Mandag 11. november 2019
VIL GI ARBEIDSSTIPEND: Forfatterforbundets leder Eystein Hanssen er åpen for å gi stipend til selvpubliserende og upubliserte forfattere. Her er han sammen med Hans Christian Gabrielsen og Julie Lødrup i LO, i bakgrunnen er Trond Vernegg, styremedlem i Forfatterforbundet. Bildet er tatt i forbindelse med at Forfatterforbundet meldte seg inn i LO tidligere i år. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Etter nesten to år med hemmelighold har Forfatterforbundet valgt å offentliggjøre medlemslistene sine:
Én av tre publiserer selv
En tredel av Forfatterforbundets medlemmer gir ut bøkene sine selv. Snart kan de få enklere tilgang til ettertraktede stipendmidler.

Bøker

I løpet av sin knapt to år lange historie har Forfatterforbundet fått over 400 medlemmer. Hvem alle disse forfatterne er, har vært vanskelig å vite. Forfatterforbundet har som fagforening holdt på sin rett til å operere med hemmelig medlemsliste.

I slutten av oktober offentliggjorde imidlertid Forfatterforbundet lista som flere har etterlyst. Den teller 316 medlemmer. De hundre som mangler, er såkalte aspirantmedlemmer som ennå ikke har gitt ut bok. I tillegg har rundt ti forfattere bedt om ikke å få offentliggjort sitt medlemskap.

Klassekampens gjennomgang av medlemslista viser at nesten 40 prosent er selvpubliserte forfattere. Det vil si at de har gitt ut bøker på eget forlag eller betalt et selvpubliseringsforlag for utgivelse.

Forfatterforbundets leder Eystein Hanssen er ikke overrasket over Klassekampens funn.

– Vi registrerer at flere og flere forfattere ønsker å stå for egne utgivelser, sier han.

Hanssen mener årsakene til dette er sammensatte:

– Noen er svært bevisst det å være uavhengig, andre ønsker en større del av inntektene, og for andre igjen er det eneste mulighet til å få ut boka.

Fakta

Forfatterforbundets medlemmer:

• Forfatterforbundet har nylig offentliggjort en medlemsliste på 316 forfattere.

• 120 av medlemmene er forfattere av selvpubliserte bøker, viser Klassekampens telling.

• Forfatterforbundet vil åpne for at selvpubliserte forfattere skal kunne søke om økonomisk prosjektstøtte til manuskonsulent og redaktør.

Kan gi støtte til uutgitte

Selvpubliserte forfattere kan komme til å nyte godt av organiseringen som har skjedd de to siste årene.

Forfatterforbundet har nemlig lagt til rette for at medlemmer skal kunne søke om prosjektstøtte til forfatterrelatert virksomhet på inntil 25.000 kroner i året. Et av formålene det åpnes for å gi støtte til, er «manuskonsulent/redaktør».

Når det gjelder tildeling av arbeidsstipend, ønsker Forfatterforbundet å gi kortere prosjektrelaterte stipender på tre, seks og tolv måneder.

Hanssen er åpen for å dele ut stipend til personer som ikke har utgitt bøker og heller ikke har avtale med et forlag.

– Stipendkomiteen vil se på helheten i en søknad og sikre at stipendene går til produksjon av ny norsk skjønnlitteratur. Da kan de også gi stipend til dem som har planer om å skrive sin første bok.

Før pengene kan deles ut, må Forfatterforbundet bli enig med de fire øvrige skjønnlitterære organisasjonene i Norsk forfatter- og oversetterfond om fordelingsnøkkel for bibliotekvederlaget. Den norske Forfatterforening (DNF) har årlig fått rundt 24 millioner kroner fra denne «stipendpotten».

Kulturdepartementet sier at også Forfatterforbundet skal få en del av kaka, men organisasjonene må bli enige om vilkår og fordelingsnøkkel. Forhandlingene har pågått siden februar, men foreløpig har organisasjonene ikke blitt enige.

Forfatterforbundets leder vil ikke kommentere prosessen før resultatet er klart.

– Det eneste jeg vil si, er at vi fortsatt har en del som gjenstår i forhandlingene. Vårt mål er å utbetale stipender i 2020, sier Eystein Hanssen.

Frykter utvanning

Heidi Marie Kriznik, leder i Den norske Forfatterforening, synes det er positivt at selvpubliserende forfattere organiserer seg.

– Men når hvem som helst kan gi ut bok selv, vil det selvfølgelig også kunne bety at det som kommer ut, ikke er tekster av profesjonelle skrivende. Dessuten er redaksjonell bearbeiding avgjørende for det kunstneriske prosjektet, det å gjøre teksten så god som mulig, sier Kriznik.

Er det riktig å gi stipendpenger til disse forfatterne?

– Det er viktig å huske på at stipend er et knapphetsgode. Statlige stipender skal vurderes etter kvalitet og aktivitet, og vi bruker samme krav som staten når vi vurderer stipender fra vederlagsmidler.

Kunne dere gitt stipend til en søker som ikke har noen utgivelser bak seg?

– Nei, en som ikke har noen utgivelser å vise til, er ikke forfatter. Stipender er avgjørende for å bygge gode forfatterskap, sier Kriznik.

Hun understreker også viktigheten av ikke å vanne ut forfatterprofesjonen.

– Jeg er redd for at økningen av selvpubliserte bøker fører til dette. At faget forvaltes godt, betyr noe for skjønnlitteraturen og for forfatterne og leserne. Dersom skjønnlitteraturen skal ha en viktig posisjon i samfunnet, må den holde et høyt faglig nivå.

thomase@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 12. november 2019 kl. 09.56
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Onsdag 4. desember 2019
Denne uka presenteres 40 skjønn­litterære debutanter på Litteratur­huset i Oslo. Åtte av dem har ikke fått en eneste anmeldelse i riks­avisene.
Tirsdag 3. desember 2019
SV anklager regjeringen for å ofre breddekultur og frivillighet når overskuddet fra Norsk Tipping blir fordelt. Nå krever partiet opprydding.
Mandag 2. desember 2019
Tradisjonell satire kjem til kort mot Jair Bolsonaro, meiner opposisjonell filmskapar.
Lørdag 30. november 2019
Kan endeløse Facebook-diskusjoner ødelegge for den offentlige samtalen om litteratur? Det frykter kritikerne Henning Hagerup og Bernhard Ellefsen.
Fredag 29. november 2019
I Sverige vil flere høyrepartier nå krympe budsjettene til landets allmennkringkastere. – Også NRKs virksomhet kunne med fordel vært innskrenket, sier Morten Wold i Frp.
Torsdag 28. november 2019
Bokhandlerprisen går «alltid» til best­selgende forfattere. Nå etterlyser ­uavhengige bokhandlere innsyn i ­stemmegivningen.
Onsdag 27. november 2019
Reklameekspert mener Equinor er den store vinneren i annonsesamarbeidet med Aftenposten. – Kan hende vi trenger et nytt etisk regelverk, sier Maria Egeland.
Tirsdag 26. november 2019
LO etablerer en litteraturpris på 100.000 kroner for å løfte fram fortellinger «fra vanlige folks liv».