydningen av Støres uttalelser om Oljefondet. Samtidig advarer han mot politisk spill om fondet.

– Det som ikke er bra, er om vi får et partipolitisk spill om å investere Oljefondet her og der. Da må vi heller gjennom de årlige budsjettdebattene ta penger ut av fondet, i samsvar med handlingsregelen, før vi bruker dem, sier Vedum.

Han er kritisk til å politisk sette av en større andel av fondet til fornybarinvesteringer.

– Om fondet mener det er fornuftig å investere i fornybar energi og ønsker det, så er det fint. Men jeg syns ikke politikere i større grad enn i dag skal diskutere hva fondet skal investere i, sier Vedum.

– Om vi nå for eksempel får troa på investeringer i elbil-teknologi eller vindmølleteknologi, så er det fare for at man via påvirkningskampanjer kan vedta ting politisk som framstår som fornuftige investeringer her og nå, men som i ettertid viser seg å være feil. At man i den gode saks tjeneste gjør feilslåtte vurderinger.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 12. november 2019 kl. 09.57
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Mandag 2. desember 2019
PARALLELT: Samme måned som Trygde­retten første gang sa at det er lov å ha med ytelser til utlandet, vedtok Stor­tinget strengere regler for eksport av arbeidsavklaringspenger.
Mandag 25. november 2019
STØTTE: SV inviterer opposisjonspartiene til å lage felles politikk før valget i 2021. Fagforbundets Mette Nord mener det er avgjørende at Ap, Sp, MDG og Rødt takker ja.
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.